NTNUs rektor Anne Borg trekker seg fra stillingen med umiddelbar virkning.

Det kom fram på et styremøte fredag.

Styremøtet ble holdt etter at rektoren kritiserte NTNU-forskerne Jonas Nøland og Martin Hjelmeland i et innlegg i Dagens Næringsliv 5. desember hvor hun hadde til hensikt å oppfordre til et godt debattklima.

I innlegget skrev Borg at «NTNU-forskeres utsagn om kjernekraft har en retorikk og en diskusjonsform jeg ikke kan stå inne for som rektor ved NTNU».

– Den påfølgende debatten viser at jeg feilvurderte og bommet på mine intensjoner. Mine uttalelser og formuleringer ble oppfattet som refs av to NTNU-forskere, sier Borg i en pressemelding.

I november leverte Rystad Energy en rapport om kjernekraft, skrevet på oppdrag fra NHO, Norsk Industri og Fornybar Norge. Rapporten konkluderte med at kjernekraft ikke er aktuelt for Norge.

De to NTNU-forskerne omtalte rapporten som «et bestillingsverk» og som «påvirkning kjøpt og betalt av Fornybar Norge».

NTNU-rektoren har fått kritikk fra flere hold etter leserinnlegget.

– Den tvilen som har oppstått i denne saken, kan jeg ikke leve med i rollen som rektor. NTNUs rektor må ha stor autoritet og legitimitet både internt og eksternt. For meg er det NTNUs beste som teller. Jeg ønsker derfor å meddele styret at jeg fratrer som rektor ved NTNU med umiddelbar virkning, sier Borg.

(©NTB)

Åse Astri Bakka

Brann i kjøretøy

110 Agder meldte via X (tidligere Twitter) like før klokka 20.00 onsdag at de rykket ut på Feda i Kvinesdal.

- Brannvesenet rykker ut på brann i kjøretøy, Angholmveien, het det innledningsvis fra brannvesenet.

Få minutter senere la også Agder-politiet i Agder ut en X-melding om hendelsen: «Melding om brann i bil. Står på siden av veien. Ikke meldt om personskade.»

Brannvesenet oppdaterte sin melding klokka 20.10 med å fortelle at de var framme på stedet, og at de startet slukking.

- Bilen er overtent, het det derfra.

En liten halvtime senere opplyser operasjonsleder Ole B. Kleivane i Agder-politiet via X at bilen er utbrent, og at brannårsaken ikke er kjent:

- Bilberging er rekvirert. Trafikken går som normalt Patruljen avslutter på stedet.

Siste innlegg

Har du tips eller spørsmål om dette emnet? Vi vil gjerne høre fra deg!

Send inn
Åse Astri Bakka

Hemmelige opplysninger om statsministeren havnet på avveie

En detaljert plan for sikkerheten til statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) under et besøk i Røros havnet på avveie. Mandag ble det funnet på gata i Trondheim.

Ifølge NRK sto det mer enn ti sider utfyllende informasjon om trusselvurderinger, livvakter og detaljert program for statsministerens program på Røros 20. februar.

Dokumentene beskriver blant annet detaljert hvordan besøket gjennomføres og hvor statsministeren befinner seg minutt for minutt, ifølge rikskringkasteren.

I tillegg står det hvilken type bil statsministeren kjører, nummeret på bilen og hvem som kjører den, fullt navn og nummer til livvaktene fra PST og hvordan stedene Støre befant seg på, ble sikret.

Politiet sier det er svært uheldig at dette dokumentet havnet på gata i Trondheim.

– Dette er informasjon som politiet ønsker å holde for seg selv, og det er uheldig at dette kom ut, sier stabssjef Geir Arne Sjøhagen i Trøndelag politidistrikt til NRK.

Han sier politiet nå vil undersøke hva som har skjedd.

– Det vil være naturlig å ta en runde med de som er involvert i opplegget først og fremst, sier Sjøhagen.

Konstituert kommunikasjonssjef Anne Nordskog ved Statsministerens kontor sier til NTB at de ikke vil kommentere saken, og at de viser til politiet.

(©NTB)

Åse Astri Bakka

PST har fått flere tips om mistenkelig aktivitet før militærøvelse i nord

PST og politiet ba i helgen publikum om tips i forbindelse med store militærøvelsen Nordic Response i Nord-Norge. Det har de fått.

– Publikum er åpenbart årvåkne og følger med. De rapporterer inn det de mener er mistenkelig, sier seniorrådgiver Eirik Veum i PST til Dagbladet.

Han sier de har sjekket flere av henvendelsene, men ønsker ikke å kommentere om de har fått tips det er hold i.

Over 20.000 soldater fra minst 14 land, samt over 50 skip og 110 fly og helikoptre deltar i øvelsen mellom 3. og 14. mars. Størsteparten av øvelsen vil finne sted i Troms og vest i Finnmark.

(©NTB)

Åse Astri Bakka

5.500 får utbetalt foreldrepenger etter Nav-feil

Bare fra januar 2019 til september 2021 har Nav identifisert 5500 fedre som er fratatt foreldrepenger på grunn av feil lovpraksis. Det blir trolig enda flere.

– I perioden 1. januar 2019 til 30. september 2021 er det identifisert om lag 5500 personer som er rammet av praktiseringen, opplyser barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) til Altinget.

Hun sikter til Navs ulovlige praksis om å sette en frist for når fedre må søke om å utsette fedrekvoten for deretter å frata dem som søkte etter denne fristen for foreldrepenger. Praksisen går tilbake til 2007.

Feilen har ført til at flere fedre ble fratatt hele fedrekvoten på 75 dager, mens andre mistet deler av den. For enkelte er det snakk om etterbetaling av svært store beløp.

Flere ganger har fedre klaget på praksisen uten å få medhold, men få dager før jul tapte Nav i Høyesterett.

Toppe sier det er krevende å finne ut hvordan rammede fedre som har fått saken behandlet med gammelt saksbehandlingssystem best kan identifiseres og nås, men lover at det skal ryddes opp.

– Arbeids- og velferdsdirektoratet opplyser at de forbereder automatisk utsending av brev til de identifiserte med informasjon om at Nav tar saken deres opp til ny vurdering, sier Toppe som svar på et skriftlig spørsmål fra lederen av Stortingets barne- og familiekomité Grunde Almeland (V).

(©NTB)

Babak Siami, Fædrelandsvennen

Slik vokste Agder i 2023

Statistisk Sentralbyrå publiserte i dag 2023-tallene for befolkningsutviklingen i Norge.

I Agder er det Kristiansand som har den desidert største utviklingen med en økning på 1417 personer. Storkommunen hadde dermed ved utgangen av året 116 986 innbyggere.

Av de totalt 86.600 som har innvandret i Norge, kom 5.793 av de til Agder. Byrået påpeker at ukrainske statsborgere bidro sterkt til befolkningsveksten, i likhet med fjoråret. Samtidig flyttet rett over 15.000 personer ut av fylket til andre deler av landet.

Prosentvis har Vegårshei hatt størst vekst fra 2.143 til 2.268 innbyggere, og Farsund lavest vekst fra 9.860 til 9.876 innbyggere.

Folkeveksten i kommunene var slik:

 • 3799 (+1,20%) i Agder

 • 19 (+0.28%) i Risør

 • 382 (+1,55%) i Grimstad

 • 464 (+1,01%) i Arendal

 • 1417 (+1,23%) i Kristiansand

 • 211 (+0,90%) i Lindesnes

 • 16 (+0,16%) i Farsund

 • 63 (+0,68%) i Flekkefjord

 • 23 (+0,95%) i Gjerstad

 • 125 (+5,83%) i Vegårshei

 • 139 (+2,25%) i Tvedestrand

 • 62 (+1,00%) i Froland

 • 104 (+,91%) i Lillesand

 • 90 (+1,60%) i Birkenes

 • 16 (+0,90%) i Åmli

 • 36 (+2,68%) i Iveland

 • 63 (+1,61%) i Evje og Hornnes

 • 44 (+3,87%) i Bygland

 • 25 (+2,12%) i Valle

 • 16 (+1,61%) i Bykle

 • 158 (+1,03%) i Vennesla

 • 12 (+1,32%) i Åseral

 • 84 (+0,78%) i Lyngdal

 • 26 (+1,49%) i Hægebostad

 • 168 (+2,79%) i Kvinesdal

 • 36 (+1,96%) i Sirdal

Åse Astri Bakka

15 bilførere fikk fartsstraff

Politiet har onsdag ettermiddag gjennomført fartskontroll på E39 ved Drangeid i Flekkefjord.

- Totalt 15 bilførere ble i lagt forenklede forelegg, opplyser operasjonsleder Ole B. Kleivane i Agder-politiet via X.

Ifølge politiet ble høyeste hastighet målt til 94 km/t i 70-sonen.

Åse Astri Bakka

Audi tilbakekaller flere hundre elbiler for å sjekke mulige feil på batterimoduler

Flere hundre biler av modellen Audi e-tron 55 tilbakekalles for å undersøke batteriene. Foto: Ole Berg-Rusten / NTBFlere hundre biler av modellen Audi e-tron 55 tilbakekalles for å undersøke batteriene. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Bilprodusenten Audi tilbakekaller flere hundre biler i Norge for å undersøke moduler i batteripakkene i et antall Audi e-tron 55.

De aktuelle bilene er produsert mellom mars 2018 og mars 2022, skriver Elbil24. Ifølge VG er det snakk om flere hundre biler.

Alle berørte kunder blir kontaktet direkte, og tilbakekallingsoppgraderingen begynner i uke 8, opplyser Audis kommunikasjonssjef Christine Eiken Wither.

Det dreier seg om at batteriene på bilene kan bli overopphetet. Ifølge Audi ble feilen fanget opp gjennom fabrikkens egne undersøkelser.

Wither sier at bilene fortsatt kan brukes fram til de har vært på verksted.

(©NTB)

Åse Astri Bakka

Tibber og Lyse øker prisene fra april

Strømleverandørene Tibber og Lyse varsler økning i strømprisene fra 1. april.

– Vi øker påslaget fordi vi har økte handelskostnader. Det er nødvendig for å sikre at vi ikke taper penger, sier kommunikasjonssjef Gaute Haaversen-Westhassel i Tibber til E24.

Påslaget økes fra maks 2 øre per kilowattime til maks 2,95 øre. Samtidig går månedsavgiften opp fra 39 kroner til 49 kroner, skriver Tibber i en melding til kundene.

Ifølge Tibber vil endringene bety maks 23 kroner dyrere strømregning per måned for en bolig med 16.000 kilowattimer årlig forbruk. Det betyr at man må betale opptil 276 kroner mer for strømmen i året, uavhengig av strømprisen.

Selskapet understreker i meldingen at det fortsatt ikke skal tjene penger på kundenes strømforbruk.

– Påslaget går til å dekke lovpålagte elsertifikater, kredittkostnader og øvrige handelskostnader.

Strømselskapet Lyse øker også prisene, skriver Stavanger Aftenblad.

Regningen blir i gjennomsnitt 23 kroner dyrere per måned for en vanlig kunde. Økte renteutgifter er forklaringen også hos Lyse.

(©NTB)

Åse Astri Bakka

Kvinne mistet lappen for å ha kjørt for sakte

En kvinne i 60-årene mistet lappen og er anmeldt fordi hun kjørte for sakte på en motorvei inn mot Ålesund onsdag.

Kvinnen kjørte i 50 kilometer i timen i en 80-sone på E136 retning Ålesund sentrum da hun ble stoppet av politiet.

Bilføreren hadde imidlertid en god forklaring på hvorfor hun kjørte for sakte.

– Hun opplyste at hun ikke kunne kjøre fortere da hun snakket med passasjerer som hun hadde i baksetet, opplyser politiet i Møre og Romsdal.

Hendelsen fant sted i 14-tiden onsdag.

(©NTB)

Åse Astri Bakka

Driftsproblemene til Sparebank 1 er løst

Kunder av Sparebank 1 i hele landet opplevde å se feil saldo i nett- og mobilbanken. Nå er problemene løst, opplyser banken.

Det var VG som først meldte om problemene.

– Vi har driftsproblemer som gjør at SpareBank 1-kunder kan oppleve å se feil saldo i nett- og mobilbanken, sa pressekontakt Ida Paus til avisen.

I en oppdatering fra Sparebank 1 klokken 12.32 opplyser banken at feilen er rettet opp, skriver Nettavisen.

(©NTB)

NTB

Fare for flom fra Agder til Oslo og Akershus

Det er sendt ut flomvarsel på gult nivå for områdene fra Agder til Oslo og Akershus. Faren øker natt til fredag.

Natt til lørdag minker faren igjen, ifølge Varsom.no.

Varselet gjelder fra 0 til 600 meter over havet.

– Vannføringen vil øke i bekker og elver i løpet av natt til fredag på grunn av mye nedbør og snøsmelting. Dette kan føre til lokale oversvømmelser. Mye is i vassdragene og redusert infiltrasjonskapasitet i bakken på grunn av tele kan forverre situasjonen. Økt vannføring kan også føre til isgang med påfølgende fare for lokale oversvømmelser, heter det.

Det er fremdeles stor usikkerhet rundt hvor mye regn som kommer, og hvilke områder som blir mest berørt.

Folk rådes til å flytte verdier bort fra utsatte områder, som kjellere, samt å rense stikkrenner, kummer og andre vannveier for snø og is.

NTB

NTB

Sparebank 1 har driftsproblemer over hele landet

Sparebank 1 opplever problemer i hele landet, skriver VG. Kunder får opp feil saldo i nett- og mobilbanken.

– Vi har driftsproblemer som gjør at Sparebank 1-kunder kan oppleve å se feil saldo i nett- og mobilbanken. Vi jobber med feilretting og skal løse problemene så fort som mulig, opplyser pressekontakt Ida Paus i Sparebank 1 til VG.

– Vi beklager ulempene dette medfører for kundene våre, opplyser Paus.

(©NTB)

NTB

Regjeringen lanserer eksportsatsing på vareproduksjon og design

Vareproduksjon og design er den nye nasjonale eksportsatsingen under regjeringens reform «Hele Norge eksporterer». Onsdag lanserte næringsministeren sju tiltak.

– Tiltakene skal gjøre det lettere for norske bedrifter å utmerke seg internasjonalt. Ambisjonene for eksportsatsingen er høye, og de speiler næringslivets egne mål. Det er ingenting som tilsier at norske bedrifter ikke skal være best i klassen, sier næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) i en pressemelding.

Norsk vareproduksjon og design kan være alt fra vinglass, peiser, tekstiler, møbler og fritids- og sportsutstyr for konsumenter, til maskiner, 3D-printere, bilstøtfangere og komposittprodukter.

Ifølge tall fra Menon Economics eksporterer bedrifter innen vareproduksjon og design for 77 milliarder kroner årlig, skriver departementet.

– Dette er virksomheter som allerede eksporterer mye. Samtidig peker Nasjonalt eksportråd på at mulighetene er betydelig større, og at mange flere små og mellomstore bedrifter har potensial til å konkurrere på verdensmarkedet. Eksportsatsingen på vareproduksjon og design handler om å gjøre felles framstøt for å løfte fram norske produkter, tjenester, bedrifter og kompetanse internasjonalt, sier Vestre.

Det er allerede lansert tilsvarende satsinger på havvind, maritim industri og helsenæring, og før sommeren lanseres eksportsatsingen innen reiseliv.

Dette er regjeringens sju tiltak:

* Styrket internasjonal tilstedeværelse

* Eksportframstøt i relevante markeder

* Etablere eksportprogram for bedrifter innen vareproduksjon og design

* Etablere utviklingsprogrammer i strategisk posisjonering og merkevarearbeid

* Benytte Team Norway og relevante utenriksstasjoner til å fremme norsk vareproduksjon og design

* Etablere et prosjektstyre for satsingen bestående av representanter fra næringslivet

* Måle næringens verdiskaping, eksport og effekt av satsingen

(©NTB)

Malene Sørensen Lungberg

Kvinesdal vil bosette 35 flyktninger dette året

Foto: Rune Hauan

Politikerne i Kvinesdal skulle ta stilling til lntegrerings- og mangfoldsdirektoratets (forkortet til IMDI, journ.anm) oppfordring til å ta imot flere flyktninger. Kommunedirektørens innstilling var at Kvinesdal bosetter 25 flyktninger i 2024.

IMDI oppfordret Kvinesdal til å ta imot 45 flyktninger, og på bakgrunn av anmodningen gjennomførte kommunen en vurdering av sin kapasitet. Resultatet viser kapasitetsutfordringer i forhold til blant annet barnehage- og skoleplass, samt helsetjenester.

Under behandlingen av kommunedirektørens innstilling, fremmet Linn Øysæd Gyland (Ap) et endringsforslag på vegne av Ap, Krf og Sp. I det nye forslaget tar Kvinesdal kommune foreløpig bosetning av inntil 35 flyktninger i 2024. Kommunen vil fortløpende vurdere om antallet kan økes dersom kapasiteten i tjenestene kan økes. Endringsforslaget ble vedtatt av kommunestyret med 18 mot ni stemmer, noe som innebærer at Kvinesdal kommune vil ta imot inntil 35 flyktninger i det nåværende året.

NTB

Nordmenn ikke lenger på inntektstoppen i Europa

2022 hadde nordmenn høyest disponibel inntekt av alle land i Europa. Nå er vi på sjetteplass. LO og NHO er uenige om årsaken.

Det viser tall fra EUs statistikkontor Eurostat. I første kvartal i 2022 hadde nordmenn en gjennomsnittlig inntekt på 8337 euro. Det var høyest i Europa, skriver Aftenposten.

Tallene tar for seg disponibel inntekt, definert som brutto inntekt minus skatt og renteutgifter. I tredje kvartal 2023 hadde nordmenns disponibel inntekt falt til 7475 euro. Dermed ble Norge forbigått av Belgia, Danmark, Tyskland, Nederland og Østerrike.

LOs sjeføkonom Roger Bjørnstad sier til Aftenposten at årsaken til fallet er renteutgiftene.

– Norske husholdninger har rekordhøy gjeld i et presset boligmarked gjennom årtier. Ingen andre land har opplevd så kraftig tilbakegang i inntektene til husholdningene.

Sjeføkonom Øystein Dørum i NHO forklarer fallet med kronekursen – ikke renteøkningene.

– På halvannet år ser vi at disponibel inntekt pr. capita har falt med 10 prosent målt i euro. Men i denne perioden har euroen blitt dyrere. Vi ga nesten 10 kroner for euroen i starten, og så har den steget til kroner 11,40, sier han.

(©NTB)

NTB

Isklatrer alvorlig skadd i klatreulykke i Hemsedal

En isklatrer fra Storbritannia ble alvorlig skadd i en klatreulykke i Rjukandefoss i Hemsedal tirsdag ettermiddag.

Politiet opplyser onsdag morgen til NTB at de ikke har fått noen oppdatering om helsetilstanden til mannen.

Mannen i 50-årene var bevisstløs da han ble fløyet til Haukeland sykehus etter ulykken, som skjedde ved fossen Rjukandefoss, rundt seks kilometer fra Hemsedal sentrum.

Politiet ble varslet klokken 13.25 og mannen ble hentet opp av vannet klokken 14.48.

– Han var i et følge på seks personer. De andre fem tas vare på av kriseteamet i Hemsedal, fortalte operasjonsleder Marius Fosvold i Sørøst politidistrikt til NTB etter hendelsen.

(©NTB)

NTB

De borgerlige splittet i ruspolitikken

Høyre og Venstre vil gjenoppta arbeidet med rusreformen om de borgerlige partiene vinner neste valg. Det vil ikke KrF og Frp.

Høyre og Venstre vil fortsatt avkriminalisere brukerdoser med narkotika. Frp var med på å senke rusreformen sist gang. Nå varsler KrF at også de vil gjøre alt for å stoppe en ny reform, skriver Klassekampen.

– Høyre har det samme standpunktet på rusfeltet som de hadde for tre år siden. Vi vil avkriminalisere bruk og besittelse av små mengder narkotika til egen bruk. sier Sandra Bruflot, stortingsrepresentant fra Høyre.

Venstres stortingsrepresentant Ingvild Wetrhus Thorsvik sier de vil fortsette å kjempe for rusreformen. Men verken KrF eller Frp vil være med på noen slags liberalisering.

Kjell Ingolf Ropstad i KrF, som i 2021 stemte for Høyres rusreform da KrF satt i regjering, sier de vil gjøre alt de kan for å stoppe Høyre og Venstres planer.

– Det vil være en veldig viktig sak for KrF å stoppe det, sier Ropstad.

Frp som var med på å stanse rusreformen i 2021 da de stemte den ned i Stortinget sammen med Ap og Sp, sier at det i årene fremover kommer til å være viktig for dem å holde fast ved at narkotika ikke skal avkriminaliseres.

– Frp er tydelige på hvor vi står. Vi ønsker ikke å åpne for liberalisering og definitivt ikke noen form for legalisering, sier Bård Hoksrud, helsepolitisk talsperson i Frp.

(©NTB)

NTB-AFP

Niåring pågrepet etter drap i USA

Et ni år gammelt barn er pågrepet av amerikansk politi etter at et familiemedlem av barnet ble skutt i hodet og døde.

Nødetatene ankom åstedet i Tooele i delstaten Utah fredag kveld der de fant en 32 år gammel mann med kritiske skader.

– Han var påført det som så ut til å være skuddsår i hodet, sier politibetjent Colbey Bentley i Tooele-politiet.

Mannen, som politiet ikke har identifisert, ble sendt til sykehus i Salt Lake City. Han døde av skadene.

– Etterforskningen førte til pågripelsen av en niåring som er et familiemedlem av den 32 år gamle mannen, sier Bentley til nyhetsbyrået AFP.

Barnet, som politiet heller ikke har navngitt, ble pågrepet fredag kveld.

Politiet mener at barnet kan ha fyrt av skuddet.

– Vi vurderer en mulig drapssiktelse, sier Bentley.

NTB-AFP

(©NTB)

Åse Astri Bakka

Godtok ikke fart-forelegg - ble anmeldt

Tirsdag kveld hadde Utrykningspolitiet trafikkontroll på E39 ved Rekevik i Flekkefjord.

- 12 bilførere fikk forenklet forelegg, 1 bilfører blir anmeldt da forenklet forelegg ikke ble vedtatt, opplyser operasjonsleder Arve Johan Myklebust i Agder-politiet.

Høyeste hastighet ble ifølge politiet målt til 99 km/t i 70-sonen.

Åse Astri Bakka

LO vil ikke garantere støtte til økt pensjonsalder

Før jul la regjeringen fram sine forslag til hvordan pensjonssystemet bør se ut i framtiden. LO vil ikke garantere at de støtter forslaget fullt ut.

Fordi vi alle lever lenger enn før, må vi også jobbe lenger, mener regjeringen. De vil at pensjonsalderen skal øke med cirka ett år per tiår – en endring som skal gjelde fra og med 1964-kullet.

For at regjeringen skal få LOs støtte til å øke pensjonsalderen, har LO kommet med to betingelser.

– Vi gir ingen blankofullmakt inn i evigheten, sier andre nestleder Steinar Krogstad i LO til FriFagbevegelse.

Tirsdag uttalte de følgende betingelse:

«Etter ti år må hele pensjonsreformen evalueres, og dersom evalueringen ikke viser de resultatene LO ønsker, vil Norges største arbeidstakerorganisasjon sette foten ned».

Tidligere har LO uttalt at de gir sin støtte til heving av pensjonsalderen dersom det innføres en såkalt sliterordning for dem som ikke kan jobbe lenger fordi de ikke har helse til det.

Nedre aldersgrense for å ta ut alderspensjon er i dag 62 år.

(©NTB)