– Hvem jeg er?

Gatekunstneren som kaller seg Töddel smiler. Tenker seg om.

– Jeg er en ganske vanlig mann som lever et ganske vanlig liv med kone og barn, forteller han.

Vi kan vel likevel slå fast at han ikke lever et helt vanlig liv. Det er tross alt ikke SÅ mange som sniker seg ut midt på natta for å spraye gatekunst på vegger rundt om i både store og små byer og på mindre steder i Norge - og også i utlandet?

Han forteller at han er et tenkende menneske. Samfunnsengasjert. Han bruker kunsten sin til å sette sitt preg på verden. Gi uttrykk for noe. Skape et rom for ettertanke og refleksjon - og kanskje både irritasjon og glede.

– Det foregår mye forferdelig i verden, og ikke så langt fra oss, påpeker han.

– Drømmen er at Putin ser et bilde jeg har laget og setter kaffen i halsen, legger han smilende til.

Drømmen er at Putin ser et bilde jeg har laget og setter kaffen i halsen.

Men sånn til daglig fokuserer han på de nærere historiene. Som for eksempel da han malte et portrett av avdøde journalist og forfatter Herbjørn Sørebø på en vegg i Sogn og Fjordane.

– I forbindelse med bildet ble søsteren hans intervjuet og fortalte om broren sin. Det kom fram en historie som ingen hadde hørt før. Det er noe av det fine med dette; jeg vet aldri hva gatekunsten fører til, sier Töddel, som den seneste tiden også har snust på utlandet. Han har blant annet laget verket «Hämnaren» i Sverige.

Dette viser Olof Palme som peker mot seeren med et håndvåpen. Den tidligere statsministeren ble selv skutt i 1986.

– Jeg trodde de fleste kanskje kom til å bli sinte fordi jeg tullet med deres nasjonaltraume, men mange har også blitt rørt. De synes det er en fin tanke at han tar igjen.

Han har også laget gatekunst Mallorca og Barcelona i tillegg til fra sør til nord i Norge.

– Man kan snakke mange språk gjennom kunsten - og folk skjønner, sier han.

Natta han har valgt til å besøke Farsund kunne knapt vært finere. Det er varmt og stille. Klokka nærmer seg 01.00 når han setter i gang på veggen. Som nevnt er han midt i sentrum, nærmere bestemt på Torvets-veggen som vender ut mot Brogaten. I løpet av den gode halvtimen hele prosessen tar, kjører det tre biler forbi. Et par av dem sakker farten. Ingen stanser.

– Blir du nervøs?

– Jeg er alltid litt spent. Jeg fyrer meg litt opp. Det er jo litt spennende å snike seg ut på natta, forteller han.

Når verket er ferdig kjenner han på en slags tilfredsstillende forløsning.

– Jeg har jobbet med bildet lenge før det skal på veggen. Når det endelig er på veggen stiller jeg meg litt på avstand og betrakter det. Det er veldig befriende å være gjennom den skapelsesprosessen, sier han.

Hittil har Töddel laget om lag 40 kunstverk på vegger rundt om.

– Hvilket er du mest fornøyd med?

– Det er vanskelig å velge, men jeg er alltid veldig glad i det neste, sier han, før han velger å trekke fram nattens verk i Farsund som en favoritt.

– Jeg synes det er et genialt humoristisk mesterverk - i all beskjedenhet, ler han.

Som nevnt innledningsvis er anledningen Pride. Tidspunktet er valgt nettopp fordi Lister Pride arrangeres lørdag.

Selve motivet er det lenge siden han laget. Det er nemlig slik han jobber; først dukker motivet opp. Så finner han et passende sted som har en link til motivet på en eller annen måte.

– Jeg laget bildet etter skytingen knyttet til Pride i Oslo i fjor. Jeg har vært i Oslo for å sjekke muligheten for å male det på en vegg i samme gate som det skjedde, men det var kamera og politi over alt. Og det var for det meste vindusruter ut mot veien. Bortsett fra Oslo Tinghus, men det var å utfordre skjebnen litt vel mye, smiler han.

– Da jeg hørte om Pride Lister syntes jeg det var en god anledning til å saluttere Farsund, forteller han, og vedkjenner at verket kan sees på som et innlegg i debatten.

Da jeg hørte om Pride Lister syntes jeg det var en god anledning til å saluttere Farsund.

– Dette er et skråblikk. Det er komisk når folk river ned regnbueflagg, og det er komisk at folk bryr seg så veldig om hvordan andre lever sine liv.

– Tror du folk klarer koble bildet til Pride?

– Ja, det tror jeg. Jeg er ganske sikker på at noen blir støtt av den sexistiske bruken av bananen i neven, men det er noe av poenget, sier han.

Foto: Åse Astri Bakka