Stadig flere opplever å ha fått et tapt anrop, for så å oppdage at personen ikke har ringt. Nesten halvparten av anrops-svindel skjer slik, ifølge Telenor.

Svindelmetoden kalles «spoofing» og innebærer at svindleren gjemmer seg bak et nummer som er falsk, eller som tilhører noen andre, skriver Nettavisen.

Med andre ord ser man ikke det riktige telefonnummeret på den som ringer.

– I første kvartal blokkerte Telenor Norge 11,1 millioner svindelforsøk, sier informasjonssjef Julie Hæhre i Telenor til avisen.

Ofte får dem som blir oppringt norske telefonnummer på skjermen, men svindlerne sitter som regel i utlandet. Ved hjelp av nettbaserte verktøy eller programvarer endrer de nummeret og landskoden.

– Dette oppleves for mange svært ubehagelig, men det betyr ikke at nummeret ditt er hacket eller stjålet, sier Hæhre til Nettavisen.

Hun understreker likevel at det er viktig å ikke oppgi personlig informasjon til dem som ringer, selv om de påstår at de skal løse et «problem».

– De kan for eksempel si at de har oppdaget et pågående svindelforsøk på bankkontoen din, og at de må ha Bank-ID for å kunne stoppe dette, sier Hæhre.

– Uansett hva som påstås i henvendelsen, må man aldri oppgi personlig informasjon eller kortopplysninger. Last heller aldri ned noe på oppfordring eller gi fremmede tilgang til datamaskinen eller tilsvarende.

NTB

Fire av ti vil ikke bruke tusenvis av kroner på energitiltak i boligen

Fire av ti nordmenn er ikke villige til å bruke mer enn 100.000 kroner på å gjøre boligen sin mer energieffektiv, ifølge en ny undersøkelse.

I Norge er seks av ti boliger i energiklasse D eller lavere, ifølge Midtnorsk Næringsliv. Det passer dårlig når EU har satt krav om at alle bygg skal være i klasse A med netto nullutslipp fra 2030.

Noen av de mest energieffektive tiltakene for boliger er å installere varmepumpe og skifte vinduer og dører. Det kan ha en prislapp på opp mot 200.000 kroner.

Fire av ti nordmenn sier likevel at de ikke er villige til å bruke mer enn 100.000 kroner på å gjøre boligen sin mer energieffektiv, ifølge en ny undersøkelse fra analysebyrået YouGov.

Kun tolv prosent svarer at de er villige til å bruke mellom 100.000 og 250.000 kroner, ifølge avisen.

Samtidig viser undersøkelsen av nesten seks av ti er klar over at god energimerkekarakter er viktig ved kjøp og salg av bolig.

– Ettersom vi ser at få verdsetter god energieffektivitet på en slik måte at det påvirker betalingsviljen i dag, er det liten forskjell i pris mellom energieffektive og mindre energieffektive boliger, sier Jan Håvard Valstad i Eiendomsmegler 1 til avisen.

– Det kan det derfor vise seg å være smart å kjøpe en energieffektiv bolig allerede nå – før mange boligkjøpere blir bevisst det, og før det blir et større prisskille på energieffektivt og ikke.

(©NTB)

Siste innlegg

Har du tips eller spørsmål om dette emnet? Vi vil gjerne høre fra deg!

Send inn
NTB

Vinmonopolet selger mer alkoholfritt

Salget av alkoholfri drikke øker mest av alle varer på Vinmonopolet. I årets fire første måneder ble det solgt 22 prosent mer enn samme periode i fjor.

– Vi satte rekord i fjor med 1,1 millioner liter alkoholfritt og kommer til å sette ny rekord i år med god margin, sier kommunikasjonssjef Jens Nordahl i Vinmonopolet til VG.

Også andre varer har solgt bra i det siste, mye takket være godvær, nasjonaldag og pinsehelg. Denne uken har polet solgt 2,6 millioner liter, noe som er 250.000 liter mer enn ventet.

– Når det er varmt, kjøper folk mer enn vanlig. Sånn er det alltid når nordmenn henter fram sin indre søreuropeer, sier Nordahl.

(©NTB)

NTB

Ni av ti elbilister vil ha skilting til ladestasjoner

Ni av ti elbilister ønsker seg skilting til ladestasjoner på samme måte som det er skiltet til bensinstasjoner, ifølge en undersøkelse fra Norsk elbilforening. Foto: Foto: Gorm Kallestad / NTB

Ni av ti elbilister ønsker seg skilting til ladestasjoner på samme måte som det er skiltet til bensinstasjoner, ifølge en undersøkelse fra Norsk elbilforening.

I alt 93 prosent av bilister med elbil sier seg enig i påstanden «det burde vært skiltet til ladestasjoner på samme måte som det er skiltet til bensinstasjoner», ifølge undersøkelsen «Elbilisten».

– Det er uforståelig at Statens vegvesen avslår søknad om skilting ved å vise til at elbilistene klarer seg med digitale løsninger, sier generalsekretær Christina Bu i Norsk elbilforening.

Ladeselskapene har fått avslag på flere søknader om slik skilting, sier Bu, som forklarer at det begrunnes med at det fins kart med oversikt over ladestasjoner tilgjengelig på nettsider og gjennom apper på telefonen.

– Det kan umulig være ønskelig at stressede bilister med sterkt behov for lading skal orientere seg ved hjelp av telefonens apper eller på skjermen i bilen for den saks skyld, sier hun.

«Elbilisten» er en årlig spørreundersøkelse gjennomført av Norsk elbilforening blant norske elbilister. Elbilisten 2024 er den trettende undersøkelsen som er gjennomført og har 15.300 respondenter.

Åse Astri Bakka

To skadet i voldshendelse

Politi og ambulanse rykket søndag formiddag til en privat adresse i Kvinesdal etter melding om en voldshendelse.

Det er operasjonsleder Knut Odde i Agder-politiet som meldte dette klokka 10.20.

- En person er å anse som skadet, skadegraden er så langt ukjent, opplyste han.

NTB

Feilen i Telenors mobilnett rettet – anbefaler folk å slå på og av flymodus

Telenor hadde problemer med mobilnettet i store deler av landet. Kunder opplevde blant annet trøbbel med anrop. Foto: Frederik Ringnes / NTB

Telenor hadde problemer med mobilnettet i store deler av landet lørdag kveld. Feilen ble rettet litt før midnatt.

Problemene rammet blant annet mobildatanettet og dukket opp ved 20-tiden.

– Telenor hadde i kveld ustabilitet i mobilnettet, noe som gjorde at noen anrop feilet for deler av våre kunder, og noen opplevde også problemer med mobildata. Feilen berørte også noen kunder som oppholder seg i utlandet, sier informasjonssjef Roald Orheim i Telenor til NTB.

Han sier de har gjennomført tiltak som gjør at situasjonen normaliserer seg.

– Vi jobber fortsett videre med å sikre full stabilitet, og overvåker trafikken nøye. Vi beklager til alle kunder som ble berørt av feilsituasjonen. Om noen kunder fortsatt ikke har fått alle tjenester opp igjen, anbefaler vi å sette mobilen i flymodus, for så å skru den på igjen.

NTB

Minuspriser på strøm i store deler av Norge søndag

Søndag stuper prisen til under null midt på dagen i nesten hele Norge. Bare de nordlige prisområdene unngår minuspriser. Foto: Foto: Lise Åserud / NTB

Søndag stuper prisen til under null midt på dagen i nesten hele Norge. Bare de nordlige prisområdene unngår minuspriser.

Mellom klokken 14 og 15 får kunder på Østlandet og Sørlandet en spotpris på -17 øre per kilowattime (kWh), mens kunder på Vestlandet får en pris på -15 øre/kWh, skriver bransjenettstedet Europower.

I de to nordligste prisområdene i Norge, altså Midt-Norge og Nord-Norge, får man ikke minuspriser, men kunder i disse områdene får trolig ikke hodebry av den grunn. Midt på dagen er det nemlig tre timer med nullpriser, og på sitt høyeste er strømprisen bare 10 øre/kWh. I gjennomsnitt koster strømmen 4 øre/kWh søndag for disse områdene.

På Østlandet, Sørlandet og Vestlandet blir snittprisen henholdsvis 18 øre/kWh, 35 øre/kWh og 19 øre/kWh

NTB

Ny rekord for Vipps på 17. mai

Nesten 3 millioner betalinger ble utført med vipps på nasjonaldagen. Foto: Foto: Frederik Ringnes / NTB

På en 17. mai med strålende vær ble 2,9 millioner betalinger utført med Vipps. Det er ny døgnrekord.

– Det er ikke så rart når man tenker på alle is, brus, kaker, pølser, vafler og lodd som selges på skolegårder rundt om i hele landet. Størst betalingstrykk var det klokken 12.35. Da ble det gjennomført hele 7550 Vipps-betalinger i minuttet, sier Vipps-sjef Rune Garborg i en pressemelding til NTB.

Den gamle døgnrekorden var på drøyt 200.000 mindre og ble satt på samme dag i fjor.

På fylkesnivå ble flest transaksjoner gjennomført i Akershus, med over 409.000 betalinger. Størst prosentvis vekst i antall transaksjoner var i Trøndelag, med 19,4 prosent flere betalinger enn på nasjonaldagen i fjor.

Åse Astri Bakka

Ufin på byen

Natt til 18. mai fikk Agder-politiet melding om at en beruset person som krangler og er ufin med andre gjester i Flekkefjord sentrum.

- Går hver til sitt før noen blir skadet. Forlatt stedet, opplyser operasjonsleder John Repstad klokka 00.21.

Torbjørn Witzøe, Fædrelandsvennen og Åse Astri Bakka

Rykket ut til bolig - person erklært død

Foto: Marlene Tollaksen Nilsen

Alle nødetatene rykket på dagtid på 17. mai ut til en bolig i Flekkefjord, der en person var funnet skadet.

Operasjonsleder Knut Odde i Agder politidistrikt opplyste klokka 13.13 at det var uklart hva som hadde skjedd.

Klokka 14.30 meldte politiet at personen var erklært død på stedet.

Politiet startet undersøkelser.

- Et ambulansehelikopter ble sendt til stedet, og den skadde fikk behandling av helsepersonell, sa Knut Odde til Fædrelandsvennen klokka 13.40.

Klokka 15.05 meldte politiet at krimteknikere var kommet fram, og var klare til å starte sine undersøkelser.

Politiet sperret av veien forbi ulykkesstedet. Etter hendelsen gikk politiet rundt i boligområdet og banket på dører for å høre om noen hadde sett eller hørt noe.

- Kriminalteknikere er ferdig på stedet. Pårørende er varslet. Sak er opprettet og følges opp lokalt, opplyser operasjonsleder i Agder-politiet Linn Andresen klokka 21.48.

Politiet har ikke gitt opplysninger om skadene skyldes straffbar handling eller noe annet.

– Det er veldig vanskelig å si, men slik det er vurdert av patrulje og kriminalteknikere ute på stedet og vakt på etterforskningsenheten så er det ikke noe på stedet som tilsier at det er snakk om noen kriminell handling. Vi må imidlertid ta høyde for flere scenarier siden vedkommende ble funnet alene på en adresse i Flekkefjord, forklarer Andresen til avisen Agder.

Åse Astri Bakka

Mange klager på støy

Politiet mottar klager på støy mange steder i politidistriktet natt til 17.mai.

- På grunn av mange andre gjøremål har vi ikke kapasitet til å følge opp alle pr nå, opplyser politiets operasjonsleder like før klokka 00.30.

Åse Astri Bakka

To ungdomsgrupper ville slåss

Politiet har fått melding om to grupper ungdommer som vil slåss med hverandre i Farsund sentrum natt til 17. mai.

- Politiet kom til stedet og fikk hindret slåsskamp mellom partene. Det er kontroll på en person som har framsatt trusler, utført vold mot politiet og ikke ikke fulgt pålegg gitt av politiet, opplyser operasjonsleder John Repstad i Agder-politiet klokka 00.14.

Åse Astri Bakka

Politiet: Flere slåss på Varbak

Like over klokka 22.30 torsdag 16. mai fikk politiet melding om at flere personer slåss utendørs oppe i Varbak i Farsund.

- Ukjent om noen er skadet, opplyser operasjonsleder Arve Johan Myklebust i Agder-politiet.

Klokken 22.55 oppdaterer operasjonsleder med å fortelle at politiet er ankommet stedet. Da fikk folk fart på seg:

- 20 personer løp da patruljen ankom. Pr. nå ikke funnet noen personer som er skadet. Vi gjør undersøkelser og har forebyggende tilstedeværelse, opplyser Myklebust.

Det er også hørt et par høye smell i området, men det er uvisst om disse kan knyttes til selve Varbak.

Det er kanskje på sin plass å minne om denne saken fra i går, der det lokale politiet ber foreldre være litt ekstra årvåkne akkurat 16. mai - som er kjent som en stor fest- og utelivsdag, også for ungdom under 18 år.

Åse Astri Bakka

Barnehagebarna øvde seg til den store dagen

Foto: Privat

Torsdag øvde Lyngtua barnehage i Lyngdal til 17. mai.

- Det var stor ståhei og stormende jubel gjennom hele nabolaget da det store barnetoget kom, forteller Linn Therese Røysland-Egebø i barnehagen.

På veien hjem kom til og med nesten kongen og dronningen en tur innom for å hilse på store og små. Selv om det ikke var det helt ekte kongeparet, synes barna det var stas.

- Tradisjonen tro var det ulike aktiviteter, lek og musikk resten av dagen. Spesielt godt var det med lapskaus som barna selv lagde, opplyser Røysland-Egebø.

Det er kanskje ikke helt den ekte kongen og dronningen, men likevel stas. Foto: Privat
Foto: Privat
Foto: Privat
Foto: Privat
Foto: Privat
Foto: Privat
Foto: Privat
Åse Astri Bakka

Rykker ut på krattbrann

Foto: Tor Olav Rydlende

Klokka 19.53 torsdag kveld melder 110 Agder at brannvesenet i Flekkefjord rykker ut etter at de har fått inn meling om krattbrann.

Stedet er ved Løland.

- Brannvesenet fremme på stedet. Ingen fare for spredning til bebyggelse. Cirka 50 kvadrat som brenner i terrenget, opplyses det fra brannvesenet 10 minutter senere.

Brannvesenet melder at de har kontroll på stedet klokka 20.53.

Foto: Tor Olav Rydlende
Foto: Tor Olav Rydlende
Foto: Tor Olav Rydlende
Foto: Tor Olav Rydlende
NTB

Flere enn i fjor planlegger sommerferie i Europa

Mange nordmenn planlegger ferie i Europa i år. Foto: Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Svak kronekurs til tross: Nesten halvparten av nordmenn legger sommerferien til et europeisk land i år.

Det viser sommergallupen fra NHO Reiseliv. 46 prosent av de spurte svarer at de planlegger ferietur til et europeisk land utenom Skandinavia. Det er en økning på 8 prosentpoeng fra i fjor.

Våren har vært preget av mange nyhetsoppslag om den svake norske krone, som medfører at nordmenn får betydelig mindre for pengene på utenlandsferie. Det later ikke til å stanse reiselysten.

Tallene tyder på at de fleste som skal på utenlandsferie også planlegger å feriere i Norge.

– Det kan virke som flere kombinerer utenlandsferie og norgesferie heller enn å velge bort norgesferien, sier administrerende direktør Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv.

Norgesferie er fortsatt populært hos mange. 63 prosent svarer at de vil tilbringe hele eller deler av sommerferien i Norge.

– På grunn av den svake kronen forventer vi også at flere utenlandske turister tar turen til Norge i år. Det ligger med andre ord an til en god sommer for norsk reiseliv, sier Krohn Devold.

Vestlandet og Agder er ønsket feriemål for mange nordmenn. En av fem i utvalget planlegger sommerferie til et av disse fylkene. Nord-Norge er området flest ville reist til om de kunne velge helt fritt. Nesten en av tre svarer at de helst ville reist til et av de tre nordligste fylkene.

Sommergallupen er en årlig undersøkelse som kartlegger nordmenns reiseplaner for sommerferien. Undersøkelsen er gjennomført av Kantar for NHO Reiseliv. 1033 respondenter har svart.

NTB

Økte reklameinntekter for mediene

Omsetningen for utendørsreklame har økt 7,5 prosent, eller over 16 millioner kroner. Foto: Foto: Mariam Butt / NTB

Den totale reklameomsetningen for mediene har økt med 1,6 prosent i første tertial fra samme periode i fjor.

– Men det er for tidlig å friskmelde markedet, sier daglig leder Camilla Gåre i Mediebyråforeningen, som står bak Mediebarometeret.

Omsetningen for lydreklame har økt med over 37 millioner sammenlignet med samme periode i 2023. Det er en oppgang på 22,4 prosent.

Dobling for podkast

Radioreklame har hatt en økning på 25 millioner kroner, opp 16,2 prosent, mens for podkast har det vært en dobling. Reklameomsetningen har økt 103,2 prosent, eller over 12 millioner kroner.

Kino viser en forsiktig økning på 3,5 prosent, noe som betyr nærmere 2 millioner kroner.

– Kino har også hentet seg inn etter et svakere første kvartal. Det skjer til tross for noe svakere billettsalg. Vi opplever høy etterspørsel i det andre kvartalet, og ikke minst inn mot sommerens filmer, fortsetter forhandlingsdirektør Gary Vanderhill fra IPG Mediabrands.

Svak start for TV

TV-omsetningen viser en marginal tilbakegang på 0,5 prosent og ligger nå på omtrent samme nivå som fjoråret.

TV-markedet har hatt en svakere start i år enn i fjor.

– Nå er det derimot forventet noe bedre tall ut første halvår og inn i sommeren med OL. Utfordringene fortsetter med fallende seertall på de kommersielle kanalene, og annonsørene må supplere med andre kanaler for å nå målgruppene sine, sier Vanderhill.

Printmedier og direct marketing (DM), som er reklameaviser og lignende, fortsetter den negative trenden. Omsetningen er redusert med over 39 millioner kroner fra samme periode i fjor, hvorav DM står for en nedgang på over 20 millioner kroner.

NTB

2700 ansatte i staten kan gå ut i streik i neste uke

Jens B. Jahren, leder i YS Stat, Egil André Aas, leder i LO Stat, Guro E. Lind, leder i Unio stat, Gisle Norheim, statens personaldirektør og Kari Tønnessen Nordli, leder i Akademikerne stat før lønnsoppgjøret startet 22. april. Det ble brudd i forhandlingene, og i neste uke kan det bli streik. Foto: Lise Åserud / NTB Foto: Foto: Lise Åserud / NTB

Nær 2700 ansatte tas ut i streik i neste uke dersom meklingen i hovedoppgjøret i staten ikke fører fram. Det kan ramme eksamener ved universiteter og høgskoler.

LO Stat tar ut totalt 4200 ansatte dersom det blir streik. I første omgang vil 1097 ansatte i Oslo tas ut, blant annet ansatte ved Universitetet i Oslo og Oslo Met.

1067 av dem som tas ut, er medlemmer i Norsk Tjenestemannslag (NTL), som er det største LO-forbundet i staten.

YS, Akademikerne og LO Stat brøt forhandlingene med Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet 30. april, og partene har siden 2. mai meklet hos Riksmekleren.

Fristen for å bli enige er ved midnatt torsdag 23. mai. Dersom de ikke lykkes, vil de ansatte streike fra klokken 6 fredag morgen.

Kan ramme regjeringens arbeid

– En eventuell streik begynner midt i eksamensperioden, og både undervisning, eksamen og sensur vil bli påvirket, slår NTL fast.

Også en rekke ansatte i 14 av 16 departementer tas ut i streik.

– Staten har allerede et lønnssystem med langt større muligheter for differensiering enn mange andre sektorer, og mulighet til å gi lønnsøkning til de som er vanskelige å beholde i et arbeidsmarked med mye konkurranse, skriver NTL i en pressemelding.

Akademikerne tar ut 1240 medlemmer. Også her rammes flere departementer.

– Med dette streikeuttaket vil regjeringens arbeid med å legge fram nye politiske forslag forsinkes, sier leder Kari Tønnessen Nordli i Akademikerne stat.

Oslo-politiet og Kripos

Også ansatte i Oslo politidistrikt, Kripos og Mattilsynet står klare til å streike.

YS Stat tar ut 320 medlemmer i første omgang. Ansatte i departementene, i Politidirektoratet og Skattedirektoratet er blant dem som er tatt ut.

I dag er det to avtaler i staten, én for ansatte organisert i YS og LO, og én tilsvarende for Akademikerne og Unio. YS Stat-leder Jens B. Jahren mener det er viktig at det er én felles avtale for alle ansatte i staten.

– Dette vil ivareta våre medlemmers interesser på en bedre måte enn i dagens avtalestruktur, hvor arbeidsgiver må forholde seg til flere avtaler. Fortsetter vi med flere avtaler, frykter vi at lønnsgapet mellom gruppene på de forskjellige avtalene vil øke, sier han.

Olav Hoel

Årets første cruiseanløp

Førstkommende søndag ankommer årets første cruise-anløp i Farsund da skipet Renaissance ankrer opp.

Ifølge Lindvirke vil cruiseskipet, som skal ha 1498 passasjerer og en besetning på 600, denne dagen bli liggende fra klokken 10 til 18.

I den anledning har butikkene i Farsund sentrum, etter søknad til Statsforvalteren i Agder, fått lov til å ha søndagsåpent.

NTB

Forbud mot seksualundervisning til barn under ni år i England

Statsminister Rishi Sunak utenfor kontoret i Downing Street tidligere denne uka. Han forsvarer forslaget om forbud mot seksualundervisning og undervisning om kjønnsidentitet for yngre elever. Foto: Kirsty Wigglesworth / AP / NTB Foto: Foto: Kirsty Wigglesworth / AP / NTB

Regjeringen vil forby skoler å gi seksualundervisning til elever under ni år i England. Forbudet vil også gjelde undervisning om kjønnsidentitet.

Forslaget legges fram senere torsdag, ifølge nyhetsbyrået AFP. Deretter vil det være gjenstand for en ni ukers høring, før det lovfestes.

Grepet kommer etter at en rapport i april tok til orde for «ekstrem varsomhet» i bruken av hormonbehandling for barn som sliter med egen kjønnsidentitet.

– Det vil ikke bli gitt undervisning om den omstridte teorien om kjønnsidentitet, heter det i en uttalelse fra utdanningsdepartementet.

Når det gjelder seksualundervisning, kommer den fra femte skoleår til å være basert på et «et utelukkende vitenskapelig ståsted», heter det.

– Når foreldre sender barna sine til skolen, stoler de på at de er trygge og ikke blir utsatt for forstyrrende innhold som er upassende for deres alder, uttaler statsminister Rishi Sunak.

Fagforeningen NAHT, som organiserer skoleledere, har omtalt den aktuelle rapport som «politisk motivert». De hevder det ikke finnes noen bevis for et utbredt problem med upassende innhold i undervisningen, melder BBC.

– Hvis det som er lekket, stemmer, må regjeringen legge fram bevis som utvetydig viser at en slik aldersgrense vil bedre støtten, beskyttelsen og sikkerheten til barn og unge, sier NAHTs generalsekretær Paul Whiteman.

NTB

Postnord advarer mot svindel

Postnord advarer mot svindelforsøk via epost og SMS der avsender utgir seg for å være selskapet. Foto: Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Postnord advarer mot svindelforsøk via epost og SMS der avsender utgir seg for å være selskapet.

Det er også svindelannonser på ulike sosiale plattformer, skriver Postnord i en pressemelding.

– Det er viktig å huske at Postnord ikke har noe med denne typen epost eller SMS å gjøre. De sendes uten vår viten og vilje, og det er dessverre utenfor vår kontroll å stoppe dem, skriver de.

Selskapet sier det jobber aktivt med å ta ned nettsteder som ulovlig bruker merkevaren deres.

– Den beste måten å beskytte deg mot svindlere på, er å alltid være på vakt. Klikk aldri på lenker hvis du ikke er sikker på hvor de fører deg, skriver Postnord.

De anbefaler å bruke selskapets app for å holde styr på pakker du har kjøpt. Postnord sender normalt sett aldri ut lenker på epost eller tekstmeldinger med lenker til ulike betalingssider.