At det befinner seg mye fint og spennende under havoverflaten er sikkert. Det er imidlertid også mye der som er hverken fint eller spennende.

Blant annet sørger hummersesongen hvert år for at antallet såkalte spøkelsesteiner på havbunnen stadig blir større. Dette er teiner som er blitt mistet og som nå ligger på bunnen og fisker og fanger fisk og dyr i årevis.

(Foto: Geir Smebøle, Søgne Dykkerklubb)

Spøkelsesredskaper

De seneste årene er det rettet stor oppmerksomhet på søppel i havet og langs kysten, og mange har bidratt til å rydde. Det er imidlertid ikke like lett for alle å komme seg ned på selve havbunnen for å rydde, men med ujevne mellomrom trør lokale dykkerklubber til og får hentet opp en god del rusk.

(Video: Karl Klungland, Søgne Dykkerklubb)

Etter en slik ryddeaksjon i Farsund forrige helg, er fjorden blitt ryddet for totalt omlag 2.000 kilo søppel. Hovedfokuset var spøkelsesredskaper, og det ble til sammen hentet opp 130 spøkelsesredskaper, en gressklipper, en påhengsmotor, mange bildekk og en god del annen søppel.

Dette hadde over tid blitt en betydelig mengde microplast.

– Men før det hadde blitt microplast ville mye av fiskeredskapen stått og fisket i mange år. Dette er jo heller ikke bra for dyrevelferden. Jeg er veldig stolt over at vi fikk til denne ryddeaksjonen, og dessverre ser vi jo at som fryktet er det sårt nødvendig! påpeker initiativtager Henriette M. Skjæveland.

Rester etter gamle teiner og annet søppel fra havbunnen. Foto: Privat
En stor bunt wire hentet opp fra sjøbunnen. Foto: Privat

På kort varsel

Den lokale fyr-entusiasten har sett resultatene av et mangeårig godt samarbeid mellom dykkere og fyr-folk i Søgne, og håper å få til det samme i Farsund. Som en start inviterte hun til en felles aksjon med dykkere fra Søgne og Farsund i helga.

Dermed samlet medlemmer av Farsund Undervannsklubb, Søgne Dykkeklubb og ildsjeler fra Katland Fyr i Farsund og Songvår Fyr i Søgne seg for en felles dugnad i tre områder i skjærgården i Farsund; Risholmen, øst for Eigerøya og rundt Katland Fyr.

Noen av spøkelsesteinene som ble hentet opp i helga. Foto: Privat

– Slike ryddeaksjoner er veldig væravhenging og må bestemmes på kort varsel. I helgen var det varslet brukbart vær med relativt lite vind. På kort varsel klarte vi å få etablert et ryddeteam med Søgne Dykkerklubb sin båt Snorkel III, fire dykkere fra Søgne, en dykker fra Farsund og til sammen fem fyrentusiaster, sier Skjæveland.

– Vi fyrfolk er ikke så gode på å dykke, men vi er gode til å være båtførere både i dykkerbåt og i følgebåter legger hun til.

Tømming av fangst etter første tur på lørdag. Foto: Privat
Henriette M. Skjæveland med noen av teinene som nå ikke lenger forurenser havbunnen. Foto: Privat

Stor jobb

Dugnadsgjengen hadde to følgebåter med i ryddeaksjonen.

– Lørdag og søndag var vi heldige og fikk låne en arbeidsbåt fra FFS, det gjorde jobben mye enklere. Båtene ble fort fulle av det dykkerne sendte opp!

Dykkerne hadde et dykk fredag, to lørdag og et søndag. Før de gikk i vannet ble bunnen scannet for å se skråninger og dybder.

Etter hver tur ble redskapene annet søppel kjørt inn til brygga til Skjærgårdstjenesten. Her ble det tatt bilde av de enkelte funn for rapportering i Fritidsfiske-appen.

– Det ble en stor jobb for Skjærgårdstjenesten som skulle frakte bort alt, sier Henriette M. Skjæveland, som egentlig selvfølgelig skulle ønske at det ikke var behov for jobben de la ned i helga.

– Det er leit å se at man hadde rett i å tro at denne type aksjon var nødvendig. Det skulle være unødvendig å minne folk på at de ikke skal kaste ting på sjøen, men det er helt utrolig hva de finner der nede. Jeg håper dette endres, og at vi kan få til flere slike dugnader med tid og stunder.

Fritidsfiske-app

Dugnadsgjengen er takknemlig overfor Farsund Kommune stilte opp med utstyr for å frakte bort redskapene som ikke kunne resirkuleres.

Noen redskaper kom også hjem til rettmessig eier igjen.

– Flere av redskapene var godt merket med navn og telefon nummer. Disse ble ringt opp og de som ønsket å få de tilbake kunne det mot et mindre gebyr til dykkerklubben. Vi anbefaler alle som mister garn eller teiner å melde dette inn i Fritidsfiske-appen, anmoder Skjæveland.

Det skulle være unødvendig å minne folk på at de ikke skal kaste ting på sjøen, men det er helt utrolig hva de finner der nede.

Kaptein Geir Smebøle på dykkerbåten fra Søgne. Foto: Privat
Kurt Syvertsen fra Farsund Dykkerklubb deltok i ryddeaksjonen. Foto: Privat
Henriette M. Skjæveland og Karl Anton Reisvaag er takknemlig for at FFS lånte ut denne båten til ryddedugnaden. Foto: Privat
Øystein og Karl fra Søgne Dykkerklubb fyller flaskene hos Farsund undervannsklubb. Foto: Privat
Dykkerne har med seg egne flasker med luft for å fylle luft i ballonger som festes til redskapene de finner. Disse flyter da opp til overflaten og de som er i følgebåtene kan ta de om bord i følgebåten. Foto: Privat
Mange snodige i havet. Foto: Privat