– Det var kjempedeilig å spille kamp igjen. Og så var det veldig gøy å kunne spille en hjemmekamp denne gangen, for da slipper vi å reise av sted, sier Jostein Alvestad Kydland, trener for FLIK Basket U14.

Blanding

Søndag møtte Farsund-guttene Pirates Vest i Eilert Sundt-hallen, i anledning turneringen SØR GU13-U15. To timer senere sto de klare for å spille nok en kamp. Denne gangen mot Lauvåsen.

Kampene ble FLIK Basket U14s første hjemmekamper i historien.

– Jeg meldte inn laget i høst. Det har ikke vært basket i Farsund på mange, mange år. Det har ikke vært en kultur for det, forklarer Kydland.

Det har ikke vært basket i Farsund på mange, mange år.

Da laget var nyetablert besto det kun av gutter født i 2008. Siden har også gutter født i 2007 og 2009 kommet til.

– I serien vi spiller i nå, divisjon u14 region sør, er det seks lag - og nesten alle består av en blanding av ulike årskull. Det er fordi at det er lite basket på Sørlandet, og i Norge. Men det er litt på vei opp, sier han.

– Bare lovord

FLIK opplevde frafall under historiens første hjemmekamper. Kun ni av de 16 spillerne hadde mulighet til å delta.

FLIK opplevde frafall under historiens første hjemmekamper. Kun ni av de 16 spillerne hadde mulighet til å delta. Foto: Alexandra Indseth Langegard

I søndagens første kamp mot Pirates Vest ledet FLIK innledningsvis, men ble tatt raskt igjen av motstanderne. Ved halvspilt kamp var stillingen 19-24. Det endte med tap, 33–38.

– Det var litt stang ut. Vi bommet på noen skudd som vi ofte scorer på, og vi traff på noen skudd som vi følte vi var litt heldige med. Det kunne tippet begge veier, mener Kydland.

Det kunne tippet begge veier.

Få minutter senere fikk de en ny mulighet til å stikke av med seieren. FLIK ledet over Lauvåsen allerede fra første stund. Stillingen var 14–22 til FLIK etter andre periode. I kampens to siste perioder beholdt de ledelsen, og de kunne gå seirende i garderoben med 59-32.

– I denne kampen hevet guttene seg veldig. De spilte så bra forsvar! De spilte godt sammen og hjalp hverandre. Det var veldig gøy. Jeg har bare lovord å si. Det er en nydelig gjeng, forteller treneren entusiastisk.

Trener Jostein Alvestad Kydland etablerte FLIK Basket U14 i høst. Foto: Alexandra Indseth Langegard

– Hvorfor spilte dere to kamper på rad?

– Det er for at de skal slippe den reisingen. Men det er tungt altså! Vi spilte to kamper forrige gang også, da vi var i Kristiansand før jul. Men denne gangen var det ikke pause imellom, bare rett på igjen, sier Kydland.

Men det er tungt altså!

I utgangspunktet markerte søndagen sesongslutt. Treneren har likevel et håp om at laget skal få mulighet til å gjennomføre kampen som ble koronaavlyst i januar.

– Vi maser om det. Hvis vi får lov blir det en kamp til før sommeren. Hvis ikke er vi ferdige allerede. Det er et rart system, sier han og ler.

FLIK-spillere Leon Østensen (13) og Markus Gabriel Tchividjian-Grimsby (13). Foto: Alexandra Indseth Langegard

USA

– Nå skal jeg spise kinamat, utbryter FLIK-spiller Markus Gabriel Tchividjian-Grimsby (13).

Han og lagkamerat Leon Østensen (13) er både slitne og sultne etter å ha fullført to kamper.

– Hvorfor driver dere med basketball?

– Fordi jeg gjorde det i USA før jeg flyttet hit. Jeg kommer egentlig fra USA, forklarer Tchividjian-Grimsby.

– Jeg begynte på det fordi jeg alltid pleide å spille det etter skolen. Jeg har gått på fotball også, og nå går jeg på håndball i tillegg til basketball, sier Østensen.

– Hvorfor er basketball en så liten idrett i Norge, sammenlignet med i andre land?

– Fordi det ikke er så spennende å se på norsk basketball. Man ser heller på amerikansk. Jeg så en gang en norsk kamp på TV2 Sumo, men etter ti minutter gadd jeg ikke mer. På grunn av nivået, sier Østensen og ler.

Jeg så en gang en norsk kamp på TV2 Sumo, men etter ti minutter gadd jeg ikke mer.

Selv holder han med Golden State Warriors, som spiller i den amerikanske proffligaen NBA.

– Jeg tror at interessen hadde kommet om det ble sendt mer basket på TV. Det sendes lite basket i Norge, men mye fotball og håndball, skyter Kydland inn.

Østensen har et annet tiltak han mener ville bidratt til at nordmenn i større grad fikk øynene opp for idretten:

– Jeg tror det ville hjulpet om flere barn i Norge begynte på basket da de var yngre. Og at det ikke bare var fotballskoler - men også basketskoler, sier han.

Tchividjian-Grimsby foretrekker i likhet med Østensen amerikanske basketkamper. Han holder med laget Chicago Bulls, som også spiller i NBA. Kamptidspunktene går av og til på bekostning av nattesøvnen. Ofte løser han det ved å ta opptak av kampene slik at han kan se dem etter skoletid.

– Eller så ser jeg dem i timen, sier 13-åringen og smiler lurt.

Se alle bildene fra kampen mot Lauvåsen - klikk på pilene: