Nok en gang truer kommunedirektøren Farsund legevakt sin drift med ønske om å underlegge den Flekkefjord Interkommunale legevakt, og nok engang må det belyses viktigheten av å ha en slik tjeneste å beredskap  i kommunen  vår, både ovenfor fastboende og tilreisende hele året rundt.

En legevakt er virksomheten som aldri forlater kommunen i motsetning til hva ambulanser kan gjøre ,og som skal ha mulighet til å rykke ut og starte undersøkelser og behandlinger ved behov eller behandle inne på sitt respektive tilholdssted. På kveld og natt er det også legevakten som betjener Listaheimen og Farsund omsorgssenter og andre kommunale institusjoner, etter fastlegers stengetid 365 dager i året.

I lys av dagens situasjon der Flekkefjord sykehus ikke kan tilby akuttkirurgi på ubestemt tid, blir resultatet en stor omvei for de som måtte ha behov for legevakt-time og i ytterste konsekvens behov for akuttkirurgi som da gjennomføres på Kristiansand sykehus etter en lengre reisevei da via Flekkefjord.

Om kommmunedirektøren får politisk gjennomslag av nåværende kommunestyre og nedleggelse blir et faktum, vil Farsunds befolkning stilles dårligere og spesielt sårbare grupper som eldre og pleietrengende eller småbarnsforeldre få en lengre vei til legevakten når behovet oppstår. Eksempelvis at barn eller ungdom på besøk i adrenalinparken skulle være uheldig og skade seg må vedkommende til Flekkefjord legevakt ved undersøkelse, om den inntrufne skaden krever akuttkirurgi må pasienten videre til Kristiansand sykehus.

Det må da også ikke komme som en overraskelse på hverken administrasjon og befolkning og sist, men ikke minst, representanter i nåværende kommunestyre at Farsund sine to ambulanser vil være mye mindre tilgjengelige i kommunen da flere pasienter må fraktes til Flekkefjord for tilsyn hos legevakt, og videre til Kristiansand sykehus motsatt vei om diagnose tilsier dette.

For kommunens administrasjon som tidligere har brukt å skjule bak begrepet «forsvarlige tjenester» er noe Farsunds befolkning ikke bør akseptere under noen omstendigheter da påskudd om å spare inn fire millioner kroner er eneste argument fremlagt. Hvis dette vedtas risikeres det både for ambulanser og pårørende og kjøre en omvei på 40 pluss kilometer til Flekkefjord før man må videre 120 kilometer til Kristiansand sykehus for videre akuttkirurgisk behandling i motsatt retning.

For de lesere med historisk hukommelse har vi siden 1993 hatt en markant nedgang i helsetjenester og tilbud lokalisert innad i kommunen hvor da de begynte og fjerne tjenester ved Farsund sykehus, der dessverre døren ble låst for godt våren 2007. I dag sitter vi igjen med Farsund legevakt, nå lokalisert i små  og trange lokaler i kjelleren på Farsund omsorgssenter, der administrasjonen tviholder på et møterom som hindrer legevakten tilgang til sårt tiltrengte arealer.

Det skrives til stadighet om mange ønsker og framtidige ambisjoner og visjoner for næringsutvikling i Farsund og Lister for øvrig, men skal Farsund kommune fortsatt være en troverdig aktør her, så må øyeblikkelig hjelp i form av legevakt være tilstede i kommunen og sikre god øyeblikkelig hjelp når behovet oppstår for de som bor og oppholder seg i Farsund kommune.

Hvilke signaler sender vi til potensielle tilflyttere og aktører i næringslivet  om kommunen ikke  innehar viktige tjenester lokalisert i kommunen vår?

 Så Istedenfor for å fraskrive seg legevaktsdriften og lokalitet til Flekkefjord interkommunale legevakt, så bør Farsunds befolkning kreve at legevakten blir driftet videre og prioritert i fremtidens budsjetter i bedre lokaliteter som er bygd for fremtiden på lik linje som det ønskes å videreutvikle næringslivet og befolkningstallet forøvrig.

Så til deg kjære velger: Med din stemme til Farsund Frp ved neste kommunevalg er det også en stemme til en garantist for at legevakten er tilstede innad i kommunen med riktig  og fleksibel organisering og dimensjonering for fremtidens endringer som kan oppstå.

Jan Håkon Ore Listekandidat Farsund Frp