– Den første uken hvor vi var helt uten vann var skrekken. Det var som et ufrivillig opphold på Farmen. Det var veldig tungvint. Vi måtte koke vannet. Ta klesvask hos svigermor. Det gikk mye unødvendige tid på hverdagslige gjøremål, sier Jakobsen.

Paret bor på Haugland Ytre i Kvinesdal. Etter den første uken fikk de ordnet en provisorisk løsning ved å koble vannpumpen til en tank på utsiden av huset som de fyller på med vann.

– Brønnen er i kjelleren. I fra pumpen som står der gikk slangen rett i brønnen. Vi forlenget slangen og tok den ut i tanken. Uten den type pumpe hadde vi ikke hatt noe vann nå, sier Jerstad.

De forteller at brønnen i det nærmere 70 år gamle huset aldri har gått tom før i sommer.

Sindy Jakobsen (t.v.) og Carl Oskar Jerstad forteller at det går mye tid til å ordne at det er vann i hus når brønnen er gått tom. Foto: Camilla Klungland Ousdal

Bruker vannpostene

De benytter seg av vannpostene i kommunen til å fylle opp tanken, men de må likevel være sparsommelig på vannbruken.

– Det er ikke slik at vi bruker mye vann. Vi vanner ikke plenen. Vi bruker det til oppvask, klesvask og normale ting. Vi sparer der vi kan, sier Jerstad.

– Vi har badet mye ute i sommer, men nå er det ikke vær til det lenger, sier Jakobsen.

– Tidsbruken er den største utfordringen. Jeg bruker rundt fem timer i uken på å ha vann i hus. Man får rutiner på det. Man blir vandt til det, selv om man ikke ønsker å bli det, sier Jerstad.

I tillegg til å ha vann i tanken, fyller de opp flasker som de bruker til drikkevann.

Ingen tegn til vann i brønnen

Flere i området har opplevd tomme brønner på grunn av den tørre sommeren.

Selv om det har vært litt regn i det siste, så har det fortsatt ikke kommet vann i brønnen hos Jakobsen og Jerstad.

– Jeg har hørt om folk som begynner å få litt vann igjen i brønnen, men det er ikke tilfellet hos oss, sier Jakobsen.

– Jeg var nede i brønnen i går, og det er ingenting. Du ser alle sprekkene hvor vannet skal renne inn, og det er ingen antydning. Det er helt tørt, sier Jerstad.

Brønnen ligger i kjelleren i huset. På tross av regnvær de siste dagene fylles den ikke med vann. Foto: Camilla Klungland Ousdal

Ønsker ny plass å bo

På grunn av den tomme brønnen, ønsker de nå å finne seg et annet sted å bo.

Vi må flytte. Vi vet ikke når vi får vann i brønnen. Jeg orker ikke bruke mer tid og energi på det

– Det kommer nok ikke nok vann her til at vi kan bo her over vinteren, og da vil den tanken som vi har utenfor huset fryse, sier Jakobsen.

– Hvis vi er max uheldig, og det blir det en tørr høst til det fryser på, så får vi ikke vann før til neste år. Den sjansen vil jeg ikke ta, sier Jerstad.

– Det er en usikkerhet. Det er vanskelig, sier Jakobsen.

– Vi må flytte. Vi vet ikke når vi får vann i brønnen. Jeg orker ikke bruke mer tid og energi på det, sier Jerstad.

Sindy Jakobsen (t.v.) og Carl Oskar Jerstad håper på å finne seg en ny plass å bo i Kvinesdal ettersom brønnen hvor de bor har vært tom i ni uker. Foto: Camilla Klungland Ousdal

Tørke på boliger

Det har vist seg ikke å være så lett å finne et nytt sted for dem å leie. De la ut et innlegg på Facebook med ønske om ny plass å bo hvor de kan ta med hunden og katten. Så langt har det ikke vært noen respons.

– Det er en tørke akkurat nå. Nå var det to annonser ute på finn.no. Den ene vil ikke ha dyr, og den andre var på 20 kvm. Det er ikke aktuelt for oss, forteller Jerstad.

Begge er født og oppvokst i Kvinesdal, og de ønsker å bli værende i kommunen.

– Vi må begynne å se etter steder å bo utenfor Kvinesdal om ikke vi finner noe her, sier Jakobsen.