Lister tingrett avsa nylig dom mot mannen som i desember 2016 ble dømt til tvunget psykisk helsevern etter å ha begått en rekkelovbrudd. Det mest alvorlige var brudd på straffeloven § 219 annet ledd som omhandler mishandling i nære relasjoner.

Mannen ble midt på 1990-tallet også dømt til fengsel i 12 år for overlagt drap. I 2008 ble han også dømt for alvorlig vold.

Fortsatt psykotisk

Tingretten bygger sin avgjørelse denne gangen blant annet på vurderinger gjort av to sakkyndige nå, samt beskrivelser som er gitt av tidligere sakkyndige i sakens forrige runde i 2016.

I tillegg legges det vekt på den behandling tiltalte har fått med tanke på bedring av sin psykiske helse. Retten legger til grunn at mannen fremdeles er psykotisk og at han har vrangforestillinger. En av de sakkyndige har også konkludert med at risikoen for nye voldelige handlinger fra tiltalte er stor.

Rus

I dommen trekkes det også fram Lister-mannens bruk av rusmidler. Det viser til at urinprøver tatt av ham under behandlingsopphold uomtvistelig viser at han har ruset seg både på hasj og noen ganger på amfetamin.

– Retten ser det som en nærliggende fare at tiltalte vil komme sammen med fornærmede i dommen fra 2016, at de vil ruse seg sammen og at lignende episoder som tiltalte ble dømt for i 2016 vil kunne oppstå. De handlinger tiltalte den gang ble dømt for skjedde ut fra vrangforestillinger i psykose, skriver rettens leder, sorenskriver Tor Tønnessen i dommen.

Han hadde med seg Signe Faret Berntsen og Trygve Kydland som sivile meddommere.

Retten ser også hen til at mannen tidligere er dømt for drap og alvorlig vold. Det anses som en nærliggende fare at tiltalte på nytt vil begå et alvorlig lovbrudd som krenker eller utsetter for fare andres liv, helse eller frihet. Fortsatt tvunget psykisk helsevern anses som nødvendig for å verne samfunnet.

Aktor i saken var førstestatsadvokat Erik Erland Holmen. Lister-mannens forsvarer var advokat Svein Kjetil Stallemo, mens advokat Berit T. Knudsen møtte i retten som hans verge.