- Jesus er funnet! Nå er det jubel og oppstandelse i Sarons Dal, smiler administrerende leder Glenn Tønnessen i Troens Bevis.

Ja, for Jesus var faktisk borte i flere år fra Sarons Dal i Kvinesdal.

– Det var et mysterium at han bare kunne forsvinne uten spor. Han var jo så stor, påpeker Tønnessen.

Administrerende leder Glenn Tønnessen i Troens Bevis gleder seg over at Jesus atter er funnet i Sarons Dal. Foto: Henrik Foss

Det var et mysterium at han bare kunne forsvinne uten spor.

Vi må tilbake flere år i tid for å kunne fortelle denne historien riktig. For selv om Jesus selvfølgelig aldri forlot Sarons Dal i ånden, så forsvant han rent fysisk fra dalen. I alle fall gjorde et fem kvadratmeter stort maleri av ham det.

– For en del år siden fikk Kirken i Dalen og Troens Bevis, som er to forskjellige organisasjoner, tilbud om å låne et stort maleri av Jesus for å henge det opp i lokalene, sier Tønnessen.

Kunstneren bak bildet var Hans-Olav Ottersen fra Flekkefjord. Oljemaleriet «Return of Christ» var 1,8 x 2,8 meter stort, malt på en treplate og viste Jesu oppstandelse og dets påvirkning på to personer; den ene reagerer med frykt og den andre med kjærlighet og glede.

Jesus var borte i flere år, men ble nylig funnet igjen. Det 1,8 x 2,8 meter store maleriet er malt av Hans-Olav Ottersen. Foto: Troens Bevis

Maleriet ble hengt opp som en altertavle i Kirken i Dalen, og hang her i noen år før det ble tatt ned - antagelig i forbindelse med en oppussing.

Og så ble det borte. Rett og slett. Det var ingen som tenkte på det, heller, før i fjor høst.

– Kunstneren tok da kontakt med daglig leder Rune Edvardsen i Troens Bevis for å etterlyse maleriet som han hadde lånt ut, opplyser Tønnessen.

Det var da man oppdaget at maleriet var borte.

– Jesus var borte fra Sarons Dal og alle var fortvilet, sier Tønnessen.

En storstilt leteaksjon ble iverksatt og det ble funnet ut at ingen hadde sett maleriet siden det stod i en gang tilbake til 2012.

Jesus var borte fra Sarons Dal og alle var fortvilet

– Vi lette og lette, men kunne ikke finne Jesus noe sted, sier Tønnessen.

Kunstneren politianmeldte tyveriet og gikk også ut i pressen og etterlyste bildet. Størrelsen på maleriet gjør jo at det ikke kunne forsvinne så lett. Men det var og forble borte.

– Leteaksjonen konkluderte med bekjennelsen om at Jesus var borte vekk. Dette var et mysterium og vi klødde oss i hodet.

Tiden gikk videre og man tenkte ikke lenger så ofte på maleriet. Helt til lørdag, da deltidsansatte Lukasz Tytyk ved en tilfeldighet plutselig snublet over det lenge savnede maleriet.

Den flekkefjordbosatte polakken drev med rivearbeid i forbindelse med den pågående ombyggingen av Sarons Dal-hallen.

– Han rev taket på stevnebutikken inne i hallen da han fant maleriet liggende under noen treplater, sier Tønnessen.

Den administrerende lederen av Troens Bevis tror noen bare har sett baksiden av maleriet, forvekslet det med en bygningsplate og stuet det vekk på butikktaket sammen med andre treplater.

– Du tror ikke noen kan ha gjemt det med vilje?

– Nei, jeg tror det er blitt lagt der ved en feiltagelse. Sånn kan det gå når man stuer vekk Jesus, sier Tønnessen.

Sånn kan det gå når man stuer vekk Jesus

Tytyk skjønte nok ikke med det samme at oppdagelsen hans sørger for at «Return of Christ» nå blir returnert til rette eier, men det kunne pastor Sofia Bruno fortelle ham.

– Hva skjer med bildet nå?

– Kunstneren skal i utgangspunktet ha det tilbake. Pastoren er i dialog med Ottersen om hvordan vi skal gjøre det rent praktisk ettersom han oppholder seg i Italia, opplyser Glenn Tønnessen.

– Alle hjerter gleder seg over at Jesus er funnet!

Alle hjerter gleder seg over at Jesus er funnet!

- Alle hjerter gleder seg over at Jesus er funnet! sier administrerende leder Glenn Tønnessen i Troens Bevis. Foto: Troens Bevis