Slik ser nye Miljøgaten i Lyngdal ut fra luften. Foto: Rune Hauan
Fortsatt er det noen detaljer som gjenstår før hele Miljøgaten står ferdig, men daglig leder av Lyngdal markedsforening Thor Ove Aas mener han har kontroll før åpningen 1. juli.

Ikke nok med det. Midt i Miljøgaten har det i løpet av vinteren og våren blitt reist en paviljong hvor ulike type arrangementer, fra torghandel, via konserter til bare å være et sted hvor folk møtes, kan finne sted. 1. juli skal det hele innvies med brask og bram når Lyngdal markedsforening skal feire sitt 70 års jubileum.

– Det blir et trippeljubileum som skal feires den første lørdagen i juli. Ved siden av Lyngdal markedsforening, feirer Selands blomster og Lyngdal Karosseri & Auto 70 år i 2017. Det skal markeres med åpningen av gaten og paviljongen. Da skal de siste installasjonene være på plass, sier daglig leder i Lyngdal markedsforening Thor Ove Aas.

Både barn og voksne skal kunne utfordrer seg selv i «nye» Miljøgaten i Lyngdal, blant annet på dette balansebrettet.

25 ÅR ETTER at Miljøgaten første gang ble etablert, har sentrum av Lyngdal fått en etterlengtet oppgradering. Da miljøgaten, bestående av gatene Agnefestveien, Torvgaten, Kirkeveien og Grøndokka ble oppgradert på begynnelsen av 1990-tallet, ble de utformet slik at deler eller hele veisystemet kunne stenges av og omgjøres til en gågate ved store arrangementer.

Etter hvert som nye butikker, med blant annet etableringen av Sentrumsgården som det første kjøpesenteret i sentrum for snart ti år siden, dukket spørsmålet opp igjen om Lyngdal sentrums viktigste gate måtte ha en oppgradering.

Dette ble ytterligere aktualisert etter at Handelsparken ble en realitet.

I 2012 DUKKET den første tanken opp om et glasstak over store deler av den rundt 60 meter lange gaten fra Larsen krysset til krysset hvor de fire gatene som utgjør Miljøgaten møtes. Mange i Lyngdal trykket tanken om å kle inn deler eller hele biten mellom de to veikryssene inn i et glasshus som kunne fungere som et treffpunkt i sentrum. Andre igjen var mer skeptiske, både arkitektonisk, men først og økonomisk.

I mellomtiden hadde kommunen gjennom en ny kommuneplan definert sentrum som den «europeiske byen». Det vil si et levende sentrum med offentlige tjenester og mindre butikker. Handelsparken ved E39 ble definert som den amerikanske byen med store kjøpesentere.

Det blir et trippeljubileum som skal feires den første lørdagen i juli.

ETTER AT FOTEN ble satt ned mot å reise et stort glassbygg over deler av Miljøgaten, måtte en starte et nytt tankeeksperiment for hvordan en ville utvikle sentrum. Tilbake på midten av 1980-tallet hadde arkitekter lekt med tanken om å sette opp en paviljong midt i sentrum, men lagt disse igjen i en skuff.

Plutselig var ideen om et samlingssted midt i sentrum som kunne brukes som møteplass til ulike arrangementer aktuell igjen.

Etter at kommunen i 2015 tente på ideen om en total renovering av Miljøgaten kunne realiseres, ble det fart i planene. Gatene skulle få ny belegningsstein, belysning og et mer moderne uttrykk. Samtidig ville kommunen benytte anledningen til å skifte ut en del av det gamle ledningsnettet som lå under bakken.

DET SOM derimot skapte overskrifter var plasseringen og utformingen av paviljongen. Høsten 2016 satte to gårdeiere foten ned og krevde ny behandling av prosjektet. Blant annet anket de kommunens saksbehandling inn for Fylkesmannen. Etter at Fylkesmannen godkjente kommunens planer, kunne støping av fundamentene og pilarene som holder oppe taket på det 220 kvadratmeter store bygget settes i gang i slutten av februar i år.

– Det å få et tak over sentrum har vært min kjepphest i mange år. Personlig ville jeg hatt enda mer, men nå har vi fått paviljongen. Under Maifesten som ble holdt nylig, fortalte en av dem som hadde stand at vedkommende hadde aldri hatt så mye salg før. Det til tross for at vi hadde dårlig vær. Folk trakk under taket på Paviljongen, tok seg noe mat, før de gikk ut igjen og handlet videre. Det er mye lettere å bygge ut på et kjøpesenter enn i et sentrum hvor en må forholde seg til flere gårdeiere, sier Aas.

Det å få et tak over sentrum har vært min kjepphest i mange år.

BARE UKER etter at publikum kunne ta i bruk den nye Miljøgaten med en samlet prislapp på 13 millioner kroner, ser en virkningene av tiltaket. Gjennom hele sommeren vil det ukentlig være arrangementer som vil trekke fastboende og turister til handel og sosiale begivenheter.

– For å lokke mange til sentrum legger vi opp til mange arrangementer. I år har vi utvidet Sommerdansen med et helt nytt konsept. Vi mener vi har et kjempe bra konsept, det vil skje noe hele tiden. Videre har vi Lyngdal cup som trekker veldig mange mennesker. 70-årsjubileum til markedsforeningen i tillegg til Lyngdal Karosseri & Auto og Selands blomster er nevnt. Også har vi dratt i gang et jubileumslotteri som har bidratt til veldig mye mer handel. Det har tatt sin tid å få det nye gatebildet på plass, men vi har tro på at dette vil lokke enda flere til sentrum, mener Aas.