Det er nå mer enn to år siden Dalstroka Lokalmat ble stifta som et samvirkeforetak for å fremme lokal produksjon og omsetning av kjøttvarer og andre landbruksprodukter. Både bønder, reiselivsbedrifter, lokal dagligvare og vanlig forbrukere er andelseiere. Det er inngått intensjonsavtale om kjøp av tomt i Sveindalskrysset.

På tross av en prosess på over ett år har vi ikke lykkes å få Innovasjon Norge med på laget. Innovasjon Norge Agder hevder foretaket må ligge på et gardsbruk for å kunne tildeles landbruksmidler i følge forskrifta. Slik praksis er det ikke i andre deler av landet. Det er et politisk spørsmål om en vil sette slike grenser. Men overfor oss har Mattilsynet påpekt at et slakteri ikke bør ligge i et gardstun p.g.a. smittefare. I Sveindalskrysset er det høvelig næringsareal med god eksponering og ideelt med tanke på transport/logistikk. Det foreligger også planer om å restaurere den gamle butikken til en kafé med utsalg for Dalstroka Lokalmat.

Vi har nå fått viktig støtte fra ordførerne i de tre kommunene vi har flest medlemmer: Lyngdal, Hægebostad og Åseral. Vi tror også fylkespolitikerne vil se positivt på dette prosjektet. Foruten departement er det fylkeskommunen som er oppdragsgiver for Innovasjon Norge Agder.  Gjennom prosjekt Matregion Agder, har fylkeskommunen vist positivt engasjement for lokal og kortreist mat. Fylkeskommunen har også støtta forprosjektet Dalstroka Innafor. Nå gjelder det investeringsmidler og realisering.

Vi er skremmende langt fra et bærekraftig matsystem. Vi spiser ikke mat fra Agder. Kjøttdeigen i fredags-tacoen kan komme fra Agder, men det er lite trolig. I så fall vil den mest sannsynlig ha gjort følgende reise: Dyret har blitt frakta levende til Rogaland og slakta der. Så har hele slakteskrotten blitt transportert til Rudshøgda nord for Hamar for nedskjæring. Mesteparten av produksjonskjøttet blir så transportert til Trøndelag hvor kjøttdeigen blir produsert. Varene blir så transportert til Økern utafor Oslo for distribusjon over mesteparten av landet. Noe går i store trailere sørover og etter omlastning i Kristiansand kommer noe til Byremo Landhandel – kanskje noen få kilometer fra der kua sto…

Dette systemet er ikke bare håpløst i et klimaperspektiv – det er også sårbart og truer vår matvaresikkerhet.

Med hjelp og støtte fra kommunene håper vi nå endelig å komme videre.

Med hjelp og støtte fra kommunene håper vi nå endelig å komme videre. Det har tatt altfor lang tid å få dette prosjektet fram til et investeringsvedtak. Nytt møte med ordførerne er avtalt 28/8. Nå vil også kommuneadministrasjonene bli involvert.

Styret i Dalstroka Lokalmat SA

Ellen Rebekka Knabenes, Hægebostad. Preben Forgard Lindland, Kvinesdal. Arne Mydland, Hægebostad. Mikael Schlezinger, Åseral. Espen Bentsen Øyulvstad, Åseral