39 år gamle Bente Ingebretsen gjør comeback som kommunestyrepolitiker i Kvinesdal, etter fire års pause. Hun arbeider til daglig som virksomhetsleder for de kommunale barnehagene i Lyngdal, og er utdannet pedagog.

Fra 2015 til i år valgte hun å prioritere familien, nærmere bestemt sin nå 17 år gamle datter. Før det satt hun to perioder i kommunestyret, og ser på seg selv som relativt erfaren kommunestyrepolitiker.

Tidlig politikk

Hun har så lenge hun kan huske tilbake vært opptatt av politiske spørsmål.

– Vi hadde ofte politiske diskusjoner hjemme hos oss under min oppvekst. Å bekjempe urettferdighet og at flere kvinner engasjerer seg er blant saker som er viktig for meg, forklarer hun.

Å bekjempe urettferdighet og at flere kvinner engasjerer seg er blant saker som er viktig for meg.

– Hvilket valgløfte har du holdt?

– Som sagt så satt jeg ikke i kommunestyret siste periode. Men hvis jeg kan få trekke fram en ting fra siste jeg var inne, og som jeg er stolt over at vi fikk gjennom, så er det etableringen av Kvinabadet. Det jobbet vi hardt for. Det er svært positivt både før lokalebefolkningen og for folk i hele regionen.

Mulige samarbeidspartier bør ha det samme verdigrunnlaget som Ap, ifølge Bente Ingebretsen. Foto: Bjørn Hoel
Å arbeide for flere hele stillinger blir et prioritert område før Ap-kandidaten Bente Ingebretsen. Foto: Bjørn Hoel

– Hvilket valgløfte har du brutt?

– Jeg synes det blir feil å si at jeg har brutt noen valgløfter. Av og til får man ikke gjennomslag for politikken sin, og sånn er det.

– Er det noe du angrer på?

– Jeg kan ikke si at jeg angrer på noe. Hvis jeg skal si noe i forhold til hva jeg kunne gjort bedre, så skulle jeg ønske at jeg hadde mer fokus på færre deltidsstillinger og arbeidet mer målrettet for flere heltidsprosjekter.

Valgresultat, årstallOppslutning Arbeiderpartiet, prosent
201533,5
201139,9

Relasjonsbygging

– Hvilke personlige egenskaper har du som gjør deg egnet til å bli ordfører?

– Jeg er flink på såkalt relasjonsbygging. Og det er viktig, tenker jeg, når man er ordfører og er kommunes ansikt utad. Jeg har stor arbeidskapasitet, og har gjennomføringskraft. At jeg ikke bare snakker om ting, men får de gjennomført, understreker hun.

– Hvordan ser du på muligheten for faktisk å bli valgt?

– Muligheten er jo der. Men er kvindølene klare for en pedagog som ordfører? Og er de klar for en kvinne i ordførerstolen? Det blir i tilfellet første gang.

Og er de klar for en kvinne i ordførerstolen?

– Hvilke partier er det aktuelt for deg å samarbeide med?

– Vi har tidligere samarbeidet godt med Høyre, KrF og Sp. Litt lenger tilbake i tid også Venstre. Uansett så er det velgerne som bestemmer hvordan kommunestyret blir sammensatt, så man får ta det derfra. I utgangspunktet ønsker vi å samarbeide med partier som har det samme verdigrunnlaget som oss.

– Og motsatt, hvilke partier er det uaktuelt å samarbeide med?

– Som sagt så blir det vanskelig å samarbeide med partier som har et annet verdisyn.

Til tross for at hun trykte feil en gang er hun likevel 97 prosent enig med seg selv, kvindølen Bente Ingebretsen. Foto: Privat

Skolestruktur

– Hva er ditt forhold til firedagers skole kontra fem dagers?

– Vi har ikke programfestet noe her. Men personlig så mener jeg at firedagers skole stimulerer til deltidsarbeid, noe jeg ikke synes er bra. Men når det gjelder kvaliteten på undervisningen, for eksempel på Kvinlog, så er det den svært bra, sier Aps nummer en på lista, Bente Ingebretsen.

Men personlig så mener jeg at firedagers skole stimulerer til deltidsarbeid.