Ine Sandnes (23) bor i Poznan i Polen. Her studerer hun medisin.

– For at jeg skal flytte tilbake til Farsund er det viktig for meg at det er mangfold, både når det gjelder kultur, jobb og fritid. Å vite at det er mulighet for relevant jobb med et interessant fagmiljø hvor man kan utvikle seg, er avgjørende for meg, sier Sandnes.

– Jeg synes også det er viktig at byen utvikler seg og at den følger med i tiden – at det er fristende tilbud om aktiviteter, butikker og møteplasser i byen. Og kanskje en gang i fremtiden er det også viktig for meg at det blir lagt til rette for familieliv med gode fritidstilbud, barnehager, skoler og et godt helse- og omsorgstilbud.

– Det føles alltid godt å komme hjem på besøk til Farsund, og Farsund har mange fordeler; fin natur, tett fellesskap og at det føles lite og trygt. På en annen side er det noe som gjør at det frister for meg å eventuelt å bo i en større by med flere muligheter, spennende utfordringer og flere tilbud, sier Ine Sandnes, og tilføyer:

– Akkurat nå trives jeg veldig med å bo og studere i utlandet. Jeg synes jeg er privilegert som får lære språk, møte mennesker fra alle verdensdeler og lære mer om kulturer.

Siri Homme Lindeland Foto: Privat

SIRI HOMME LINDELAND (25) studere på UiA i Kristiansand.

– Nå er det ni år siden jeg flyttet fra Kvinlog, men helt siden den dagen jeg flyttet, har jeg tenkt på å komme hjem igjen. Nå har jeg to år igjen på lærerstudiet og jeg ser fram til å søke meg hjemover etter studiet, sier Lindeland.

– Hovedgrunnen for å reise hjem er at jeg trives veldig godt på Kvinlog. På generelt grunnlag tror jeg at arbeidsmarkedet er en viktig grunn til at studenter lar være å reise hjem. For min del som utdanner meg til å bli lærer, er mulighetene store for at jeg kan få meg en jobb i nærområdet.

Hovedgrunnen for å reise hjem er at jeg trives veldig godt på Kvinlog.

Martine Kile Søyland Foto: Privat

MARTINE KILE SØYLAND (23) har bachelor i økonomi og administrasjon og master i innovasjonsledelse og forretningsutvikling. Hun er ferdig med studiene til sommeren, men skal bli i Danmark.

– Jeg elsker Farsund, spesielt om sommeren. Da setter jeg virkelig pris på at jeg er fra et så deilig sted. Som barn og ungdom koste jeg meg virkelig også, og sånn sett unner jeg mine fremtidige barn en oppvekst i like trygge omgivelser. Det er primært tre grunner til at jeg ikke vurderer å flytte tilbake etter studiene, sier Søyland.

– Den første er at jeg ikke opplever at det er attraktive nok jobbmuligheter. Jeg skal ikke si at det ikke finnes relevante muligheter i kommunen eller nabokommunene, men sammenlignet med mulighetene som finnes i de større byene er mer attraktive - i hvert fall når det gjelder min studieretning.

En annen grunn hun trekker frem er at hun etter snart fem år i København har blitt bortskjemt med alle tilbudene som kommer med en storby: Alltid noe som skjer, alltid nye restauranter, kafeer og kulturtilbud å teste.

– En siste grunn er at flesteparten av vennene mine fra Farsund ikke har flyttet tilbake eller tenker å flytte tilbake de heller. I og med at de vennene utgjorde en stor del av hverdagen min da jeg bodde i Farsund, hadde det ikke blitt det samme uten dem.

Emily-Madelen Harbakk Foto: Martine K. Søyland

EMILY-MADELEN HARBAKK (26) fra Farsund bor i Oslo.

– For min del handler det kanskje mest om at jeg ikke ser for meg å slå meg ned noe sted med det første. De neste årene kommer jeg til å bevege meg dit jeg personlig syns det er mest muligheter for meg, så når ting begynner å åpne er det mest aktuelt med Stockholm eller LA, sier Harbakk.

– Jeg føler jeg må være klar til å gripe enhver sjanse som kommer min vei, og selv om Oslo ikke er så stort er det her mye av musikknettverket mitt er, og flere muligheter for både spillejobber, sessions og andre prosjekter. Det handler først og fremst om at det er flere mennesker her enn det er i Farsund, så det er kortere tid og avstand mellom mulighetene.

Det handler først og fremst om at det er flere mennesker her enn det er i Farsund, så det er kortere tid og avstand mellom mulighetene.

Maria Sandvik Foto: Privat

MARIA SANDVIK (19) går på bibelskolen ACTA i Stavanger.

– Fra et subjektivt ståsted så trives jeg ikke på små plasser. Lyngdal er close to my heart, men en ganske liten by. Jeg er veldig glad i fart og spenning og er veldig rastløs av meg. Med bakgrunn i dette tror jeg derfor at jeg har behov for å bo i en større by med flere ting som skjer. Jeg kommer nok ikke til å flytte tilbake til hjembyen min etter endt studie, sier Sandvik.

– Trolig nok så ender jeg nok opp en plass på Sørlandet og da blir det nok fort en del roadtrips til hjembyen. Det som og er fint er at foreldrene mine bor i Lyngdal og det er en fin unnskyldning til å komme dit på besøk.

Viggo Naterstad Foto: Privat

VIGGO NATERSTAD (22) er fra Lyngdal og studerer for tiden i Trondheim.

– Jeg kommer mest sannsynlig ikke til å flytte tilbake. Jeg har aldri egentlig helt tenkt på hvorfor, men jeg tror det handler om at jeg ikke har spesielt lyst til å bo på Sørlandet, på grunn av «bibelbeltet». I tillegg utdanner jeg meg til å bli lektor, og skolene jeg selv har gått på er ikke skoler jeg kan tenke meg å jobbe på, forteller Naterstad.

– Jeg kunne gjerne tenkt meg å bo videre i Trondheim etter studiene, men jeg har ikke helt bestemt meg enda.

Rebekka Dale Hosum Foto: Privat

REBEKKA DALE HOSUM (23) flyttet fra Farsund til Oslo for å studere. Etter at hun var ferdig med studiene flyttet hun til Kristiansand.

– Jeg stortrivdes i Oslo. Stor by, mange forskjellig miljø, mye som skjer og utrolig mange forskjellige mennesker. Dette var helt nydelig hele studietiden, sier Hosum.

– Covid kom, og jeg ønsket å komme meg litt nærmere hjem, fordi fremtiden så litt mørk ut i hovedstaden i august 2020. Etter jeg flyttet til Kristiansand og fikk meg jobb her, har jeg funnet ut at dette er plassen jeg vil bo. Det er nærme familie hjemme, det er fortsatt mange forskjellige folk og arrangementer og en stor by.

Hun forteller at hun kommer til å tilbringe mye tid i Farsund, da hun har familie og venner der, men at det nok ikke blir en plass hun bosetter seg.

– En av grunnene til at jeg ikke kommer til å flytte tilbake til Farsund er rett og slett fordi byen er for liten. Alle kjenner alle, og alle har noe å si om alle. En annen grunn er også jobbmuligheter for meg som sykepleier. Jeg ønsker å lære nye ting, og utvikle min kunnskap. Jeg jobber nå på Sørlandet sykehus Kristiansand, og stortrives der. Hjemme i Farsund er tilbudene hjemmesykepleie, eller omsorgssenter. En annen mulighet hjemme er å ha en pendlevei på 40-45 minutter, noe som er litt vanskelig når man jobber dag-kveld-natt.

En av grunnene til at jeg ikke kommer til å flytte tilbake til Farsund er rett og slett fordi byen er for liten.

Emma Havaas Lorentzen Foto: Privat

EMMA HAVAAS LORENTZEN (20) vokste opp i Flekkefjord og på Borhaug. Hun er elev ved Rønningen folkehøgskole i Oslo og skal studere i Oslo til høsten.

– Jeg tror ikke jeg kommer til å flytte tilbake til hjemkommunen min etter endt studie fordi jeg er en person som er mer interessert i å oppleve nye ting enn å dra tilbake til det trygge og kjære. Man skaper også nye relasjoner under studietiden og disse relasjonene vil muligens påvirke hvor jeg velger å bosette meg. Det som skal til for at jeg flytter tilbake til hjemkommunen min må være at savnet til stedet og familien min blir for stort.

Eirik Magnus Rosfjord Foto: Privat

EIRIK MAGNUS ROSFJORD (25) håper på å komme inn på bibliotekarlinje i Oslo til høsten. Etter endt utdannelse er han klar på at han vil tilbake til Lyngdal.

– Jeg har tenkt å fortsette og bo i Lyngdal. Annet enn det tenker jeg kun å flytte utenbys på grunn av studier. Det som gjør at jeg vil bo Lyngdal er familie og venner, sier Rosfjord.

– Mulighet for jobb en avgjørende faktor. Jeg vil gjerne ha en jobb i nærheten og bo i Lyngdal.

Sofia Tånsberg Foto: Privat

SOFIA TÅNSBERG (23) fra Lyngdal har en bachelor i markedsføringsledelse fra BI. Nå jobber hun som studieveileder på Bjørknes Høyskole.

– Jeg bor nå i Oslo og kjenner at om jeg skal flytte sørover er Kristiansand mer naturlig for meg enn Lyngdal. Både med tanke på arbeidsmarkedet og jobbmuligheter, men mest fordi store deler av min familie har bosatt seg i Kristiansand. Dermed skal det litt til for at jeg flytter hjem til Lyngdal igjen, tror jeg, sier Tånsberg.

– Jeg elsker Lyngdal, men tror bare rett og slett jeg vil trives bedre i en større by. Men hvem vet, kan godt hende dette forandrer seg om noen år?

Jeg elsker Lyngdal, men tror bare rett og slett jeg vil trives bedre i en større by.

Marlene Skeibrok Foto: Privat

MARLENE SKEIBROK (24) fra Borhaug er ferdig utdannet sivilingeniør denne våren og har fått seg jobb som business konsulent i CGI i Oslo.

– Det avgjørende for min del er jobbmuligheter i kombinasjon med at jeg har fått et godt nettverk og gode relasjoner med medstudenter som skal til samme by. Det er nok mye enklere å starte karrieren i en større by med tanke på nettverk og muligheter, sier Skeibrok.

Emma Waage Glomsheller Foto: Privat

EMMA WAAGE GLOMSHELLER (21) går siste året på barnehagelærerstudie på UiA i Kristiansand. Videre har hun søkt på mastergrad i logopedi på UiO til høsten.

– Det er vanskelig å si konkret hva som skal til for at jeg kunne vurdert å flytte hjem til Lyngdal igjen. Personlig synes jeg Lyngdal er for liten for meg med tanke på jobbmuligheter og annet. Jeg er veldig glad i å møte nye folk og få nye opplevelser og utfordringer - noe jeg synes er utfordrende i Lyngdal. Der blir det som regel de samme rutinene, noe jeg synes er litt kjedelig i det store bildet, sier Waage Glomsheller.

– Jeg er omtrent 99 prosent sikker på jeg aldri kommer til å flytte tilbake til Lyngdal. Det er alltid hyggelig å komme hjem en tur til familien og venner, men jeg blir rastløs om jeg er hjemme mer enn tre dager. Jeg har hatt en kjempefin oppvekst her, men kan ikke se for meg at jeg kommer til å bosette meg i Lyngdal i fremtiden.

Linn Fuglestad Foto: Privat

LINN FUGLESTAD (23) fra Farsund er medisinstudent i Oslo.

– Sånn som ting ser ut nå så ser jeg ikke for meg å flytte tilbake til hjemkommunen. Mange av mine venner og familie bor der, men avstanden blir stadig kortere mellom Oslo og Farsund, så jeg ser ikke på det som et problem. Jeg tenker heller det er en fordel at to byer føles som «hjemme», sier Fuglestad.

– Det avhenger også mye av jobbmuligheter som finnes der ute, i tillegg til at det er et bredere kulturtilbud og generelt mer som skjer i storbyen.

Tiril Rosfjord Loga Foto: Privat

TIRIL ROSFJORD LOGA (20) studerer profesjonsstudiet i psykologi ved UiO. Hun vet ikke helt hva som skal til for at hun velger å flytte tilbake til hjemkommunen Lyngdal.

– Jeg begynte å studere i januar. Studiet varer i seks år, så det er mye som kan skje. Jeg tror det er tilbudet om jobb som kommer til å være avgjørende for om jeg eventuelt flytter hjem igjen, sier Rosfjord Loga.

Jeg tror det er tilbudet om jobb som kommer til å være avgjørende for om jeg eventuelt flytter hjem igjen.

Benjamin Turner Foto: Privat

BENJAMIN TURNER (21) ble ferdig med førstegangstjeneste i januar og jobber nå som ferievikar på Alcoa nå frem til høsten. Videre har han søkt på blant annet psykologi og cybersikkerhet, men kan også se for seg videre tjeneste i Forsvaret.

– Det jeg tenker er de to største faktorene på hvor man skal bo etter endt studie er partner og jobb. Man er ofte to personer som må ta et valg på hvor man vil bo. Man vil jo bo en trygg og fin plass der egne barn kan vokse opp, og det syns jeg Farsund er. Jeg har jo vokst opp her selv, så skal aldri se bort ifra at jeg plutselig dukker opp igjen i fremtiden, sier Turner.

Jeg har jo vokst opp her selv, så skal aldri se bort ifra at jeg plutselig dukker opp igjen i fremtiden.

– Det andre er jobbmuligheter. Da må det være rom i hjembyen for å jobbe med det man har studert. Noe som dessverre ikke alltid er tilfelle.

Han mener også at familie er en faktor.

– Man vil ofte bo nærme familie sånn at de er lett å besøke. Hvis mange venner flytter til hjembyen sin, da får man et skikkelig bra nærmiljø. En siste ting er hvis hjemkommunen har fordeler ved å flytte tilbake igjen, det kan ofte trekke folk. Grunnen til at jeg tror folk ikke flytter tilbake er at de har fått smaken for storbyen eller at de rett og slett vil prøve noe nytt.

– LISTER OPPLEVER, som mange andre distriktsregioner, en nedgang i tallet på personer i aldersgruppe 20–40 år, sier Svein Vangen, daglig leder for Listerterkommunale politisk råd og Listersamarbeidet. Foto: Cecilie Nilsen

– LISTER OPPLEVER, som mange andre distriktsregioner, en nedgang i tallet på personer i aldersgruppe 20–40 år, sier Svein Vangen, daglig leder for Listerterkommunale politisk råd og Listersamarbeidet.

– Utviklingen i folketallet viser at vi står ved et skille: Ut fra alle scenario vil folketallet i Lister-regionen falle i løpet av de neste årene.

Innen 2050 vil det være en befolkningsreduksjon på mer enn fem prosent i Lister-regionen, mener SSB.

Ifølge ordførerne i alle Lister-kommunene, er tilflytting et overhengende mål i all politikk.

– Vår rolle er å være tilrettelegger, sier ordfører Arnt Abrahamsen. Foto: Mona Wikøren

– DET SOM ER AVGJØRENDE for at folk skal velge å flytte til Farsund er for det første arbeidsplasser. Vår rolle er å være tilrettelegger, og da først og fremst jobbe med å få flere etableringer av arbeidsplasser, sier ordfører Arnt Abrahamsen.

– Det er også avgjørende at vi har gode bomuligheter og -kvaliteter. Samt et godt tilrettelagt offentlig/privat system; alt fra barnehage og skoler til kultur og forretningsliv. Og ikke minst at vi har en kommune med mange natur- og opplevelsesmuligheter.

Han forteller at regionen jobber tett sammen for å tilrettelegge og gjøre seg attraktive for nyetableringer.

– Lister er og skal være ett bo- og arbeidsmarked. Regionplan Lister2030 er vedtatt og vil danne et godt grunnlag for regional og kommunal utvikling nærmeste tiåret, sier Abrahamsen.

Lister er og skal være ett bo- og arbeidsmarked.

– Arbeid eller tilhørighet til kommunen via familie og/eller venner tror jeg har størst betydning for at folk velger å flytte til Hægebostad, sier ordfører Margrethe Handeland. Foto: Torrey Enoksen

HÆGEBOSTAD HAR HELT konkrete tilflyttingstiltak: Blant annet sentrale boligtomter i kommunale boligfelt til lav pris og prisavslag ved kjøp av kommunal bolig.

– Flere av tiltakene har vært bevisst politisk arbeid gjennom flere perioder. Arbeid eller tilhørighet til kommunen via familie og/eller venner tror jeg har størst betydning for at folk velger å flytte til Hægebostad. Mulighet for god plass og friluftsliv tror jeg også er viktig, sier ordfører Margrethe Handeland.

Ordfører Jan Kristensen tror man vil se en økning i befolkningstallet når ny E39 står ferdig. Foto: Tom Arild Støle

BEFOLKNINGTALLET I Lyngdal forventes å øke frem mot 2050.

– Og jeg tror faktisk vi vil se en enda større økning enn det statistikken viser når ny veistrekning mellom Stavanger og Kristiansand er på plass, sier Lyngdals ordfører Jan Kristensen.

– Kommunene i region vil da få et utvidet bo og arbeidsmarked i begge retninger. Og dersom vi i Lister klarer å legge forholdene godt til rette for gode boligområder, vil vi dra nytte av dette og øke befolkningsveksten trolig i hele regionen. Det er også mange spennende bedriftsetableringer som er på trappene til å etablere seg i flere av kommunene, som igjen vil øke etterspørselen til økt arbeidskraft og kompetanse.

– Vekst er viktig, sier ordfører Torbjørn Klungland. Foto: Torrey Enoksen

– EGENTLIG KAN MAN si at nesten alt av tiltak som planlegges og gjennomføres, har tilflytning som ett av sine viktigste mål. Vekst er viktig. Et lokalsamfunn er bare så bra som menneskene som bor der, derfor mener jeg noe av det viktigste vi politikere skal gjøre, er å lytte til unge mennesker sine ønsker og drømmer, sier Flekkefjords ordfører Torbjørn Klungland.

Klungland trekker frem en rekke fokusområder med tanke på tilflyttingstiltak. Hen fremhever særlig tilrettelegging for næring og arbeidsplasser som særdeles viktig.

– Men på toppen alt; en siste viktig grunn for tilflytning, som kanskje er det viktigste tiltaket av alle: Menneskene i kommunen. Humøret, lynnet, rausheten og jovialiteten. Det skal være trygt, vennlig og trivelig å bo her!

– Selv om man kan oppleve motvind i trender, må man holde på optimismen. Man må lese kart og terreng og navigere i dette bildet på best mulig måte, sier ordfører Per Sverre Kvinlaug om befolkningsprognosene. Foto: Mona Wikøren

– VI SER BEFOLKNINGSPROGNOSENE, men håper at vi kan klare å snu tendensen og gjøre statistikken til skamme ved strategiske og vågale grep. Jeg tror de verdiene og slagordet vårt står seg godt i årene fremover: Vi skal fortsatt være vakker, vennlig og vågal, sier Kvinlaug, og forteller at kommunen blant annet har satt av en halv million kroner til et bolystprosjekt.

Han trekker frem tilflyttingstiltak som lavterskel boligtomter, tomtekampanjer og attraktive tomter i ulike nærmiljø. Det å «prøve å bo» er også noe kommunen ser nærmere på nå.

– Vi kommer til å spisse enda mer i forhold til dette med tilflytningstanken. Studenter og unge voksne er en gruppe vi vil se nærmere på og komme i dialog med. Vi holder nå på med å skal lage til en spørreundersøkelse til denne gruppen, sier ordføreren, som også har lyst til å få til et gründerstipend.

– Vi vil også fortsette det tette og gode samarbeidet med å utvikle regionen, sammen. Som distriktskommuner må vi ta nye grep for å klare å snu trenden.

Som distriktskommuner må vi ta nye grep for å klare å snu trenden.