– Jeg har alltid jobbet mye. Så mye at jeg har fått straff fra ligninga. Plutselig sto jeg der med en regning på 700.000 kroner. Det var vel i 1982. Jeg hadde jobbet for mye på kveldene, på egne hus. Det var surt det, utbryter snekker Sigbjørn Utland.

– Men så kommer man jo over det.

Den 80 år gamle snekkeren står med snø opp til anklene. Han er i gang med å bygge en garasje på Oftebro i Lyngdal.

Det er god stemning mellom kollegene. At han er den eldste på prosjektet har Utland blitt vant til.

– Noen sier jo at jeg må slutte å jobbe, men sånn umiddelbart har jeg ikke tenkt til det, sier han og gliser.

For å holde den gode helsen vedlike forsøker Sigbjørn Utland å redusere inntaket av livretten bløtkake. Foto: Alexandra Indseth Langegard

VAR DET IKKE for et skjebnesvangert møte med en amerikaner ville Utland muligens dedikert livet sitt til hjørnesteinsfabrikken Fibo. Der fikk han sekretærjobb som nyutdannet 20-åring.

Amerikaneren var snekker. Han benyttet seg av en metode som gjorde det mulig å bygge et hus på kun 14 dager. Utland ble nysgjerrig og kastet seg med på et oppdrag. Med amerikaneren som læremester begynte lyngdølen på sitt første husprosjekt.

Å se opp på det ferdige produktet beskriver Utland som fantastisk. Han ville bygge flere. Hver kveld etter arbeidsdagen på fabrikken var over fant han fram arbeidsklær og verktøy. Plutselig sto ytterligere fire hus oppført.

Hobbyen ble en så god inntektskilde at Utland begynte å leke med tanken på å si opp sekretærjobben. Han hadde også innsett at han foretrakk fysisk arbeid framfor en kontortilværelse. I 1971 leverte han oppsigelsen. Året etter opprettet han et eget snekkerfirma.

Sigbjørn Utland gjør utregninger i firmabilen. Foto: Alexandra Indseth Langegard

UTLAND HAR FORSØKT å pensjonere seg. Som 68-åring la han ned selskapet og sa opp de ansatte. Han var ferdig som snekker.

Mer tid hjemme gjorde han oppmerksom på at låven sårt trengte oppussing.

Da en kamerat oppfordret han til å sette i gang med prosjektet, svarte Utland at han hadde blitt for gammel.

– «Jeg er snart 70 år nå», sa jeg. Da svarte han «Det er jo ingenting. Du har en tredjepart igjen av livet. Sett i gang!». Så da gjorde jeg det, forteller snekkeren.

To år senere var låven så god som ny, men Utland ville ikke legge ned hammeren. Det var da han kom i kontakt med firmaet FA betong. De ønsket å leie han inn som snekker.

Sigbjørn Utland forteller at han overlater de tyngste løftene til sine yngre kolleger. Foto: Alexandra Indseth Langegard
Sigbjørn Utland takker kona for at han har god helse. Hun passer på at han har et sunt og balansert kosthold. Foto: Alexandra Indseth Langegard

– SIGBJØRN SKULLE EGENTLIG kun være innleid i 14 dager, men har nå vært med oss i ni år, sier daglig leder Henry Verdal.

Han forteller at firmaet utelukkende har gode ord å si om Utland.

– Han har en fantastisk arbeidsmoral, gode vaner og mye erfaring fra alle årene i arbeidslivet. Vi håper på mange flere år sammen i arbeidslivet, sier Verdal.

Det er et bredt aldersspenn i ansattstaben. Alt fra 16 år gamle lærlinger til den eldste, som er Utland, som fylte 80 år 30. januar.

Det ser FA betong på som en fordel.

– Miksen av arbeidere i alle aldre er viktig for å kunne overføre erfaringer og nyvinninger på tvers av generasjonene. Dette bedrer forståelsen oss imellom og gjør oss alle bedre, avslutter daglig leder.

Miksen av arbeidere i alle aldre er viktig for å kunne overføre erfaringer og nyvinninger på tvers av generasjonene.

– NÅR JEG HAR 16 eller 17 år gamle lærlinger prøver jeg å lære dem litt opp. Det jeg holder på med nå er å lære dem å slutte å bruke, og tenke på, telefonen hele tiden, sier Utland.

– Hva kan du lære av 16-åringene?

– Jeg har fått litt hjelp med dataen. Har jeg problemer med telefonen så fikser de det med en gang. Ellers er det mye man kan lære av alle typer folk. Har de godt humør, så kan jeg lære av det.

– Hva synes du om arbeidsgivere som gir eldre en sjanse?

– Det er fantastisk. Samtidig hadde jeg sluttet på dagen om de tapte penger på meg. De leier meg ikke inn for å være snille, men for at jeg har erfaring. Jeg fungerer som en sjef på jobbene jeg er på. Jeg har fortalt dem at de må si ifra når de synes jeg blir for gammel, sier håndverkeren og ler.

De leier meg ikke inn for å være snille, men for at jeg har erfaring.

På spørsmål om hvordan yrket har utviklet seg siden han begynte i det for snart 50 år siden, svarer han at lite ved arbeidsmetodene har endret seg. De største forandringene er knyttet til kravene.

For eksempel skulle husvegger ha 10 centimeter isolasjon da han begynte som snekker. I dag er kravet 20 centimeter.

Sigbjørn Utland arbeider i all slags vær. Foto: Alexandra Indseth Langegard

SENTRUMSGÅRDEN OG SMIA i Alleen, Arendal kirke og gamleheimen på Rom er noen av prosjektene Utland har jobbet på. I tillegg har han hatt ansvaret for å reise nærmere 500 eneboliger og en rekke tomannsboliger. Utland liker at snekkeryrket byr på varierte arbeidsoppgaver.

– Det føles jo som at jeg har vært med på å skape hele byen. Det har jeg vel også. Om jeg er helt ferdig med den jobben vet jeg ikke. Kanskje kommer det et leilighetskompleks til, sier han og smiler lurt.

Det føles jo som at jeg har vært med på å skape hele byen.

– Jeg jobber fortsatt fordi jeg synes det er gøy. Jeg skulle kanskje gått til fysioterapeut med dette kneet og denne armen, men når jeg jobber så holder helsen seg nogenlunde stabil. Alternativet er å bare sitte hjemme og gå til fysioterapeuten. Da jobber jeg heller så lenge jeg kan, forklarer han, og legger til at han opplever at det å være yrkesaktiv også har en positiv effekt på den psykiske helsen.

Sigbjørn Utland er blant dem som gleder seg til å gå på jobb. Foto: Alexandra Indseth Langegard

– PAPPA HAR EN høy arbeidsmoral og er stort sett aldri borte fra jobb. Der synes han vel egentlig at den yngre generasjonen har noe å lære, forteller datter Hilde Vesterhus.

Ifølge datteren gir det faren mye å gå på jobb. En gang spurte hun ham hvorvidt det var nødvendig å jobbe helt til klokken 18–19. Da fikk hun til svar at det egentlig var ganske greit, for da slapp han å finne på så mange egne arbeidsoppgaver på ettermiddagene.

– Arbeid står høyt på listen hans for å få livskvalitet. Dyre ting, fritid og realiseringer av drømmer er mindre viktig for han. Middag på bordet etter en lang arbeidsdag, kaffe og en sjokoladebit til kvelden, og litt sport på TV holder i massevis, avslutter hun.

Arbeid står høyt på listen hans for å få livskvalitet.

LYNGDALSNEKKEREN SIER TIL avisen at han lover å pensjonere seg før han blir 90 år. Da skal han vie tiden til hobbyene sine, som er foto og film.

Mannen, som blant annet er medlem i Farsund fotoklubb, har planer om å digitalisere over 10.000 bilder. Han skal også regissere en film.

– Hva gjør du når du skal slappe av?

– Det har jeg blitt litt bedre til nå, utbryter han stolt.

– Når jeg og kona har spist middag setter vi oss ned og koser oss med «Husker du?». Det går på TV hver kveld. Ellers går det i fotball og Formel 1.

– Hvilke råd har du til andre på din alder?

– De må bare holde seg i aktivitet, hvis de kan det, og ikke sitte seg til. Ikke jobb for pengene. Jobb for at det er gøy, og for helsen.

Sigbjørn Utland er som regel å finne med hammeren i hånda. Foto: Alexandra Indseth Langegard