– Det var veldig stas å få møte kronprinsen, sier Tom Stian Seland.

Han står sammen med Kristoffer Rugsland, Sandra Løining og Håkon Nilsen bak ungdomsbedriften LiftUp UB ved KVS-Lyngdal, som fikk 2. plass i kategorien Human Resources da NM ble holdt ved Norges Varemesse ved Lillestrøm før helgen.

Prøvde stroppen

Under messen kom ingen ringere enn kronprins Haakon innom standen deres. Dette var naturlig nok et av høydepunktene under messen.

– Vi var der alle fire, og det er en opplevelse vi vil huske. Det var kult å vise ham produktet vårt. Han prøvde også ut stroppene ved å løfte på et kjøleskap som vi hadde stående der. Selv om han klaget over at han hadde litt vondt i ryggen, løftet han den greit opp, sier Tom Stian Seland.

Unikt produkt

De fire ungdommene i LiftUp UB er elever på studiespesialisering VG2 ved den private videregående skolen i Lyngdal. Der tar de også faget entreprenørskap. Som et ledd i fordypning i faget, valgte de fire å danne en ungdomdsbedrift.

Etter mye leting og diskusjoner om hva de skulle satse på som produkt, kom de i fjor høst over en bærestropp av polyester som skal gjøre tunge løft lettere.

– Stroppene er egentlig et produkt fra USA, men som veldig få her i Norge og Norden har kjennskap til. Vi har inngått en avtale med en produsent i Kina og importere stroppene derfra. Stroppene kan ligne litt på en jekkestropp, men de er breiere og litt kortere, forteller lyngdalsjenta Sandra Løining som er daglig leder av ungdomsbedriften.

– Rett person på rett plass

Juryen begrunnet andreplassen til LiftUp slik:

«Bedriften reflekterte godt rundt oppgave- og rollefordeling. De gjorde tidlig erfaringer med viktigheten av rett person på rett plass. De tok tak og byttet roller, de ansatte påpekte at dette ga økt motivasjon og bedre samarbeid og derigjennom bedre økonomiske resultater».

Andrepremien for det gode samarbeidet og miljøet i ungdomsbedriften besto av en plakat.

– Det var skikkelig kult! Jeg vet ikke hvordan jeg skal beskrive dette, sier Sandra Løyning.

Kristoffer Rugsland, Tom Stian Seland, Håkon Nilsen og Sandra Løining i LiftUp UB ble kåret til landets nest beste ungdomsbedrift i sin kategori. Foto: Ungt Entreprenørskap

Høyt nivå

Løyning og de tre andre som var til stede i Lillestrøm var imponerte over nivået.

– Det var veldig stas å ta andreplassen, men dessverre skal vi avvikle bedriften ved skolårets slutt. Jeg må si at nivået på en god del av bedriftene, og det de presenterte, var veldig høyt, sier hun.

På spørsmål om har tenkt å etablere bedrift senere, svarer Løyning at det har hun ikke tenkt på enda.

Med betongform

I tillegg til LiftUp, deltok Beton UB fra Eilert Sundt videregående skoles avdeling i Lyngdal i konkurransen.

Beton UB fra Eilert Sundt videregående skole i Lyngdal stilte med denne utstillingen og mannskap. Foto: Ungt Entreprenørskap

– Det har vært lærerikt, sa daglig leder Henrik Holmen av ungdomsbedriften da Lister snakket med ham før premieutdelingen fredag ettermiddag.

Gode prestasjoner fra Agder

De deltakende ungdomsbedriftene fra de to Agderfylkene hevdet seg meget sterkt under årets ungdomsbedrifts NM ved Lillestrøm. EcoSound UB fra Grimstad fikk likegodt to første plasser.

- Dette er helt rått! Vi er veldig stolte - bidragene på NM holder et svært høyt nivå! Elever som utvikler og spisser ferdigheter innen kreativitet, personlig initiativ, samarbeidsevne, risikovilje og nytenkning gjennom prøving og feiling, står bedre rustet når de skal ut i arbeid. Forståelse av hvorfor bruke og hvordan dra nytte av nettverk er også essensielt. Våre deltakende elever fra Agder har lagt ned et godt stykke arbeid gjennom skoleåret, og i gjennomføring av disse to NM-dagene - dette er virkelighetsnær læring, sier daglig leder i Ungt Entreprenørskap Agder Aleksander Lien i en pressemelding.