Redningsskøyta fikk melding om båt i nød rett etter klokken 21 og satte da kurs for Borshavn.

Underveis kom det melding om at båten hadde fått motorstopp og var gått på grunn ved Pisserenna på Grettestø. Mayday-varsel var da sendt ut fra båten.

– Da vi kom frem lå den med baugen opp mot land. Sea King-helikopteret var da også kommet frem, og alle tre ombord ble heist opp og brakt til land. Såvidt vi vet er alle tre i god behold, sier skipper Thor Hugo Johansen på redningsskøyta «Oscar Tybring IV».

Både redningsskøyta "Oskar Tybring IV" og Sea King fra redningshelikoptertjenesten var i aksjon da mannskapet om bord på båten "Sheik" ble reddet. Foto: Elias Havaas

Skumle dønninger

Ifølge skipperen var det snakk om ei skøyte på 46 fot.

– Det er ikke spesielt dårlig vær i området, men skumle dønninger. Det var mye sjø og drag, og båten slingret voldsomt. Vi hadde ikke muligheter til å komme bort til båten, sier Thor Hugo Johansen.

Redningsleder Ben Wikøren ved Hovedredningsstasjonen på Sola opplyser at de tre ombord, en kvinne på 39 år og to menn på 44 og 52 år, hadde vært og kjøpt den gamle fiskeskøyta. Han vet ikke hvor de kom fra, men båten heter «Sheik».

Skøyta "Sheik" havnet på grunn ved Pisserenna i Grettestø på Borhaug. Foto: Elias Havaas
Skøyta "Sheik" havnet på grunn ved Pisserenna i Grettestø på Borhaug Foto: Elias Havaas

Manglende kunnskaper

– Vi har vært borti båten før. Faktisk gikk den også på grunn ved Tananger på fredag. Da ble de dradd løs av losbåten og fortsette mot Lista. Grunnen til at de gikk på grunn ved Tananger var helt klart manglende navigeringskunnskaper. Å gå rundt Lista kan være farlig og man bør ikke gå så nærme land som denne båten gjorde, sier Ben Wikøren, som selv går ofte rundt Lista med båt og aldri går innenfor 100-metersbeltet.

Da Mayday-varselet kom, var Sea King-helikopteret raskt på vingene og lokaliserte båten rimelig kjapt.

– Det var relativt gode forhold og vanlig prosedyre ble fulgt da de tre ble hentet ombord i helikopteret. Situasjonen var ikke spesielt dramatisk, men det hele var selvsagt dramatisk nok for de involverte, sier Ben Wikøren.

Skøyta fotografert fra luften søndag formiddag. Foto: Mathias Charman

Slipper å betale

Han bekrefter at alle tre var uskadet.

Det vil ikke bli aktuelt å be havaristene selv betale for redningsaksjonen.

– Da måtte de ha gjort dette med vilje, opplyser Ben Wikøren.

Heller ikke politiet vet hvor de tre skulle med båten, men opplyser at båten var hentet og kjøpt i Aksdal i Rogaland kommune. En mann og kvinnen er hjemmehørende i Vennesla, mens den andre involverte mannen kommer fra Notodden i følge politiet.

De tre personene overnattet på Maritim Fjordhotell i Flekkefjord. Gjennom hotellansatte har Lister vært i kontakt med de involverte, som ikke ønsker å prate med pressen.

Sea King-helikopteret plukket opp tre personer fra båten som hadde gått på grunn. Foto: Elias Havaas
En mann ble firt ned fra helikopteret, og de tre personene ombord i skøyta ble heist opp og i sikkerhet. Foto: Elias Havaas
Fra redningsarbeidet ved Pisseranna lørdag kveld. Foto: Elias Havaas
Skøyta fotografert fra luften søndag formiddag. Foto: Mathias Charman
Skøyta fotografert fra luften søndag formiddag. Foto: Mathias Charman
Skøyta fotografert fra luften søndag formiddag. Foto: Mathias Charman
Skøyta fotografert fra luften søndag formiddag. Foto: Mathias Charman