Familien samlet utenfor leiligheten sin på Lista fyr. F.v, Magnus Walter Evenstad, Andrea Evenstad, Niklas Evenstad (bak) og Fred Skagestad. Foto: Jan Quirino C. Hjelle
Fra sjøfuglbua kan man sitte og følge med på fugletrekkene som passerer Lista. Foto: Jan Quirino C. Hjelle
Fra sjøfuglbua kan Pål Hals og andre sitte og følge med på fugletrekkene som passerer Lista. Foto: Jan Quirino C. Hjelle
Idylliske omgivelser ved Lista fyr. Foto: Jan Quirino C. Hjelle
Fra sjøfuglbua kan man sitte og følge med på fugletrekkene som passerer Lista. Foto: Jan Quirino C. Hjelle
Jonas Langbråten (t.v.) og daglig leder/prosjektleder Pål Hals ved Lista fyr - besøkssenter våtmark Lista er klare for å ta imot spørsmål når de i skoleferien setter igang med et eget naturveiledningsprosjekt i kommunen Foto: Jan Quirino C. Hjelle
Fred Skagestad bor i dag på Fevik, men har røtter på Lista. Han stortrives på Lista fyr, og har bodd her både privat og i jobbsammenheng. Foto: Jan Quirino C. Hjelle
I sjøfuglbua finnes det også et kart over fugletrekkene. Foto: Jan Quirino C. Hjelle
Denne familien koste seg på fyrferie på Lista fyr. Foran f.v Niklas Evenstad (8), Magnus Walter Evenstad (6) og Andrea Evenstad (11). Bak: Fred Skagestad. Foto: Jan Quirino C. Hjelle
På fyr-området har man også en egen fugleutstilling. Foto: Jan Quirino C. Hjelle

– Nå som barnebarna har blitt såpass store, så valgte vi å ta med alle sammen. Så håper vi at dette kan bli en årlig tradisjon, sier Skagestad.

Vi er på Lista fyr, ett av tre steder i Lister- og Lindesnes-regionen der det er tilrettelagt for fyrferie.

På området finnes det to ferieleiligheter som leies ut til turister, og familien fra Fevik, Grimstad og Kristiansand har leid begge i tre netter for å få plass til alle.

– Nå er det et par som har reist, men vi var 14 stykker, og det har fungert veldig bra. Det er litt av hvert å ta seg til her, så vi storkoser oss, sier Skagestad.

VI TREFFER dem utenfor ferieleiligheten. Da har de en natt igjen før de setter kursen hjemover. De synes oppholdet har vært bra.

– Det har vært fantastisk bra. De har jo alt av utstyr og kjøkkenutstyr, så det fungerer veldig greit til en familiesamling, sier Skagestad.

Også de yngste i familien trives på «fyren», som Lista fyr kalles av lokalbefolkningen.

– Det har vært gøy, spesielt å gå opp i fyrtårnet. Ellers har jeg vasset litt i vannet her, men det var litt kaldt. Jeg kunne godt tenke meg å komme tilbake igjen hit, sier Andrea Evenstad (11 år).

– Så har det vært gøy å være på stranden og blant annet lage en borg i sanden, sier Niklas Evenstad (8 år).

I HVER AV to leilighetene er det satt inn sju senger. I tillegg er det muligheter for å sette inn madrasser. Til tross for at de er 14 personer i to leiligheter, synes han ikke det blir for trangt om plassen.

– Disse leilighetene fungerer utmerket, og det er god plass med veldig mange soveplasser. Hvis du har noen små barn med, typisk babyer, så sover jo de i reisesenger, så med barnefamilier kan man nesten være 20 personer til sammen her. Så er det jo så stille og rolig her, sier Skagestad.

At fyr-området også er et populært sted for turister å besøke, er ikke noe som plager dem.

I perioden 1853 til 1873 var det tre fyr på Lista for å sikre trafikken forbi Lista. I 1873 kom det en ny lampeteknikk som gjorde at det bare ble nødvendig med et fyr. Foto:
Det er mange turfolk som leier seg inn på Lista Fyr. Foto: Jan Quirino C. Hjelle

– Du legger egentlig ikke så mye merke til at man bor midt i en turistattraksjon. Det kommer og rusler folk her hele tiden, så om det kommer en buss hit innimellom, så tenker du ikke over det. Det er bare koselig, sier Skagestad.

Han har selv røtter på Lista, og synes det var flott å kunne ta med seg familien tilbake til familiære trakter.

– Vi har vært her før. Min morfar og mormor bodde på Tjørve, så jeg har vært her i min barndom og ungdom i alle skoleferier. Jeg har også bodd her på fyret tidligere, både privat og noen ganger i forbindelse med jobben da jeg har vært på bedriftsbesøk i området. Så det er ikke ukjent for oss, sier Skagestad.

Pål Hals, daglig leder/prosjektleder ved Lista fyr - besøkssenter våtmark Lista, i informasjonssenteret på Lista Fyr. Foto: Jan Quirino C. Hjelle

Pål Hals, daglig leder/prosjektleder ved Lista fyr - besøkssenter våtmark Lista, som blant annet driver utleieleilighetene, melder om god respons på leilighetene de disponerer.

– Interessen for fyrferie er ganske bra. Det er en jevn pågang med folk fra hele Sør-Norge, spesielt Rogaland og østlandsområdet. I sommersesongen er det også en del tyskere og nederlendere som kommer, sier Hals.

HOVEDTRYKKET er fra mai og ut september.

– Men så er det jo folk her i høstferien. Så er det de som vil feire jul eller nyttår her. I tillegg er det noen som kommer hit for å oppleve januarstormene. Så er det alltid litt i vinterferien og påskeferien, sier Hals.

Lista fyr er et populært reisemål. Foto: Jan Quirino C. Hjelle

Han startet i jobben ved Lista fyr - besøkssenter våtmark Lista i juni i fjor, som fremdeles er et prosjekt som eies av Farsund 365 og Norsk Ornitologisk Forening. Han anslår at det har vært ferieutleie på stedet i flere år.

– Før det var det noen private som hadde det, men det har vært ferieutleie her i cirka ti år. Men det er første gang vi har samlet all aktivitet hos meg, sier Hals.

Ifølge Hals er de to leilighetene på cirka 100 kvadratmeter hver.

– Her er det tre soverom, to toaletter og bad, kjøkken med oppvaskmaskin og alt sånt og stue. Her er det sengeplass til sju, og så er det mulig å låne ekstra madrasser. Det har vært opp mot ti personer i en leilighet. Vanligvis er de her i opptil tre-fire dager, sier Hals.

– Hvor mange besøkende kan dere ha i løpet av et år?

– Det er nok et sted mellom 100 og 200 forskjellige bookinger. Er det noe spesielt man skal, så er det lurt å være ute å god tid med å bestille. Det hender noen booker et år i forveien. Sånn som nå, så har vi fortsatt ledig kapasitet, selv om det begynner å bli fullt i helgene. På ukedagene er det en del ledig, sier Hals.

BLANT GJESTENE er det spesielt barnefamilier som velger ferier som dette.

– Det er også typisk et ektepar der barna har blitt voksne og bare ønsker å være her alene stille og rolig. Men det er mye barnefamilier som kommer hit, sier Hals.

– Hva slags ferie får man her?

– De får nøkkel til fyrtårnet, noe som veldig populært. Kanskje særlig om kvelden og sitte og se utover. De kan også komme inn hit i informasjonssenteret og spør litt. Her kan vi fortelle om natur, fugler, turmuligheter og alt sånt. Nesten alle som kommer hit er typisk turgåere og skal alltid ut på tur. Det kan være å gå kyststien, Vondestien, langs strendene eller opp til Nordberg Fort. I tillegg er den en del fugleinteresse blant de som bor her, sier Hals.

I skoleferien skal Lista fyr - besøkssenter våtmark Lista igang med et eget naturveiledningsprosjekt i kommunen, hvor Jonas Langbråten har fått jobben med å være naturveileder. Turene vil foregå på aktuelle steder langs kysten fra Lista fyr til Lomsesanden. Foto: Jan Quirino C. Hjelle

I skoleferien i år skal de for første gang også igang med et eget naturveiledningsprosjekt, hvor Jonas Langbråten har fått jobben med å være naturveileder. Her vil det være mulig å lære mer om fugler og andre ting som rører seg i naturen i det aktuelle området, for å lære mer om naturen på stedet.

– Jonas har jobbet med naturveiledning på Lista tidligere, men dette er ikke noe vi har gjort på denne måten før. Vi tenker en litt systematisk oppsøkende i skoleferien langs forskjellige steder hvor folk er til bestemte tider slik at det blir en tidstabell med aktiviteter, sier Hals.

Familie utenfor leiligheten sin på Lista fyr. F.v Magnus Walter Evenstad, Andrea Evenstad, Niklas Evenstad (bak) og Fred Skagestad. Foto: Jan Quirino C. Hjelle

ARRANGEMENTENE vil foregå fra Lista og i tilknytning til alle verneområdene langs strendene frem til Lomsesanden Camping.

– Det blir noen aktiviteter som er planlagt som kanskje kan fenge barn som er på campingferie, hvor de for eksempel kan få i oppgave å artsbestemme dyr eller gjøre nyttige ting som å plukke søppel langs strendene. Ellers har vi vært innom tanken om å lære litt om svartelistede arter, at man kan gjøre en innsats for å bekjempe dem, sier Langbråten.

– Så kan det bli andre dager hvor det ikke er noe fast program, men hvor man er tilstede med kikkert og brosjyrer og annen litteratur tilgjengelig slik at folk kan komme og spør hvis det er noe de lurer på, sier Langbråten.

Familien samlet utenfor leiligheten sin på Lista fyr. F.v, Magnus Walter Evenstad, Andrea Evenstad, Niklas Evenstad (bak) og Fred Skagestad. Foto: Jan Quirino C. Hjelle