Rekk opp hånda alle som har lyst til å kjøre på legevakta i Flekkefjord når sykehuset i Flekkefjord er lagt ned?

Tenk på det: Har du noen gang hatt vondt i magen? Tenk deg at det ikke går over og du må på legevakten.

Realiteten er at sykehuset i Flekkefjord har mistet en svært viktig funksjon: Generell kirurgi. Den forsvant før sommeren i år, og er tidligst forventet å komme tilbake høsten 2023 (hvis det noensinne kommer tilbake). Som kjent er det som er tapt vanskelig å få tilbake.

ALLE pasienter med magesmerter inkludert spiserør, magesekk, tynntarm, tykktarm, lever, bukspyttkjertel, galleblæren, gallegangene, skjoldbruskkjertelen og noe vi alle kjenner til; blindtarmen og blindtarmsbetennelse - må på sykehuset i Kristiansand for vurdering og evt. operasjon. Generell kirurgi fokuserer også på sykdommer som involverer hud, bryst, bløtvev, og brokk. Dette er altså tilstander med sykdommer som er svært vanlige i befolkningen.

Traumepasienter kan av samme årsak heller ikke mottas i Flekkefjord lenger, men må kjøres til Kristiansand. En traumepasient er pasienter som blant annet har vært utsatt for følgende:

* Bilskade eller utforkjøring hvor hastighet er over 50 km/t

* Fall fra egen høyde på personer over 60 år med smerter i brystregionen.

* Mistanke om to eller flere brudd.

Men barn da? tenker du. Alle pasienter under 18 år med en medisinsk lidelse og sykdom, skal i følge retningslinjene henvises til Sørlandet sykehus Kristiansand. Dette er ikke nytt, og har vært retningslinjer i mange år. De fleste av disse pasientene som har behov for innleggelse, er via en legevaktslege. Ved nedleggelse av Farsund legevakt må også denne pasientgruppen via interkommunal legevakt i Flekkefjord før videre reise til Kristiansand. Eksempler på dette kan være diabetes, lungebetennelse, hjernerystelse, øre-nese-hals problemer, astma, falsk krupp osv.

Men en skade på øyet da? Øyeavdelingen ligger på sykehuset i Arendal og har gjort det i åresvis. Du må nok via legevakt først og bli henvist.

Ved en nedleggelse av Farsund legevakt må alle pasientene først en tur på interkommunal legevakt i Flekkefjord før de blir sendt videre til Kristiansand eller Arendal.

OI, tenker du? Ja, man skal være frisk for å være syk.

De alle fleste pasientene skal transporteres i egen bil eller få venner eller familie til å kjøre seg.

Bare de aller sykeste får ambulansetransport dersom det er ambulanse ledig. Det er to ambulanser i Farsund. Årlig har ambulansen i Farsund cirka 2.300 oppdrag. Det blir i snitt mellom 6-7 oppdrag daglig - mange av dem til Kristiansand. Ambulanse er ingen drosje, men et transportmiddel og en overvåking- og behandlingsenhet for de aller sykeste.

Det er altså ikke riktig at man kjøres rett til sykehus hvis legevakten i Farsund flyttes og blir en del av den interkommunale legevakten.

Tilfeldigvis så er realiteten at den interkommunale legevakten i Flekkefjord leier lokaler av sykehuset - og den interkommunale legevakten kan like godt leie en annen plass i Flekkefjord om så skal være.

Realiteten er også den at Farsund kommune er en utkantskommune med større avstand til sykehus enn de omkringliggende kommunene.

Det er bare de aller sykeste som kommer direkte på sykehus. De aller sykeste er de tilfellene der det står om livet. Da kjører ambulansen rett til sykehus uten å gå via legevakt. Sykehusstrukturen i Norge bygger nemlig på et triagesystem - et system som skal fange opp den sykeste - ikke den som roper høyest.

Så hvis Farsund legevakt legges ned og blir en del av den interkommunale legevakten, så kan vi sette det på spissen: Du kjøres til feil sykehus!

Du vil ikke få spesialisthjelp, da riktig spesialisthjelp ikke finnes i Flekkefjord.

For skarve fire millioner i et budsjett på 700 millioner, så skal man altså sette liv og helse på spill. Det er ca. 421,- pr. innbygger pr. år. Eller 1,15 kroner dagen. Det er prislappen på deg og meg, våre kjære familiemedlemmer og våre gode venner.

Bruk hodet og tenk:

Har du fortsatt lyst til å rekke opp hånda?

Tina Elisabeth Nilsen