Banksjefen går av med pensjon den 1. mai etter ti år i stillingen i Kvinesdal Sparebank. Både i yrkesliv og fritid er det samfunnsengasjementet som har drevet ham.

– Den rikdommen som bare datt i hodet på oss, det er en ren tilfeldighet. Vi har det så godt at vi er blinde for resten - vi lever frakoblet resten av verden. Vi har mye å lære av andre kulturer, sier Hermansen og legger til:

– Hvis vi hadde smilt og satt like stor pris på det vi har, prosentvis og sammenlignet med mennesker som har opplevd krig og elendighet, som likevel smiler og setter pris på det lille de har, så skulle dette gått enormt bra. Jeg synes også at vi må huske på at vi i Norge har vært i en situasjon selv hvor vi hadde behov for at andre stilte opp for oss.

Vi har det så godt at vi er blinde for resten - vi lever frakoblet resten av verden

Svein Hermansen går av med pensjon til våren. Da har han vært ti år i Kvinesdal Sparebank som banksjef. Foto: Mona Wikøren

NÅR HAN skal beskrive et langt arbeidsliv med få ord, så er det mennesker og deltakelse i samfunnslivet som har vært drivkraften. Men også på fritiden er Hermansen samfunnsengasjert. I den frivillige oppgaven det er å være flyktningguide, hjelper han flyktninger med å finne seg til rette i lokalsamfunnet. Som flyktningguide deler man på kunnskapen man har. Samtidig åpnes det dører til ny kunnskap og nye erfaringer for flyktningguiden selv. Det har betydd mye for Hermansen personlig.

– Det har betydd vannvittig mye. Jeg har lært mye av det, sier han.

De sterke historiene som mange av menneskene har med seg i bagasjen, har gjort inntrykk.

Jeg kommer til å dø som etnebu

– Det er historier man kanskje ikke egentlig har lyst til å høre, sier han på klingende vestlandsdialekt.

Hermansen er fra Etne som ikke ligger så langt fra Odda. Han er og vil alltid være etnebu.

– Jeg kommer til å dø som etnebu, humrer han.

HAN KONSTATERER at det er ganske store kulturforskjeller mellom vestlendinger og sørlendinger.

– Vestlendinger er nok litt mer rett frem og åpnere. Det er nok lettere å komme i kontakt med vestlendinger enn sørlendinger.

– Men dere endte opp i Flekkefjord på slutten av arbeidskarrieren. Var det vanskelig å flytte i voksen alder?

– Ja, det var det! Det var i 2004 at vi flyttet til Flekkefjord etter at jeg hadde fått jobben som rådmann i Flekkefjord kommune. Den yngste datteren vår begynte i fjerde klasse. Det hjalp oss litt. Og som rådmann får man raskt et nettverk. Det var vanskelig, men jeg og min familien min hadde nok en lettere reise enn andre. Vi måtte ta vårt ansvar, og derfor har det også gått bra.

Det var vanskelig, men jeg og min familien min hadde nok en lettere reise enn andre

DE HAR SKAFFET seg et godt nettverk i Flekkefjord og Kvinesdal. Samtidig klarer de å holde kontakten med familie og vennekrets på Vestlandet. Han og kona har dessuten hytte i Etne, så det blir ofte til at fritiden brukes her - eller på Østlandet der deres to barn nå bor.

– Har du en god historie å dele?

Hermansen tenker seg om litt.

– Jeg har laget mange historier for andre, men i farten kommer jeg på en spesiell historie som andre laget for meg. Det var da jeg fylte 60 år. Vi var samlet med familie og gode venner ved vår hytte i Spania. Det var på bassengkanten at jeg fikk gaven av noen av disse gode vennene, smiler Hermansen og legger til:

– De sto bak dusjveggen og kom frem med en snøfreser!

Hermansen ler.

– Snøfreseren var lakkert i Kvinesdal Sparebank sine farger, og de hadde fått den fraktet ned til Spania. Så jeg har en snøfreser i garasjen i Spania som jeg må få hjem på en eller annen måte.

Noen av Svein Hermansen sørget for å få lakkert en snøfreser i bankens farger og fraktet den til Spania som 60-års gave til ham. Foto: Privat

– Hva har du ellers gjort tidligere i din yrkeskarriere?

– Min lengste karrière er 20 år i politi- og lensmannsetaten. Jeg har jobbet som personalansvarlig i Hydro Energi. I Odda kommune jobbet jeg som økonomisjef og som kommunalsjef. Det har vært en flott arbeidsreise som jeg gjerne hadde valgt igjen.

Det har vært en flott arbeidsreise som jeg gjerne hadde valgt igjen

TIL ÅRETS nasjonaldag ble han bedt om å holde 17. mai-tale i Odda.

– Det var veldig kjekt å få den henvendelsen. Jeg setter stor pris på at de ikke har glemt meg helt, smiler Hermansen.

Svein Hermansen skulle ønske at han hadde jobbet et år eller to i utlandet. Foto: Mona Wikøren

– Hvilke erfaringer fra yrkeslivet er verd å trekke frem?

– Som nevnt ville jeg gjerne gjort samme arbeidsreisen på nytt. Det har vært mye. Jeg har vært med på å ta grep som sikrer banken en fremtid. Det har vært dramatisk i politi- og lensmannsetaten når det har vært store ulykker. I arbeid i kommunen har man vært med på å sette merke på kommunen gjennom ting man har jobbet med. Det er kjekt å tenke tilbake på, sier Hermansen og legger til:

Men det er noe jeg ikke har gjort som jeg skulle ønske at jeg hadde gjort - nemlig å reise og jobbe i utlandet. Jeg skulle gjerne ha gjort det - ha jobbet et år eller to i et annet land.

Jeg skulle gjerne ha gjort det - ha jobbet et år eller to i et annet land

– Hvilke planer har du for pensjonisttilværelsen?

– Jeg har vel det som kan kalles en restarbeidsevne. Jeg håper noen kan ha bruk for meg.

Hermansen smiler skjevt og legger til:

– Men det er fremdeles en stund til jeg slutter. Jeg fyller 62 den 23. april og går av den 1. mai. Det er viktig å gjøre jobben jeg skal gjøre helt frem til det er slutt. Jeg har ikke tenkt å bli pensjonist før planen!