En av disse skal hedres

Hvem stikker av med tittelen som «Årets idrettsutøver» i Lister?

  • Tom Arild Støle

Avisen Lister skal for sjette år på rad kåre den i Lister som har gjort seg mest bemerket på idrettsarenaen.

– Denne kåringen er blitt en fin tradisjon. Vi gjør det fordi vi ønsker å vise at det betyr noe for oss som bor her at også lokale utøvere hevder seg på et høyt nivå i sine respektive idretter, sier redaktør Svein Morten Havaas.

En intern jury i avisen har plukket ut fem nominerte som skal ende ut i én utøver som vinner kåringen. Vinneren blir presentert på Lister24 og i avisen Lister i romjulen.

– Jeg har inntrykk av at de som har vunnet kåringen tidligere setter pris på at også lokalmiljøet legger merke til deres prestasjoner og ønsker å hylle dem for det. Vår tanke er i hvert fall å bidra til å gi dem et ekstra løft og inspirasjon i treningshverdagen, legger Havaas til.

Og i vårt arbeid med å velge ut fem nominerte har vi oppdaget hvor mange flinke idrettsutøvere som egentlig finnes i regionen. I nomineringen har vi vektlagt prestasjoner sett i forhold til den aktuelle idrettens posisjon.

Følgende kandidater er nominert:

Friidrettstalentet fra Lyngdal har lagt en strålende sesong bak seg. Hun vant blant annet UM-gull (NM for ungdom) på 100 meter i september.

I august vant hun også sølv både på 100 meter og 200 meter under junior-NM, i tillegg til at det ble to UM-gull innendørs tidligere i vinter, samt en rekke personlige rekorder, EM-deltakelse og andre gode resultater. Blant annet vant hun sølv på 100 meter og bronse på 200 meter i Världungdomsspelen i Sverige.

19-åringens prestasjoner på friidrettsbanen er blitt såpass lagt merke til at hun ble plukket ut som én av tre nominerte til prisen for «Årets unge kvinnelige utøver» under Idrettsgalla Sør i november.

Den råsterke lyngdølen har knust den ene norske rekorden etter den andre i styrkeløft, og ble i sommer norgesmester for tredje år på rad.

34-åringen ble nummer seks i VM i klassen minus 120 kilo i juni, og vant EM-sølv i markløft-øvelsen og fikk en femteplass i EM totalt i desember i fjor. I årets EM endte han på det han selv mente var en skuffende åttendeplass.

For å illustrere hvor sterk Sommerseth er, så tar han 305,5 kilo i knebøy, 216,5 kilo i benkpress og 352,5 kilo i markløft. Han innehar norgesrekorden i alle øvelsene.

Fotballspilleren fra Lyngdal blir i Rogaland omtalt som selve symbolet på fotballklubben Vikings oppstandelse, etter at klubben lå nede med brukket rygg etter nedrykket til Obos-ligaen høsten 2017.

8. desember førte han som kaptein Viking til cupmester, etter at han selv ble matchvinner da han scoret på straffespark. Viking vant kampen 1-0, og det var Tripic som tok imot kongepokalen fra kong Harald etter kampen. Lyngdølen ble av landets største aviser kåret til banens beste spiller i cupfinalen.

Tripic er sammen med Alf Kåre Tveit og Ingvild Stensland, også de fra Lyngdal, de eneste fra Lister som har vunnet cupen i Norge.

Den lynraske venstrevingen har i 2019 spilt 30 serie- og cupkamper og scoret åtte mål for Viking, som endte på femteplass i årets eliteserie.

Porsche-føreren Roar Lindland forsvarte i slutten av oktober mesterskapstittelen i Porsche Supercups Pro-Am-klasse under de to siste løpene for sesongen i Mexico City. Før Mexico-runden hadde lyngdølen vunnet samtlige åtte løp i denne sesongen. Under løpene i Mexico kontrollerte han bare inn sammenlagtseieren. Seieren ble markert med overraskelsesfest på Lyngdal Inn da han kom hjem.

Pro-Am-klassen er klassen for dem som ikke har racing som levebrød. Lindland vant også denne klassen i 2018. Porsche Supercup regnes som verdens største merke-mesterskap, og i praksis betyr Lindlands sammenlagtseier at han regnes som verdens beste amatørfører i Porsche-sirkuset.

Lindland har tidligere blant annet vunnet den skandinaviske Porsche-cupen og gjort suksess i den franske Porsche-cupen.

Den utflyttede Vanse-skytteren Nils Bernt Rinde vant i august den spektakulære Stang-skytingen under Landsskytterstevnet for sjette gang, etter at han vant sitt første gull i 1994.

Med sin sjette tittel er han den i Norge med nest flest Stang-titler. Etter triumfen på Landsskytterstevnet på Evje i august, signaliserte han at han gir seg som toppskytter etter at AG3-våpenet blir historie etter Landsskytterstevnet i 2020.

Rinde har fra tidligere av også vunnet NM-gull i felthurtigskyting, samt at han også har fem militære NM-gull i skyting på CV-en.

Sivert Svardal (18) fra Konsmo var på nippet til å bli nominert, men ble akkurat veid litt for lett. 18-åringen ble i slutten av november kåret til årets bilsporttalent i Norge etter en forrykende sesong i rallycross, som blant annet ble kronet med NM-sølv. Svardal vil neste år satse for fullt på EM i rallycross.

Svardals klubbkamerat, Fredrik Ågedal vant NM i rallycross i sin klasse tidligere i år, uten å nå opp i vår kåring.

Heller ikke volleyballspilleren Ragnhild Torgersen fra Lyngdal nådde opp. Hun var med og tapte cupfinalen og vant sølv med Randaberg i januar, og ble nylig også klar for ny cupfinale i januar.

Fotballspilleren Julian Ryerson fra Lyngdal var også blant kandidatene som var aktuelle til nominasjonen. Han rykket opp med Union Berlin i vår, og fikk i høst sin debut i Bundesliga, øverste nivå i Tyskland. Ryerson har imidlertid ikke fått særlig mye spilletid.

Langløpsutøveren Joar Thele fra Flekkefjord har også gjort sine saker bra det siste året, med flere sterke plasseringer i langløpsserien Visma Ski Classics på ski. Nylig ble han lagkamerat med Petter Northug jr., uten at det ga ham plass blant de nominerte.

Les hele saken med abonnement