Tar man en spasertur ned i Stavestrånna (Verevågen), kan man se minst 10-15 av de 31 snurrende og hvitt blinkende vindturbinene i Lista vindkraftverk. På en klarværsdag ser man i tillegg ca. 70 turbiner mot Rogaland, og det popper stadig opp flere. På høst og vinterkvelder ser det ut som et rødblinkende tivoli. Alternativet er å håpe på tykk havskodde.

Den dramatiske nedgangen i fuglelivet har vi i lang tid kunnet lese om i diverse media:

«Det har blitt 560 millioner færre fugler i Europa – Det er et varsel om at noe er fundamentalt galt» sier forsker Christian Pedersen ved (NIBIO) til forskning.no https://forskning.no/biologisk-mangfold-dyreverden-fugler/det-har-blitt-560-millioner-faerre-fugler-i-europa/1939628

Birdlife Norge hevder:

«Vindkraftverk er satt opp i hubroens leveområder, i havørnas rike langs kysten og i områder der millioner av trekkfugler passerer hvert år. Alt med viten og vilje. Ofte til tross for kunnskap om naturverdier og konsekvenser. Andre ganger har utbyggingen vært muliggjort av liten kunnskap. Konsekvensen har vært en storstilt naturnedbygging.»

https://www.birdlife.no/naturforvaltning/nyheter/?id=2763

Stavangerensemblets låt: Det ’kje greit å vera foggel i dag, er høyaktuell - og verre skal det bli, hvis Lista vindkraftverks eier Fred Olsen (FO) får utvide vindkraftverket.

Sveitserne har, i stedet for å ødelegge sitt eget flotte fjellandskap, kjøpt vindkraftverk i Norge, - et land som ikke har forstått verdien av sin egen natur. Fortsetter vi sånn får Sveits muligens flere flyktninger fra Norge, ikke fordi disse har så mange millioner de vil slippe å skatte for, men fordi de vil oppleve natur og horisont uten snurrende, lysende visuell forurensing, støy og iskast fra vindturbiner.

Ta deg en tur ut til Lista fyr og se opp. Lista fyrs tårnhøyde er 34 meter. Forestill deg så nesten seks Lista fyr oppå hverandre, se deretter for deg at du har 11 stk. av disse. I tillegg har vi allerede 31 stk. av typen som tilsvarer nesten fire Lista fyr stående oppå hverandre i Lista vindkraftverk.

En utvidelse slik FO planlegger vil utgjøre en enda mer gigantisk barriere for trekkfugl, enn den som allerede er der. Vingesveiparealet for de totalt 42 turbinene vil tilsvare arealet av 54 fotballbaner (1 fotballbane = 7.140 kvadratmeter). 11 nye turbiner fører til en utvidelse av vingesveiparealet på 25 fotballbaner. Se for deg disse 54 fotballbanene satt på høykant, med en høyde på opptil nesten 200 meter plassert på 300 meter høye fjell (totalhøyde ca. 500 m.o.h), roterende med en fart på ca. 300 km/t på vingespissen, er det ikke vanskelig å forstå at denne barrieren representerer et stort faremoment for den enorme mengden fugl, som passerer gjennom området på trekk vår og høst, samt for stedbundne fugler gjennom hele året.

En utvidelse slik Fred Olsen planlegger vil utgjøre en enda mer gigantisk barriere for trekkfugl, enn den som allerede er der.

Høsten 2004, i løpet av 106 timer, registrerte Lista Lokallag 15.000 trekkende fugl. Lista har en meget særegen natur og er et geografisk knutepunkt for fugletrekket langs norskekysten - både nordfra, vestfra og østfra. Trekksesongen varer i opptil ni måneder og omfatter hele døgnet. Fuglene ikke ser ikke vindturbinrotorene ved nattrekk.

Deler av teksten over er fritt etter leder av Lista lokallag NOF, Kåre Olsens krystallklare og meget gode innspill av 16. januar 2007 til Olje og energidepartementet. Innspillet kan leses her og er like aktuelt i dag.

https://www.birdlife.no/naturforvaltning/pdf/200701_vindkraftverk_1.pdf

I tillegg til turbinene vil FO fjerne vegetasjon og plassere 30.000 solcellepanel med en høyde på 0,8 m i forkant og 4 meter i bakkant på 250 dekar (35 fotballbaner) i området. Se FOs 20 minutters orientering i formannskapet 19.1.23 på kommune - TV ved å klikke her.

https://farsund.kommunetv.no/archive/100

FOs representanter mener panelene ikke vil bli noe problem, hverken for turgåere, jegere eller vilt. Er det ørkesløs vandring i en labyrint av paneler i et industriområde FO forbinder med friluftsliv?

Kanskje noen solcellepanel som «kunst» på plenen rundt fyret med illustrasjoner av turgåere og vilt smygende mellom panelene hadde vært på sin plass, som en protest mot ødeleggelsene av Listanaturen, som FO nå planlegger å utvide.

Som Peder Johan Pedersen i Naturvernforbundet skriver: «I Agder er det verken nødvendig eller anstendig å bygge ned natur med vind - og solkraftanlegg».

Odny Mathisen,

turgåer og glad i fuglekvitter