– Er det ikke fantastisk? Det er ei litt gjemt perle som ikke så mange er klar over, sier Pål Knudsen før han legger den 49 fot lange båten inn til flytebrygga.

Sammen med Inge Brekne har han ansvar for drift og vedlikehold av områdene i Flekkefjord, Kvinesdal, Farsund og Lyngdal som omfattes av skjærgårdsparken.

Denne uken som Lister24 er med dem på tur rundt i skjærgården, er også Pål Knudsens sønn Herman som har arbeidsuke i Skjærgårdstjenesten.

– Det er greit å jobbe med pappa. Det er bedre enn å gå på skolen, sier 15-åringen som ønsker å bli maskinist.

Denne flotte lune friluftsplassen på Andabeløy er opparbeidet av beboerne på øya og vedlikeholdes av skjærgårdstjenesten. Foto: Torrey Enoksen
Kjelleviga på Langøy i Spinds skjærgård er et av de mest brukte friområdene i Farsund. Foto: Torrey Enoksen
Kjelleviga på Langøy i Spinds skjærgård er et av de mest brukte friområdene i Farsund. Foto: Torrey Enoksen

Populære steder for båtfolket

Fra utløpet av Spangereid-kanalen i øst til Åna-Sira i vest, har Lister Friluftsråd sammen med kommunene og staten ansvar for 37 ulike friluftsområder i skjærgården i de fire kommunene.

Samlet har kommunene Lyngdal, Farsund, Kvinesdal og Flekkefjord en kystlinje på 825 kilometer. 45 prosent av den samlede kystlengden er knyttet til øyer.

Steder som Torsøyene i Lafjorden utenfor Flekkefjord, Sutnøy og Kjøpsøy i Lyngdals skjærgård status har i flere tiår vært populære friluftsområder.

Det samme har områder som Sandviga på Langøy, Kjelleviga og Skudevig på Langøy.

Gjennom store deler av året kan båtfolket gå i land ved de populære utfartsstedene.

Lærer Kamilla Torkildsen og elevene Arya Vidringstad Kovacevic, Lykke Sofie Flakk, Tobias Jakobsen, Levi Johnsen Skeibrok, Liv Anne Andreassen, Mikal Nilsen og Alexander Lervik om bord på skjærgårdstjenestens båt på vei til Kjellevika på Langøy i Farsund. Foto: Torrey Enoksen
Inge Brekne er skipper på denne turen med en skoleklasse fra Borhaug som skal til Kjelleviga på Langøy. Foto: Torrey Enoksen

Tror på flere besøkene

For dem som ikke har tilgang til båt, er det fult mulig å besøke Haugelandstrand ved å følge en over to kilometer lang sti fra Fosselandsheia og ned til Fedafjorden.

– Det er ikke så mange som kjenner til Haugelandstrand. Her er det to overnattingshytter som Lister Friluftsråd har satt opp. Hyttene er tegnet av arkitekt Arne Åmland fra Lyngdal, mens Alf Bråstad og Eilif Liland har bygd dem. For dem som kommer sjøveien fra Farsund, men vil ikke rundt Lista, de kan bare ta båttrekket gjennom Sigersvoll og Listeid og kjøre inn fjorden. Under pandemien var det et par fra Haugesund som hadde kjørt hele kysten til Østlandet som overnattet her. De var mektig imponert over stedet, sier Knudsen.

Under pandemien var det et par fra Haugesund som hadde kjørt hele kysten til Østlandet som overnattet her. De var mektig imponert over stedet.

– Er folk flinke til å bruke friluftsområdene i skjærgården vår?

– Det er de. Det så vi ikke minst under pandemien, sier Pål Knudsen.

– Med den høye renten og de økonomiske utsiktene fremover tror jeg vi kommer til å se enda flere nordmenn som vil på båttur i skjærgården i tiden framover, svarer Brekne.

Torsøyene i Lafjord utenfor Flekkefjord er et vakkert sted. Foto: Torrey Enoksen
Vedlikehold og henting av avfall er noen av oppgavene som Inge Brekne og de andre i skjærgårdstjenesten utfører ved de ulike områdene som knyttet til skjærgårdsparken. Foto: Torrey Enoksen

Sikre for allmenheten

Etter at skjærgårdsparken ble utvidet til Mandal og Lindesnes tidlig på 2000-tallet, åpnet daværende miljøvernminister Helene Bjørnøy skjærgårdsparken Lister i 2007.

Bakgrunnen for opprettelsen av skjærgårdsparken var å sikre kystarealer for allmenheten og skape en nesten sammenhengende naturpark frigitt til friluftsliv og ferie.

Gjennom servituttavtaler mellom grunneiere og Miljøverndepartementet, sikrer staten områder til varig rådighet som friluftsområde for allmennheten.

Staten har rett til å legge til rette for friluftsliv med blant annet stier, brygger, toaletter med mer. Samtidig beholder grunneieren eiendomsretten og retten til å bruke områdene på tradisjonelt vis.

Prosjekt i skjærgården

Skjærgårdsparken Lister består av totalt 60 anlegg som er tilrettelagt for friluftsliv ved sjøen. Gjennom sommerhalvåret driftes disse av Skjærgårdstjenesten.

– Vanligvis kjører vi ikke passasjerer ut til de ulike områdene, men det hender at vi frakter skoleklasser til ulike områder, sier Inge Brekne idet elevene fra Borhaug skole tar på seg redningsvestene og venter på å bli fraktet ut til Kjellevika på Langøy.

– Vi har et prosjekt som vi kaller Borhaug Naturligvis. Der skal elevene få lov til å fiske og gjøre seg kjent i friområdet, sier lærer Kamilla Torkildsen, mens elevene hennes koser seg på dekk en nydelig sommermorgen.

Pål Knudsens sønn Herman hadde arbeidsuke da Lister24 var med rundt og besøkte noen av stedene som er knyttet til skjærgårdsparken i Lister. Foto: Torrey Enoksen

Støtter opp om arbeidet

Kjellvika og de andre områdene hvor det er mulig å gå i land på Langøy, er noen av de mest populære stedene i Spinds skjærgård.

Inge Brekne tar en kjapp inspeksjonsrunde i gapahuken og toalettanlegget før han vender nesen på «Lister» som er den minste av de to båtene som Skjærgårdstjenesten disponerer.

– Vi er veldig glade for at de fire kommunene som er med i skjærgårdsparken ser verdien av den jobben vi gjør. Jeg er veldig glad for at vi fikk båten «Lista» i fjor, den gjør jobben vår enklere, sier Pål Knudsen.

Vi er veldig glade for at de fire kommunene som er med i skjærgårdsparken ser verdien av den jobben vi gjør.

Oversikt over anlegg

Her følger en oversikt over stedene som Skjærgårdstjenesten har ansvar for drift og vedlikehold i de fire kommunene som omfattes av Skjærgårdsparken Lister.

Pål Knudsen går i land ved Berrefjords eiendom nær Grønnes like utenfor Flekkefjord sentrum. Dette er det nyeste anlegget i skjærgårdsparken. Foto: Torrey Enoksen

Flekkefjord

Berrefjord

Egnet sted å søke ly vest for Hidrasund. God nødhavn i dårlig vær. Eldre steinbrygge som er rustet opp. Landfast, men ikke tilgjengelig fra vei.

Berrefjord eiendom

Friluftsområde på Rauli nær Grønnes, etablert for få år siden. Steinbrygge, trebrygge og fortøyningsbolter. Gressplen, benker, bord, bålpanne og toalett.

Dragøy

Skjærgårdspark nær Kirkehamn. Kupert øy med heier og dalsøkk.

Dåtlandstrand

Skjærgårdspark på nordsiden av Hidrasundet med sti til DNT-.hytte på Gården Li.

Husøy

Friluftsområde sør for Rasvåg på Hidra. Øy med kupert lyng, busker og fjellknauser. Steinbrygge med HC-tilpasning.

Kirkehamn på Hidra

Godt tilrettelagt skjærgårdsparkområde på Laugøy i Kirkehamn. Stor bryggeplass.

Napp

Skjærgårdspark på fastlandssiden lengst vest i Hidrasundet.,

Prestøy og Narvøy

Skjærgårdspark vest for Kirkehamn. Prestøy er en av perlene vest for Hidra. Badeplass, trebrygge og fortøyningsbolter.

Torsøyene

Godt tilrettelagt friluftsområde i Lafjorden. Trebrygger med god plass, gangbroer, gapahuk, grillbu, paviljong, gressletter, badeplasser.

Ved friluftsområdet på Andabeløy er det hengt opp et kart over de flotte turløypene på øya. Foto: Torrey Enoksen

Kvinesdal

Bines

Friluftsområde på vestsiden av Fedabukta sør for Sande. Parkeringsplass i enden av veien og sti til odden.

Haugelandstrand

Skjærgårdspark i Fedafjorden med to kystledhytter. Steinbrygge og flytebrygge med lav høyde for handkappede og kajakk.

Hålandstrand

Friluftsområde på østsiden av Fedafjorden. Steinbrygge med båtrampe, egnet for kajakk.

Sande

Landfast skjærgårdspark sør for Feda. Parkering og sandstrand. For grunt til å komme til med båt.

Tangen

Tilrettelagt skjærgårdspark på østsiden av Fedafjorden. Området rundt Tangen er bratt, mens selve stedet er flatere område med svaberg langs sjøen. Skipstrafikken i fjorden kan gi høye bølger

Farsund

Bugdøy

Friluftsområde øst for Kveldsundet. Trebrygge, benker, bålpanner. Tursti til utsiktspunkt. Bundet til fastlandet.

Dålibukta

Friluftsområde vest på Skarvøy, Tre - og steinbrygger med HC-tilpasning. Toalett, benker og grill.

Kjelleviga

Skjærgårdspark på et nes på nordsiden av Langøy. Stein- og trebrygger. På sørsiden av neset er det to steinbrygger og sandstrand.

Listeid

Skjærgårdspark innerst i Framvaren. Steinbrygge, båtrampe, flytebrygge og forankringsbøyer. Båttrekket til Sigersvoll er åpent om sommeren, gir mulighet for å slippe å runde Lista med båt.

Lomesesanden

Populært friluftsområde. Steinbrygge i østre ende av Lomsesanden. Bord og benker på brygga. Parkering og campingplass. Lomsesanden og Einarsneset er godt egnet for bading og strandaktiviteter. Kyst- og turstier til Einarsneset, Loshavn, Husebysanden og Skjolnesveden

Midtre Langøy

Ved Terneholmen midt på Langøys nordside er det offentlig brygge med HC-tilpasning. Bolter ute på neset. Benker og bålpanner.

I 2015 var nærmere 1.500 mennesker samlet i Paradisbukta i Farsund da Paradis Live ble holdt her. Foto: Hedda Ovidia Stølen
Prestøy sett fra oven. Foto: Norsk Havneguide

Paradisbukta

Skærgårdspark på Skjolnes. Landfast med HC tilpasset steinbrygge. Barnevennlig og populært utfartssted med god ly for de fleste vindretninger.

Prestøy

Skjærgårdspark nær Farsund by med le for de fleste vindretningene. Stor og god bryggeplass på trebrygge og steinbrygge med HC-tilpasning. Stort oppholdsområde midt på øya skjermet for vær og vind med griller, benker.

Sandviga på Langøy

Friluftsområde i nordvestre del av Langøy. Trebrygge og tilrettelagt områder med grill og benk. Gresslette. Grunn bukt, barnevennlig.

Sandvikstrand

Friluftsområde ytterst i Fedafjorden. Dypvannskai og stor brygge. Landfast. Egnet for seilbåter. Brygga utsatt til for vind fra nordvest.

Sandøyhamn på Skarvøy

Friluftsområde sør på Skarvøy med steinbrygge og trebrygge. Turstier til Skarvøys høyeste punkt.

Sigersvoll

Siden vikingtiden har båtfarere fraktet båtene sine over land mellom Eidsfjorden og Listeid ved Sigersvoll.

Friluftsområde ved Eidsfjorden innenfor Varnes fyr. Steinbrygge, flytebrygge, båtrampe, toalett, søppelskap og benker. Skjermet sted.

Skudeviga

Skjærgårdspark helt øst på Langøy ved Kveldsundet. Flere brygger, gode fortøyningsmuligheter, bademuligheter og barnevennlig små bukter. Tursti til en topp med fin utsikt som går videre til Kjellevika.

Svinnes i Framvaren

Naturskjønt friluftsområde uten tilrettelegging. Svinnes ligger som en utstikker i Framvaren og danner en lun poll mot nord med glattskurte svaberg.

Ullerøy

Friluftsområde i bukta vest på Ullerøy. Trebrygge og bålplass. Fortøyningsmuligheter på holmen med bolter.

Sanvikgsbukta i Vikelen

Holmene Røysekattholen, Stolsholmen, Steinsholmen, Leitsholmen og Gåsholmen er offentlige friluftsområder. Mindre trebrygge i Sandviksbukta. Grunt inn mot brygga.

Bukta på Sutnøy er ei lun havn med ei svært grunn og flott sandstrand Foto: Torrey Enoksen

Lyngdal

Bjødnesodden

Skjærgårdsparkområde innerst i Grøsnfjorden i leia til Spangereidkanalen. Stor trebrygge, strandlinje på 500 meter. Gode muligheter for å oppankre seilbåter.

Epledalen

Skjærgårdspark og friluftsområde med mange fasiliteter langs Grønsfjorden. Steinbrygger med handikaptilpasning, kjørevei helt ned til området. Egnet for telting.

Havna i Sælør er nevnt på hollandske kart allerede på 1200- og 1300-tallet. Foto: Torrey Enoksen

Kjeholmen og Bjørga

Friluftsområde på Bærøy i Rosfjorden mellom Austad og Hausvik. Trebrygger og flytebrygger for dyptgående seilbåter kan legge til. God plass til mange båter.

Kjøpsøybukta

Friluftsområde sør på Kjøpsøy, like vest for Korshamn. God og dyp kaiplass. Den gamle bua på øya er åpen for overnatting. På øya ligger utslaget til Korshamn havgolf.

Langevågen

Friluftsområde ved Korshamn på vestsiden av midtre Revøy, sør for innløpet til Langevågen. Steinbrygge med HC-tilpasning og båtrampe.

Sutnøy

Friluftsområde mellom Hausvik og Korhamn. Øya er knausete med lyng og gress. Flott sandstrand innerst i bukten. Tre- og steinbrygger.

Sælør

Øygruppen Sælør er den sørligste uthavnen i Lyngdal før båter kan runde Lindesnes. Rikt på historie, blant annet er det rester etter en kirke som kong Olav Haraldsson, senere den Olav den hellige, og hans mannskap reiste vinteren 1028.

Allerede på 1200- og 1300-tallet er øygruppen nevnt i nederlandske kart. I Vågen er det tre skipsvrak fra middelalderen. Offentlig brygge ved moloen. Skolehuset på Sælør kan leies for overnatting.