Tidligere ambassadør i Romania Leif Arne Ulland skal gjennom ord og bilder ta de fremmøtte med på en ganske spesiell reise.

Det handler om 19 år gamle Helene Karoline Larsen fra Hidra som får spørsmål fra sin far, som var kaptein på Barken Aurora, om å være med på de sju hav. Båten, en tremastet jernbark som var hjemmehørende i Mandal, fraktet tømmer og trelast.

Dagboknotater

Som ung jente fikk hun oppleve en reise de færreste kan skilte med. Takket være Helens dagboknotater, har Ulland klart å rekonstruere mye av spenningen, gledene og dramatikken fra en reise som i løpet av 447 dager gikk ikke mindre enn tre ganger rundt jorden.

Temaet er «Jente blant menn: Helene Larsens reise på barken Aurora fra 1906 – 08».

– Vi får innsikt i mye av det seilskutemiljøet som dominerte våre områder i den tiden. Her er en ung jente som skal tilpasse seg et svært mannsdominert miljø om bord i en seilskute med 14 manns besetning. Når Leif Arne Ulland selv er Helenes barnebarn, skjønner vi at dette er stoff som han er engasjert av. Vi tror dette blir en fantastisk reise! sier Anders Mathias Larsen hos arrangørene på Huset.

Vi får innsikt i mye av det seilskutemiljøet som dominerte våre områder i den tiden

Sangkoret «Frisk Bris» fra Hidra synger på Tematorsdag på Huset, Feda torsdag 29. november. Foto: Torrey Enoksen

Det vil også forsterke Hidra-preget når «Frisk Bris», øyas eget kor, kommer.

– De har vært på Huset tidligere og vi vet noe om hva vi da har i vente. Dyktige, friske og sprudlende sangere under ledelse av Astri Bakken Hansen, sier Larsen.

Dyktige, friske og sprudlende sangere under ledelse av Astri Bakken Hansen

Kirkevergen i Kvinesdal Per Øistein Robstad skal gi forsamlingen sine kveldstanker. Ellers serverer det som alltid gratis kaffe og nystekte vafler i pausen, samt et lite lotteri.

– Vi ser virkelig fram til denne kvelden og ønsker folk fra hele Lister hjertelig velkommen, sier Anders Mathias Larsen.