Leserinnlegg

Den viktigste grunnen til at dyreliv forsvinner verden over, er ødeleggelse og fragmentering av leveområdene deres. Det har FNs naturpanel fortalt oss i deres nedslående rapport fra 2019 om verdens artsmangfold. Samtidig har ekspertene bedt alle land innstendig om å stoppe dette tapet. I så måte gjør mange en liten innsats når de henger opp fuglekasser og hjelper fugl med å finne egnet plass til egg og unger. Nytt liv skal komme i reder, bol og hi, og vi «trør varsamt» slik lyrikeren Einar Skjæraasen oppfordret oss til i denne sårbare tiden om våren. Men det som nå pågår av anleggsarbeid i Kvinesdal for Buheii vindkraftverk opprører og provoserer. Store hogstmaskiner durer og kutter ned gammelskog og bereder grunnen for de virkelig store maskinene som har startet med å sprenge og anlegge en tilførselsvei opp til Buheii for å realisere et industriområde for vindkraftproduksjon. «Pipet i den minste strupe skal bli kvitring over eng, ….» fra Skjæraasens dikt.

Buheii er et av Agders viktigste leve- og hekkeområde for en rekke fuglearter, mange svært sjeldne og med framskutt plass på Miljødirektoratets rødliste. To kongeørnpar er aktive i området, hubro er registrert og spillende storfugl opptrer der arbeidene nå har startet. Buheii har trolig Agders største hekkeforekomst av rype og rødstilk, og av andre sjeldne arter nevnes boltit, heilo, hønsehauk, jaktfalk, fjellvåk. Og Buhei ligger inne i Setesdal Ryfylke villreinområde som regjering og Storting i 2007 gjorde vedtak om som ett av våre 10 nasjonale villreinområder. Norge har et særlig internasjonalt ansvar for villrein.

Alle fugler og dyr og deres unger er fredet i hekketiden og skal være beskyttet av naturmangfoldloven og dyrevernloven. Men naturvernarbeid gir mange paradokser som at australske finansselskap Marquarie Group/ Green Investment Group, eiere av konsesjonen for Buheii vindkraftverk, kan ødelegge ett av Agders mest verdifulle villmarksområder for all tid og fortrenge en rekke utrydningstruede fuglearter fra deres hekkeplasser.

Der de omfattende sprengningsarbeidene nå pågår, er det et kongeørnpar som har sitt rede.

Der de omfattende sprengningsarbeidene nå pågår, er det et kongeørnpar som har sitt rede. Når det derfor i detaljplanen for vindkraftverket faktisk står at dersom det påvises hekking av kongeørn, skal det tilstrebes å stoppe anleggsarbeid. Ørneparet er påvist av mange. Derfor forventes det at anleggsarbeidene stoppes umiddelbart til utpå sommeren. Denne saken vil vise om uerstattelige naturverdier i Agder har reell beskyttelse eller om interessene til den internasjonale storkapitalen representert ved australske kapitalselskap trumfer norsk lov.

Peder Johan Pedersen,

fylkesleder i Naturvernforbundet i Agder