– Favorittjulekake? Det må være krumkaker. Jeg tror det er barndommen som popper opp. Det var det jeg hadde hos bestemor, forteller Vibeke Finkenhagen Langås, og smiler.

Det er like etter stengetid på «Stompen bakeri og konditori» i Eiken.

Lokalets varme lys skinner ut i vintermørket, og gjør snøfnuggene som laver ned ekstra synlige.

VED SIDEN AV Langås står Nora Alice (6), ikledd samme forkle og kokkelue som moren. Hun skal nemlig også bli baker når hun blir stor.

Vibeke Finkenhagen Langås og datteren Nora Alice (6). Foto: Alexandra Indseth Langegard

I dag har datteren ønsket seg peppernøtter, og det skal hun få. Til og med i en egen kakeboks.

Sammen former de kjeksene, og plasserer de forsiktig på et bakepapir.

– Jeg tror hennes generasjon kommer til å ta de tradisjonelle julekakene med videre, men at det kanskje kommer noen nye kaker i tillegg. Jeg er i hvert fall veldig opptatt av å lære oppskriftene videre, sier Langås.

Mor og datter lager peppernøtter. Oppskriften får du lenger ned i saken. Foto: Alexandra Indseth Langegard

Eiken-bakeren forteller at hun ikke er blant dem som følger med på de seneste baketrendene på sosiale medier. For henne er det viktig å verne om tradisjoner. Også når det kommer til julebakst.

Derfor benytter hun seg ofte av gamle familieoppskrifter.

– Fingerkjeksene er mammas oppskrift, sier hun, og peker mot en utsalgshylle.

Fingerkjeksene er mammas oppskrift.

I 2008 BESTEMTE Langås seg for å etablere det første bakeriet på Eiken. Det ble en suksess. I dag er det fire fast ansatte i bakeriet, i tillegg til to ekstrahjelper. 14 år senere er «Stompen» fremdeles det eneste bakeriet i bygda.

Trehyllene i lokalet har siden midten av november vært fylt opp med julekaker. Det er på den tiden av året innbyggernes etterspørsel vanligvis starter.

– Det er da de vil ha det. Når julen nærmer seg føler jeg kanskje at de har blitt litt lei, sier daglig leder, og legger til at hun likevel avventer litt med julepyntingen av bakeriet.

Sesongen for julekaker er offisielt i gang. Det betyr at melsekkene går fort unna på Eiken-bakeriet. Foto: Alexandra Indseth Langegard
Nora Alice (6) trives på kjøkkenet sammen med moren. Foto: Alexandra Indseth Langegard

Eiken-bakeriet tilbyr mer enn syv sorter. Brune pinner, sandnøtter, julekake med rosiner og sukat, serinakaker, sjakkruter og kransekaker, for å nevne noen. I tillegg til bestselgerne, som er fingerkremkjeks, måkelort og Sarah Bernard-kaker.

– Ellers lager vi i grunnen det folk ønsker. Vi prøver å lage litt av de nye tingene, som biscotti med mandler og sitron. I fjor prøvde jeg å ha i litt sjokolade i tillegg. Det synes i hvert fall jeg var veldig godt, forteller bakeren.

Bakeren har klargjort flere brett med måkelort til morgendagens kunder. – Det ser kanskje ut som måkelort, men det smaker veldig godt, sier bakeren om mandel- og sjokoladekjeksen. Foto: Alexandra Indseth Langegard
Vibeke Finkenhagen Langås er glad i tradisjonelle oppskrifter. I tillegg foretrekker hun å lage dem ved hjelp av eldre kjøkkenmaskiner. – Det er de gamle som er best, mener hun. Foto: Alexandra Indseth Langegard

DAGLIG LEDER VED «Stompen bakeri og konditori» opplever at kundene ønsker de samme julevarene i dag som de gjorde da hun startet opp i 2008.

Det har imidlertid vært en markant økning de siste årene i etterspørselen av julekaker uten egg, melk og gluten. Derfor har bakeren i år bestilt opp glutenfri pepperkakedeig.

– Jeg tror ikke jeg skal steke den opp, men kundene kan kjøpe deigen ferdig her, forklarer hun.

– Mitt tips til de med allergier er å prøve seg fram. Miks oppskriftene selv. I dag finnes det mange gode erstatninger for det meste.

Ellers har bakeren merket seg at Sørlendinger virker å være litt mindre begeistret for sirupssnipper enn den gjennomsnittlige nordmann. Derfor tilbyr ikke bakeriet dette.

Nora Alice (6) påser at det er lik avstand mellom hver peppernøtt. Foto: Alexandra Indseth Langegard

– Bakeryrket er utrolig spennende. Nå har vi i tillegg et landslag som fikk VM-bronse i baking, sier hun entusiastisk.

– Baking er ikke bare å smelle i stand en deig. Det er mye som spiller inn. Temperatur, fuktighet og mengde vann. Jeg liker å lage ting uten gjær. Det er bare så spennende. Det blir forskjellig fra gang til gang, forteller bakerigründeren.

Jeg liker å lage ting uten gjær. Det er bare så spennende.

«Stompen bakeri og konditori» er det eneste bakeriet i Eiken i Hægebostad. Foto: Alexandra Indseth Langegard
Brune pinner er blant kakene som minner Vibeke Finkenhagen Langås om barndommen. Foto: Alexandra Indseth Langegard

Når Langås kommer hjem etter en lang dag på bakeriet er det ikke sjeldent at hun nok en gang strekker seg etter bakebollene.

– Jeg elsker å bake hjemme. Det er så koselig. Ikke minst lukten som kommer av det, sier hun, og legger til at kanelboller slår særlig godt an blant familiemedlemmene.

– Hva er ditt beste julebaketips til de mindre erfarne?

– Pepperkaker. Det er likevel ikke noe som du bare smeller i hop. Du må ha tid. Det er mitt beste baketips; bruk tid.

Prøv ut Vibekes oppskrifter: