– Det beste med å være i Korshamn er å dra ut og fiske. Jeg er ingen ekspert på fiske, jeg kommer jo fra innlandet, men jeg liker å være på sjøen. Noen av fisketipsene har jeg fått av lokale folk her eller tyskere som kommer hit for å fiske, sier Georg Røysland, som har hatt hytte i Korshamn i 15 år.

Det er meldt ganske vindstille, og sola skinner fra skyfri himmel. Ved båthavna i Korshamn løses fortøyningene, og redningsvestene tas på. Hvite sørlandshus forsvinner mens far og sønn Røysland kjører ut mot det åpne havet.

– Vi må helst utaskjærs for å tak i virkelig store fisk. Jeg pleier sjelden å ta ombord noe mindre enn fisk fra halvannen kilo og oppover, sier Eirik Røysland og finner fram fiskestanga, mens han slipper kroken uti.

Jeg pleier sjelden å ta ombord noe mindre enn fisk fra halvannen kilo og oppover.

Begge to finner roen på sjøen og synes det er ekstra gøy når storfisken biter på.

– Det er også godt for psyken å være ute i båt og fiske, sier Georg, som helst fisker med agn.

De to hobbyfiskerne har kroker til det meste. Foto: Signe Marie Rølland
Snøret slippes ut på det åpne havet. Så er det bare å vente. Foto: Signe Marie Rølland

Finner roen på sjøen

Temperaturen er det ingenting å si på, det er en mild og varm forsommerdag, men det er litt bølger utpå det åpne havet.

– Man må nesten bare se været og vindstyrken an, både dagen før, dagen etter og samme dag. Vindretningen gjør i dag at det er ganske mye bølger, sier Erik.

Far og sønn har noen gode fiskeplasser enda lenger utpå havet, som de ikke vil røpe. Med dagens bølger kommer de heller ikke dit.

– Det er ikke så mange dager i løpet av en sommer vi kommer oss ut dit, så man må bare gripe muligheten på dager der det er helt vindstille. Det kan gå lenge mellom hver gang, sier sønnen.

Georg starter motoren igjen, og båten forflytter seg litt. Et par ganger har Erik hatt fisk på kroken, uten at det har blitt fangst. Selv sier han at han ikke har opplevd at de ikke har fått fisk akkurat der. Han slipper krok og snøre ut igjen og blir stående og vente med fiskestanga. Ved hjelp av ekkolodd kan Georg sjekke dybdemeter og se om det kommer fiskestim. Begge sitter med hver sin fiskestang uti og venter på at fisken skal bite på.

– Nå biter den, sier sønnen og haler omsider opp en lyr på rundt halvannen kilo.

Han erfarer at det er mye storfisk jo lenger utpå havet de kommer, fra 10 kilo og oppover.

– Det er litt jobb å filetere fisken, særlig om det er mye småfisk, så vanligvis tar jeg helst ombord større fisk. Jeg dro i land en torsk på 14 kilo lenger utpå her, og pappa har fått en lange på 16 kilo, sier Erik, som liker best å steke og panere fisken.

– Jeg foretrekker det tradisjonelt. Kokt torsk med tilbehør, sier Georg, som også synes det er litt jobb å filetere fisken.

Georg Røysland synes det beste med å ha hytte i Korshamn er å være ute og fiske. - Hvis andre har lyst til å ut og fiske, leier Korshamn Rorbuer ut båt, sier han. Foto: Signe Marie Rølland
Fra båten skimtes Lindesnes fyr i horisonten. Foto: Signe Marie Rølland
Endelig fisk! Erik Røysland drar ombord en lyr på rundt halvannen kilo. Foto: Signe Marie Rølland

Bispen og Sveinan

Fra båten kan vi skimte Lindesnes fyr i horisonten og landemerkene Bispen og Sveinan.

– Historien forteller at det var en biskop som hadde gjort noe galt, så de satte ham ut på dette skjæret som derfor blir kalt Bispen. Svennene hans satte de av på skjærene som blir kalt Sveinan, sier Georg.

Etter å ha drevet en stund i bølgene med snøret ute, uten å få mer fisk er det på tide å sette kursen mot Korshamn igjen. Middagen er i det minste sikret, og det er lov til å håpe på bedre fiskelykke neste gang.

– Dette er vel heller ikke den beste tiden for fiske sånn midt på dagen. Tidlig morgen og sent på kvelden, pleier å være bedre. Skal man så langt utpå som i dag, bør det ikke være mer enn 1-4 millimeter i sekundet i vindretning. Det var ikke så mye vind i dag, men vindretningen førte til mye bølger, sier Erik.

Fra havna i Korshamn. Foto: Signe Marie Rølland
Erik Røysland deler gjerne fisketips. Foto: Signe Marie Rølland
Hvite sørlandshus forsvinner i horisonten mens båten forsvinner ut på det åpne havet. Foto: Signe Marie Rølland

Deler fisketips

Erik Røysland er av den oppfatningen at alle kan fiske, og at det krever få forkunnskaper. Det er bare å prøve seg fram, mener han.

– Mye av fisken vi søker etter holder seg rundt steinformasjoner. Det kan derfor være lurt å søke opp disse på sjøkartet, som man blant annet finner gratis på gule sider. Det er mange gode fiskeplasser lengst ute på havet, men merkelig nok er det sjelden man ser folk der, sier han.

Tipset hans er ellers å ta turen innom en lokal butikk som selger fiskeutstyr, si hva og hvor man vil fiske og la dem hjelpe til med å finne riktig utstyr. Det finnes også flere blogger man kan følge der mange deler raust med tips, påpeker han. Han sier at det også er fint å fiske ved Vanse og Lista.

– Det er lurt å skylle kroker i ferskvann etter at de har vært i sjøen. Slik varer de lenger og man forhindrer at utstyrt ruster og blir ødelagt. I sjøen bruker jeg multifilamentsnøre. Det er en fordel på dypt vann ettersom det er tynt, sterkt og skaper lite avdrift, spesielt på dypt vann. Ulempen er at det er at det tåler lite mot skarpe gjenstander, slik som fisketenner og fjell. Derfor skjøter jeg på noen meter med monofilament, som er langt sterkere mot det nevnte, sier han.

Det er lurt å skylle kroker i ferskvann etter at de har vært i sjøen.

Blåkjeft tilhører uer-familien, og her har Erik Røysland fått en på kroken. Foto: Privat
«Se torsken, se torsken!» Det hender storfisken biter på kroken. Denne var på hele 14 kilo. Foto: Privat

Liker best rødspette

Rødspette er favorittfisken hans. Fisk han ikke spiser, blir satt fri i det våte elementet igjen.

– Mange synes ikke så mye om seien, men jeg liker å steke den og spise sammen med løk. Vi har også fått blåkjeft noen ganger, som er en relativt ny fisk i våre farvann. Den er uer-familien. Det har også hendt vi har fått steinbit og breiflabb her ute, og en gang kom vi midt opp i en stim av makrellstørje, som er den største tunfiskarten, sier han.

Fisketuren er over, og bølgene har lagt seg. I Korshamn fortøyes båten, og far og sønn Røysland går i land. Foto: Signe Marie Rølland

Han har vokst opp med fiske og har alltid likt det, helt fra han var ganske liten. Omtrent en gang i uken er han i Korshamn og fisker med stang fra båt. Erik Røysland mener det nesten er instinkt for ham å ville fiske.

– Vi hadde bekjente som hadde båt i Fedafjorden da jeg var liten, så vi var av og til med dem på fiske. Så har jeg jo fisket en del i innlandsvann og elva i Åseral, samt i sjøen.

I ei bøtte i båten ligger en død lyr. Han fortøyer båten og går mot hytta der faren sitter på brygga.

Samme kveld skal han ut og dorge etter laks ved elvemunningen i Mandal med noen kompiser.

– Det er litt av en tålmodighetsprøve, men veldig gøy når man får fisk, sier Erik Røysland.

Det er litt av en tålmodighetsprøve, men veldig gøy når man får fisk.

Kaster ut sluk og får alt mulig

nettsidene til Lister Friluftsråd kan man finne tips om gode fiskeplasser både i sjøen og vassdrag i både Farsund, Lyngdal, Hægebostad, Kvinesdal og Flekkefjord kommuner.

Nestleder i Farsund og Lyngdal Jeger- og Fiskeforening, Ove Ringdal anbefaler blant annet Ulgjellsvannet som er et ferskvann på Ulgjell på Lista i Farsund kommune og sier at det også finnes billige fiskekort å få kjøpt der.

– Det kommer jo litt an på hva man ønsker å fiske, men på sjøen finnes det også gode fiskeplasser ved Snekkestø og Varnes. Langs strendene er det mulig å fiske etter sjøørret og havabbor, sier Ringdal.

Man kan kaste ut en sluk i sjøen og få omtrent hva som helst, som sei, lyr og makrell. Er man på jakt etter spesielle arter, kan det være lurt å tenke på bunnforhold, påpeker han.

– Torsk liker seg på dypere vann, langs tare og annen vegetasjon, mens sjøørret og havabbor foretrekker såkalt leopardbunn med tare og sand langs strendene. Det er ikke umulig å få sjøørret og havabbor, men det krever litt forkunnskap, sier han.