– Den forrige generasjon lastebil, også kalt Euro 5, slipper ut like mye avgasser som åtte lastebiler i Euro 6 klassen. Kjører du i dag inn med en Euro 6 lastebil i Oslo, og lar den svive, renser den faktisk luften. Så ren er dagens lastebiler blitt, noe som er helt fantastisk! Kravene i Euro 6 klassen som myndighetene har vedtatt er strenge. I fremtiden er det snakk om om at kun lastebiler og busser som har den siste teknologien får lov til å kjøre og utføre tjenester dit de skal. Det har senest i vinter vært forsøkt på enkelte dager i Oslo, sier daglig leder ved Norsk Scania Lyngdal, John Arvid Abrahamsen.

Ledende i Norge

For noen få dager siden ble noen av neste generasjon lastebiler som den svenske lastebil og bussprodusenten presentert for aktuelle kunder. Interessen er stor, ikke minst er kundene opptatt av kjøreopplevelsen i de nyeste lastebilene.

Konsernregnskap Scania for 2016 og 2015:

Regnskap (i mill. kr.)20162015
Inntekter4.1584.006
Resultat før skatt405374

Scania er i dag den største leverandøren av lastebiler og busser her til lands, et lite hestehode foran Volvo og der etter Mercedes Benz på henholdsvis andre og tredje plass.

I Lyngdal er lastebil- og busskonsernet representert med avdelingen langs fylkesvei 43 på Kvavik i Lyngdal. Dette er en av Scanias 45 avdelinger konsernet har her til lands. På anlegget i Lyngdal er det i dag ti ansatte som er engasjert med salg og service av store kjøretøyer.

Daglig leder ved Norsk Scania Lyngdal, John Arvid Abrahamsen, foran en av sjette generasjon Euro lastebil. Utslippene og drivstofforbruket skal ned.

Vestre Vest-Agder

Dette er det andre lastebilverkstedet i Lyngdal. Vestover ligger nærmeste verkstedkonkurrent ved Vikeså, mens et anlegg i Mandal er nærmeste konkurrent østover.

– Det har vært lastebil og bussverksted her på Kvavik siden 1960-tallet. På slutten av 1990-tallet tok Norsk Scania over verkstedet. Vårt kjerneområde hvor våre faste kunder holder til er mellom Mandal og grensen til Rogaland, pluss de indre bygdene. I alt har vi rundt 200 kunder innenfor kjerneområdet vårt. I tillegg tar vi av oss alle Scania kundene som kjører forbi her på veiene. Skulle en Scania lastebil som kjører innen vårt område få problemer og trenger hjelp, skal vi bistå dem. Uansett om du er fra Sørlandet eller fra Kroatia. Vi har en fellessentral for hele Europa. Via denne kan sjåførene ta direkte kontakt med det nærmeste verkstedet, sier Abrahamsen.

Inne på verkstedet, kan mekanikerne jobbe på flere trekkvogner og tilhengere samtidig.

Elektrisk

For ti år siden var det sært få som snakket om elektriske biler skulle dominere nybilsalget i 2018. Da håpet mange av bilprodusentene av de store produsentene på hybrider eller hydrogen.

Nå ser også lastebil- og bussprodusentene at de må utvikle kjøretøyer som kan kjøre på strøm fra stikkontakten. Tesla grundlegger Elon Musk presenterte tidligere i 2017 en trekkvogn som han hevder skal ha en rekkevidde på 800 kilometer på en ladning.

Lastekapasitet, kombinert med utforming av veiene, påvirker hvor mye strøm kjøretøyet forbruker. Det er den største utfordringen før lastebilene blir elektriske.

– Det var foretatt en test i England der man så på elbilens behov for strøm og ladning. Omgjort til norske husstander, trengte en lastebil som sto på ladning strøm tilsvarende 700 eneboliger trekker på samme tidspunktet! Det skyldes at kravet for å lade fort er veldig stort. Bilen skal være aktiv på veien for å tjene penger. Det vil skje mye i årene fremover, mener Abrahamsen.