– Det er første gangen jeg er med i VM, så det blir veldig spennende. Jeg er usikker på målet mitt, men fullfører vi, blir jeg veldig glad. Det blir nesten som å vinne, sier 17-åringen fra Kvinesdal.

8–12 timer

Hun er eneste norske deltaker i VM i distanseridning for juniorer, som vil foregå i Verona i Italia neste lørdag.

– Distanseridning er en maraton for hest og rytter der man rir etappevis, slik at hesten sjekkes nøye ved hvert stopp. Er den ikke hundre prosent hele tiden, blir man disket, sier Eiesland Holen.

Hun sier det ikke er uvanlig at over halvparten av deltakerne diskes underveis i det svært krevende løpet. I VM skal hun og hesten Obeyah etter planen ri 12 mil.

– Det er vanskelig å anslå noe tid, men det kan fort bli snakk om åtte til tolv timer før man er i mål. Det kommer an på hvordan løypene er. Grusveier går fort, mens gjørme går senere.

Baltisk mester

Kvinesdalsjenta har ridd siden hun var sju år gammel, og er blant annet blitt nordisk/baltisk mester i distanseridning to ganger. I år ble hun norgesmester.

– Jeg har ridd en del stevner for å kvalifisere meg til VM. Først fem mil, så åtte mil og så tolv mil.

Den snart 18 år gamle hestejenta understreker at det er mye som spiller inn i et så tøft og langt løp som det hun skal gjennom i Italia.

– Og man må kjenne hesten godt for at det i det hele tatt skal gå.

Erfaren hest

Det skal iallfall ikke stå på det, for det er mammas 15 år gamle araberhest hun skal ri.

– Obeyah har vært med på en del, og er en erfaren hest. Hun deltok i VM i Abu Dhabi i 2011 med søsteren min, og ble norgesmester for noen år siden. Vi to har vært på mange ritt sammen, sier Eiesland Holen.

Foreldrene hennes tok fredag turen innom Ritas søster på Belland i Lyngdal for å hente Obeyah. Deretter legger de ut på den over 1.900 kilometer lange kjøreturen til Verona. Selv må rytteren vente helt til torsdag med å reise, da med fly.

– Det har å gjøre med at jeg er lærling, og da er det ikke godt å få så lenge fri, forklarer Rita Eiesland Holen.