Begge lyngdølene på landslaget, Julian Ryerson og Stefan Strandberg, startet for Norge i tirsdagens landskamp på Ullevaal stadion. Ryerson ble byttet ut i andre omgang, mens Strandberg spilte hele kampen.

Før kampen bestemte fotballforbundet at Erling Braut Haaland likevel skal ha gullklokka allerede for sin 25. landskamp, og han markerte anledningen med to scoringer i 2. omgang. De førte ham opp i 24 landslagsmål og til delt 4.-plass på lista over mestscorende mannlige norske landslagsspillere.

Lyngdølen Julian Ryerson startet for Norge mot Kypros, men ble byttet ut i andre omgang. Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Ledermålet kom i det 12. minutt, på Norges femte store sjanse. Alexander Sørloth herjet med to kyprioter på høyresiden og la inn fra dødlinja. Ballen gikk over Haaland, som hadde flere motspillere rundt seg inne i midten, men litt lenger bak sto Ola Solbakken ganske alene, og han scoret med et hardt direkteskudd i lengste hjørne.

Lyngdølen Stefan Strandberg i duell med Nicholas Ioannou under EM-kvalifiseringskampen i fotball mellom Norge og Kypros på Ullevaal stadion tirsdag kveld. Foto: Terje Pedersen / NTB

Så måtte Norge tross total dominans og mange muligheter vente lenge på neste scoring, men i det 56. minutt kunne Haaland juble for sitt 23. landslagsmål, etter at Kypros-stopper Nicholas Iannou blokkerte Stefan Strandbergs nikk på et hjørnespark med hånden. Som mot Skottland lørdag plasserte superspissen straffesparket flatt i keepers høyre hjørne.

Bare i fire minutter delte Haaland delt 5.-plass på Norges evige scoringsliste med Tore André Flo og Ole Gunnar Solskjær. Så lang tid tok det før han framspilt av Martin Ødegaard scoret sitt 24. mål og hoppet opp på siden av John Carew som de mestscorende i moderne tid. Ingen av de tre øverst på lista har scoret for Norge de siste 60 årene.

Haaland stormet mellom to Kypros-stoppere på Ødegaards perfekte stikker og listet ballen før keeper. Det var hans første spillemål for Norge på over et år.

Han scoret fem mål på fire kamper i junisamlingen i fjor. Denne gang ble det tre mål på to kamper. Han jaget sitt tredje hattrick for Norge, som ville løftet ham til 25 mål på like mange landskamper og opp på siden av Harald Hennum, men det får vente til en annen anledning.

Norges startellever i EM-kvalifiseringskampen i fotball mellom Norge og Kypros på Ullevaal stadion. Erling Braut Haaland, ørjan Håskjold Nyland, Ola Solbakken, Stefan Strandberg, Alexander Sørloth, Leo Skiri Østigård, Julian Ryerson, Fredrik Aursnes, Martin Ødegaard, Patrick Berg og Birger Solberg Meling. Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Mot ett mål

Sjelden har uttrykket «spill mot ett mål» passet bedre. Norge var best i alt fra første spark, og spillerne viste umiddelbart at de aktet å slå hardt tilbake etter nedturen mot Skottland. Kypros forsvarte seg dypt i sin 5-4-1-formasjon og mistet ballen igjen så snart de vant den, men de greide ved hjelp av en god keeper i Joel Mall og marginer på sin side å frede målet sitt det meste av omgangen.

Allerede etter 17 sekunder måtte Mall klarere rett foran Haaland utenfor eget felt da Ødegaard spilte fram spissen. Haaland ofret seg flere ganger i luftdueller ved lengste stolpe og ramlet over reklameskiltene etter å ha nikket bakover. Første gang fikk Norge corner via en kypriotisk arm, andre gang hælsparket Solbakken ballen ut til Birger Meling, som skjøt i stolpen.

Innimellom traff Strandberg for dårlig med et hodestøt fra kort hold på hjørnespark fra Fredrik Aursnes, før et smart cornertrekk fra motsatt side ga den til da største sjansen. Ødegaard fikk ballen tilbake fra Aursnes og fant Patrick Berg alene inne i feltet, men midtbaneankeret plasserte ballen for dårlig, og Mall reddet det harde skuddet.

Etter ledermålet jublet de fleste norske spillerne i hjørnet foran fansen, men kaptein Ødegaard tok med seg ballen rett ut til midtsirkelen og plasserte den der. Han ville komme i gang igjen raskt på jakt etter flere mål.

Erling Braut Haaland jubilerte med sin 25. landskamp mot Kypros og markerte dagen med to scoringer slik at han står med 24 landslagsmål for Norge. Bare tre mann i historien har flere. Foto: Terje Pedersen / NTB

Sjansefest

Norge fortsatte å skape sjanser, men ikke like tett som i det første kvarteret. Haaland traff for dårlig da Ødegaard vippet ham gjennom, og en motspiller kom gullklokkejubilanten i forkjøpet ved lengste stolpe på et livsfarlig innlegg fra Julian Ryerson. Leo Østigård ropte forgjeves på straffe da han gikk i bakken på et hjørnespark, og Ødegaards smarte avslutning på innlegg fra Solbakken gikk rett utenfor lengste stolpe.

Etter en halvtime ble Haaland vippet gjennom av Berg, men han klinte løs rett på keeper. Tempoet i det norske spillet falt, og det ble angrep i veldig mange trekk som ikke endte med gjennombrudd. Et slikt angrep endte riktig nok i en briljant Ødegaard-stikker til Aursnes. Keeper svarte med en fenomenal redning før dommeren heller tvilsomt blåste for offside.

Etter 44 minutter hadde Ødegaard en gyllen sjanse til å spille Haaland gjennom med bakrom å løpe i, men da ble han for ivrig og pasningen for hard. Ved pause kunne Kypros prise seg lykkelig over at det sto bare 1-0 til et norsk lag som hadde hatt ballen 73 prosent av tiden.

Den norske dominansen fortsatte i 2. omgang, og etter 50 minutter nikket Sørloth utenfor fra ypperlig posisjon i feltet på innlegg fra Solbakken. Bak ham ble Haaland revet ned av Alexander Gogic, uten at dommeren eller VAR-rommet reagerte.

Derimot kunne de ikke se bort da Nicholaos Iannou i det 55. minutt klarerte et hjørnespark med løftet arm. Strandberg og Haaland var i duellen ved lengste stolpe, og det var selvsagt Haaland som la ballen på 11-metersmerket og feide den i mål.

Etter Haalands 3-0-mål var det innbytter og debutant Brice Wembangomo som hadde de største sjansene til å pynte ytterligere på resultatet. I stedet reduserte Grigoris Kastanos etter en klassescoring tre minutter på overtid.

Erling Braut Haaland jubler foran hjemmefansen etter å ha markert gullklokkekampen med scoring. Foto: Fredrik Varfjell / NTB
Ola Solbakken jubler etter å ha scoret sitt første landslagsmål og gitt Norge ledelsen mot Kypros på Ullevaal. Foto: Fredrik Varfjell / NTB