– Jeg regner jo med dette kommer på trykk på nynorsk? spøker Tom Arnt Lindeland.

Bygda Kvinlog, rundt om 25 minutter fra Kvinesdal sentrum, huser nemlig kommunens eneste nynorskskole. Med rundt hundre innbyggere, barnehage, skole og omsorgssenter, butikk og bensinstasjon fungerer bygda som et sentrum i øvre del av Kvinesdal kommune.

– Jeg har bodd ti år i Stavanger og trivdes der, men jeg flyttet hjem igjen og har aldri angret, forteller Lindeland.

Kvinlog sett fra lufta. (Trykk på pilen nede til høyre på bildet for å kunne se flere bilder) Foto: Rune Hauan
Tom Arnt Lindeland (t.v.) og Jan Kristian Kvinlaug flyttet ut av bygda, men valgte begge å komme tilbake igjen til Kvinlog. Foto: Karoline Johannessen Litland
Etter at Fjotlandsheimen ble bygget, fikk bygda egen brannstasjon. Foto: Karoline Johannessen Litland

SAMMEN MED Jan Kristian Kvinlaug, som bodde og studerte i Kristiansand noen år, men som også flyttet tilbake, viser han med glede frem bygda.

– Vi må jobbe for at det skal bli attraktivt å bo og bosette seg her, sier Kvinlaug.

Derfor har sentrum fått seg et ansiktsløft, blant annet med en pent opparbeidet park som inneholder lekeplass, bord og benker og en sandvollyballbane. I tillegg sørger en interaktiv tavle for å gi turister informasjon om bygda og kommunen.

– Hver onsdag er det onsdagsklubb i parken, der både eldre og yngre møtes. Etter at vi rustet opp parken, har den blitt en fin møteplass, forteller han.

Vi satser på at kommunestyrepolitikerne ser det, at dersom vi skal utvikle Kvinlog, må de være med og yte med en flerbrukshall

Et steinkast fra selv sentrumskjernen er det anlagt et nytt byggefelt.

– Med 30 tomter i det nye byggefeltet er det store muligheter, mener Lindeland og fortsetter:

– Vi har hatt ei innovasjonsgruppe, Innovasjon Fjotland, og på folkemøtene vi har hatt, har innbyggerne kommet med innspill rundt hva som er viktig å ha i bygda. Byggefelt, fiber og flerbrukshall har vært blant tingene innbyggerne har trukket frem.

Dermed har det blitt både byggefelt, fibernett og snart også en flerbrukshall i bygda.

– Det skal opp i kommunestyret i løpet av høsten. Vi satser på at kommunestyrepolitikerne ser det, at dersom vi skal utvikle Kvinlog, må de være med og yte med en flerbrukshall, sier Kvinlaug.

På Kvinlog er det både bensinstasjon og butikk. Foto: Karoline Johannessen Litland
I dag har Fjotland idrettslag slått seg sammen med Knaben idrettslag, og det har vært en suksess. Foto: Karoline Johannessen Litland

IDRETTSLAGET HAR også vært en pådriver for flerbrukshallen. Knaben og Fjotland idrettslag slo seg sammen for kort tid siden, og det har, ifølge både Lindeland og Kvinlaug, vært en suksess.

– Alle har behov for å være flere, både ledere, trenere og i styr og stell. Og det har klart gitt en bra effekt å slå sammen, for eksempel har det blitt mer skitrening etter at idrettslagene ble slått sammen, opplyser Lindeland, og Kvinlaug skyter inn:

– For 15–20 år siden hadde sammenslåing vært uaktuelt, men det har modnet nå.

Men det er langt ifra bare langrenn og skiskyting man kan bedrive i bygda. Kunstgressbanen blir flittig brukt, og for øyeblikket arbeides det med å legge nytt kunstgress. Antageligvis er arbeidet ferdig i løpet av sommeren.

– I tillegg har vi både sandvolleyballbane, tennisbane, løpebane og gressmatte, forteller Lindeland.

For 15–20 år siden hadde sammenslåing vært uaktuelt, men det har modnet nå.

Kunstgressbanen var utslitt etter flittig bruk, men i løpet av sommeren skal nytt kunstgress være på plass. Foto: Karoline Johannessen Litland

MEN MAN KAN også bli gamle på Kvinlog, for bygda har et eget omsorgssenter med litt over tjue rom. Av sikkerhetsmessige årsaker ble det kort tid etter byggingen av omsorgssenteret også bygget en brannstasjon like i nærheten.

– Vi er veldig glade for at vi har Fjotlandsheimen og trivselsfaktoren er høy, sier Lindeland.

Kun et steinkast ifra heimen ligger Fjotland barnehage. Egentlig er det et gammelt kontorbygg som før huset Kvinlaug datasenter, men i dag er datamaskinene byttet ut med glade barn.

– Dette er barnehagen for den øvre delen av Kvinesdal, så den er nokså full, opplyser han.

Fra barnehagen viser de to mennene vei videre opp mot det nye byggefeltet. Det hele begynte så smått på det første møte i Innovasjon Fjotland høsten 2012, og i dag står feltet klart for dem som måtte ønske å bygge hus. Fra byggefeltet har man flott utsikt over Kvinlog og Øvre Kvinlaug, der Lindeland og Kvinlaug bor.

– Det hvite, gamle huset du ser der, det er ett av de eldste husene på hele Kvinlog. Den ene stua i huset er fra cirka 1650, forteller Kvinlaug.

Huset er laftebygget, og etter hvert som man trengte mer plass, laftet man på.

– Det har vært folk i bygda lenge. Bestefaren min flyttet en gang på en stein og fant en vikingøks, opplyser Lindeland.

Det hvite, gamle huset du ser der, det er ett av de eldste husene på hele Kvinlog. Den ene stua i huset er fra cirka 1650.

Etter at parken ble rustet opp, har den blitt et viktig møtested for både eldre og yngre på Kvinlog. Foto: Karoline Johannessen Litland
Fjotland barnehage er populær blant barnefamiliene i øvre del av Kvinesdal. Foto: Karoline Johannessen Litland

PÅ VEI TILBAKE mot sentrum stopper vi opp på gangbroa og ser oppover dalen. Lindeland peker mot et hvitt, gammelt hus som han anslår ble bygd rundt 1910. Her var det i sin tid postkontor, telegraf og butikk.

– Han som bygde huset, het Kvinlaug, men tok navnet Kvinlog. Dermed ble plassen her nede hetende Kvinlog, men på «kvinlogsk» heter det «under kleivan», forteller han.

Etter hvert kom det flere hus, og den gamle butikken åpnet i 1919. I dag er butikken flyttet og slått sammen med bensinstasjonen i bygda.

– Jeg drev bensinstasjon og verksted her i 10 år, men i dag pendler jeg ut av bygda, fortsetter han.

Mange med Lindeland må nemlig utenbygds for å arbeide, enten i Kvinesdal eller andre steder i regionen. Kvinlaug jobber imidlertid som rektor på Kvinlog skule, som har rundt 80 elever.

– Men hvis det er én ting jeg savner her i bygda, er det et godt bakeri. Vi hadde bakeri her før, men det la ned på midten av 90-tallet, avslutter han.

Men hvis det er én ting jeg savner her i bygda, er det et godt bakeri. Vi hadde bakeri her før, men det la ned på midten av 90-tallet.

– Det ser nesten ut som på et postkort, mener Jan Kristian Kvinlaug. I det hvite, gamle huset fins stuen fra 1650. Foto: Karoline Johannessen Litland
Kvinlog sett fra lufta. Foto: Rune Hauan
Kvinlog sett fra lufta. Foto: Rune Hauan
Kvinlog sett fra lufta. Foto: Rune Hauan
Kvinlog sett fra lufta. Foto: Rune Hauan
Kvinlog sett fra lufta. Foto: Rune Hauan