– Målet mitt er å knuse myten om at studiespesialisering bør være førstevalget til ungdommer som er usikre på hva de vil fordi det gir flest valgmuligheter i framtida, sier seniorrådgiver Anne Klepsland Simonsen i NHO Agder.

– Velger ungdom et yrkesfag kan de komme ut i en bedrift, men også gå tilbake til skole seinere. Et fagbrev gir ikke bare kvalifikasjoner til jobb, men er også en inngangsbillett til videre studier. Både for videregående, men også fagskole og høyskoler, fortsetter hun.

Målet mitt er å knuse myten om at studiespesialisering bør være førstevalget til ungdommer som er usikre på hva de vil fordi det gir flest valgmuligheter i framtida.

Mange er usikre

Klepsland Simonsen er én av seks eksperter som tirsdag stiller opp i et direkte nettmøte på Lister24 mellom klokken 12.00 og 14.00 for å svare på alle spørsmål både ungdom og foresatte har om mulige utdanningsvalg - og ikke minst hvilke jobbmuligheter som faktisk finnes lokalt i regionen.

Det er NHO Agder som er initiativtager til nettmøtet i forkant av 1. mars, som er søknadsfristen for å søke videregående utdanning.

– Vi kontaktet Lister24 fordi vi vet at mange ungdommer er usikre på hvilken utdanning de skal søke på. Det er avgjørende at bedriftene i Lister får vist frem alle jobbmuligheter og ledige læreplasser. Det er ikke alle foreldre og ungdommer som vet om alle disse flotte mulighetene som finnes rett utenfor egen inngangsdør, sier Klepsland Simonsen.

Trenger flere kvalifiserte fagfolk

Målet er at både ungdom og foreldre er litt tryggere på muligheter og valg etter at nettmøtet er slutt.

– Ungdom bør ikke velge utdanninger som studiespesialisering, idrett og medier og kommunikasjon bare fordi det virker «greit». Dette kan være gode utdanningsvalg for den som har en klar plan for et videre utdanningsløp, men det er sjelden disse utdanningsløpene kvalifiserer til jobb, sier Klepsland Simonsen, som har med seg følgende fem andre ekspertene i møtet:

  • Anne Karin Skårva, daglig leder i Lister opplæringskontor

  • Monika Elin Schopmeier, HR Manager Norway i Aludyne

  • Thor-Eivind Fosse, leder administrasjon, organisasjonsutvikler i AMV AS

  • Håkon Andersen, administrerende direktør for Farsund Fjordhotell AS og Maritim Fjordhotell AS

  • Gunnar Gabrielsen, fabrikksjef på FIBO

– Ekspertene representerer de bransjene som byr på svært gode jobbmuligheter i Lister nå og fremover. Industrien, bygg- og anleggsbransjen, reiselivsnæringen og service- og handelsnæringen trenger flere kvalifiserte fagfolk. Til sammen har vi god oversikt over hvilke yrkesutdanninger som øker jobbmuligheten for ungdom, sier Klepsland Simonsen.

Til sammen har vi god oversikt over hvilke yrkesutdanninger som øker jobbmuligheten for ungdom.

Teknologi og industrifag er blant yrkesfagene man kan velge lokalt. Foto: Lise Åserud / NTB

Møtet er åpent for alle

Redaktør Svein Morten Havaas i mediehuset Lister valgte kjapt å si ja til å huse nettmøtet. Han gleder seg.

– Det er flere år siden vi arrangerte et nettmøte på Lister24 sist. Når vi nå i samarbeid med NHO Agder har fått på plass et så bredt sammensatt og kompetent ekspertpanel, er det en glede å invitere til det igjen. Vi håper og tror at ekspertene skal få mange spennende spørsmål, og at de med sine svar kan opplyse mange unge mennesker om yrkesfag og arbeidsmarkedet i vår region, sier han.

For at flest mulig skal få dette med seg, holdes nettmøtet åpent for alle. Man trenger altså ikke abonnement for å delta eller lese spørsmål og svar.

– Dette er god folkeopplysning som forhåpentligvis vil opplyse ungdommer som nå står overfor det viktige livsvalget som utdanning og yrkesvei er. Spørsmålene og svarene vil også bli liggende som en opplysende sak på Lister24 etter at selve nettmøtet er avviklet, sier Havaas.

Spørsmålene og svarene vil også bli liggende som en opplysende sak på Lister24 etter at selve nettmøtet er avviklet.

Send inn spørsmål allerede nå

Ekspertene påpeker at ingen spørsmål er dumme.

De oppfordrer skolene til å få elever i 9. og 10. trinn på ungdomsskolen til å sende inn spørsmål under møtet. Også elever som allerede har valgt videregående utdanning kan ha god nytte av å sende inn spørsmål, for eksempel om lærlingplasser, jobbmuligheter og eventuelt videre studier.

Nettmøtet gir også foresatte som har ting de lurer på muligheten til å få svar.

Det er også mulig å sende inn spørsmål i forkant. De kan sendes inn til redaksjon@lister24.no eller som melding via Listers Facebook-side allerede nå.

Vi ser fram til å høre fra dere!

Her er hele ekspertpanelet som deltar for å svare på spørsmålene:

Daglig leder Anne Karin Skårva for Lister opplæringskontor. Foto: Olav Hoel
Monika Elin Schopmeier, HR Manager Norway i Aludyne Foto: Frida Rugland Falkum
Organisasjonsutvikler Thor-Eivind Fosse i AMV AS. Foto: Privat
Administrerende direktør Håkon Andersen for Farsund Fjordhotell AS og Maritim Fjordhotell AS. Foto: Privat
Fabrikkdirektør Gunnar Gabrielsen ved Fibo. Foto: Torrey Enoksen
Seniorrådgiver Anne Klepsland Simonsen i NHO Agder. Foto: Mona Hauglid