Ivar Kjørmo mente regnet gjorde løypene svært glatte. Her har de nettopp kommet ut på den første av seks etapper. Foto: Espen Sand
Litt over 13 stod nesten 40 biler klare til start ved Sjølingstad. Enkelte bilførere fikk knapt med tid for å rekke intervallstarten. Foto: Espen Sand
Da Frank Tore Larsen fikk i gang motoren på sin Ford Fiesta R5, var det litt i det meste laget for hørselen til publikummerne ved start. Foto: Espen Sand
Geir B. Svendsen fra Vigmostad var en av mange som jobbet dugnad under fartsfesten i Mandal. Foto: Espen Sand
Tor Anders Larsen og Lars Pedersen fra Farsund deltok i Sørlandsprinten med sin BMW. De kom seg helskinnet gjennom løpet og endte på tredjeplass i debutantklassen. Foto: Espen Sand
Ivar Kjørmo. Foto: Espen Sand
På en regntung dag ble Ole Erlend Sandsmark fra Sira heiet frem i skogene rundt Mandal. Foto: Espen Sand
Frank Tore Larsen fra NMK Modum & Sigdal. Foto: Espen Sand
Premiene ble delt ut på industriområdet på Jåbekk utenfor Mandal etter løpet. I et voldsomt regnvær var det greit å være under tak. Foto: Espen Sand
Ole Erlend Sandsmark. Foto: Espen Sand

– Vi sikter alltid mot toppen, men i dag må vi si oss fantastisk godt fornøyd med andreplass, sier rallyfører Ivar Kjørmo, etter noen hektiske timer med sprintrally i skogene rundt Mandal.

Ivar og Svein Robert Kjørmo fra NMK Kvinesdal ble nummer to i debutantklassen under Sørlandsprinten i Mandal. Her fra én av de seks fartsetappene lørdag ettermiddag. Foto: Espen Sand

Lørdag ettermiddag ble tradisjonsrike Sørlandsprinten arrangert i Mandal. Løpet har tidligere blitt arrangert på Vigeland i Lindesnes, og på Konsmo i Audnedal, men hadde i år funnet plass på skogsveier nærmere kysten.

Et sprintrally skiller seg fra et sedvanlig rally på flere måter. Løpet har kun klassevinnere og ingen total vinner.

– Et kort, kompakt endagsløp uten mulighet til service, er beskrivelsen fra løpsleder Inga Tofteland i Kristiansand Automobilklubb som arrangerte løpet.

Startet som 45-åring

Egentlig skulle tidligere europamester Ludvig Hunsbedt fra Kvinesdal stille på startstreken, men han meldte avbud i siste liten. 49-år gamle Ivar Kjørmo og hans kartleser Svein Robert Kjørmo stilte til start for NMK Kvinesdal.

Jeg begynte å kjøre løp for kun fire år siden, men synes det er utrolig gøy.

– Jeg begynte å kjøre løp for kun fire år siden, men synes det er utrolig gøy. Jeg har kjørt rundt ti løp frem til nå, sier Kjørmo.

Duoen stilte til start i klasse 19 for debutanter. Det fordi føreren ikke har klart å få en såkalt C-lisens.

– Jeg har stort sett kun kjørt sprintrally, og for å få lisens må man også kjøre langløp. Jeg prøvde meg en gang, men da røk girkassa, sier bilføreren fra Hovsherad.

– Tok det på sparket

Sammen med debutant og familiemedlem, Svein Robert Kjørmo, kjørte de meget bra og havnet på andreplass i klassen.

Jeg har aldri vært med på rally før og tok det på sparket.

– Jeg har aldri vært med på rally før og tok det på sparket. Det var spennende, og jeg gjør det gjerne igjen, selv om jeg har aller mest lyst til å kjøre selv, sier Svein Robert Kjørmo.

Rutinerte Ole Erlend Sandsmark fra Sira, som også kjører for NMK Kvinesdal, stilte også med ny kartleser for anledningen. Unge Sunniva Skogen ga Sandsmark veibeskrivelser for første gang.

Ole Erlend Sandsmark klemmer til ut fra start. Foto: Espen Sand

– Det er tredje gang jeg prøver meg som kartleser, men første gang sammen med Sandsmark. Jeg synes det er veldig gøy, men mot slutten av løpet ble jeg litt redd på grunn av farten, sier Skogen.

– Bånn gnu

Sandsmark innrømmer at han var vel hard på speeden de siste etappene.

– Da var det bånn gnu, men jeg synes Sunniva klarte seg veldig godt, smiler han.

Han anslår toppfarten denne lørdagen til 130 kilometer i timen, men sier han var oppe i 180 km/t i Rally Sørland.

Sandsmark konkurrerte i useedet klasse 1-9, og ble nummer to av fire biler.

– Jeg er veldig glad for at bilen holdt og vi kom i mål. Det var moro å kjøre, sier han.

Sprintrallyet gikk over seks fartsetapper i løpet av en enkelt ettermiddag. Regnet gjorde skogsveiene svært sleipe.

– Løypa var overraskende glatt, og vi fikk et skikkelig tilbud en gang, men jeg klarte å hive bilen opp på veien, sier Ivar Kjørmo.

Heiet på mors kjæreste

Til tross for en regntung dag, var det en del som møtte opp langs løypene for å heie frem fartsentusiastene. Tre Vanse-jenter fra tre generasjoner var i Mandal for å heie frem bilfører Tor Anders Larsen og kartleser Lars Pedersen fra Farsund.

Cassandra Lund (9), Stine Larsen (26) og May Britt Larsen (54) møtte opp for å se Tor Anders Larsen og Lars Pedersen kjøre sprintrally. Foto: Espen Sand

Bilføreren var nemlig kjæreste med mor til Cassandra Lund (9).

– Det er gøy, men litt kaldt, sier hun.

– Kjører han fort til vanlig også?

– Neida, han kjører fint da, smiler hun.

Kjempefornøyd arrangør

Løpsleder Tofteland sier løpet i Mandal gikk helt slik de ønsket.

– Kjedelig vær selvsagt, men ut over det holdt vi tidskjemaet hele veien. Dette gikk kjempebra, men så har vi også mange flinke folk med oss, sier hun.

En del bilkjørere måtte gi tapt for hestekreftene og sleipe forhold, men utkjøringene medførte ifølge løpsleder ingen personskader av betydning.