Leserskribenten er skremt over veivesenets forslag til ny bro over Fedaelva. Foto: Malene Sørensen Lundberg

Leserinnlegg

Kan noen klype meg i armen så jeg er sikker på at jeg ikke drømmer? Vi skriver år 2017 og vegvesenet vil bygge ny bro over Fedaelva til erstatning for den «Synne» ødela med bare plass til 1 - EN bil om gangen. Og fylkeskommunen støtter ideen!! Den gamle var bygget så vidt jeg vet en tid før 1900 - da man fortsatt hadde hest og kjerre som transportmiddel – og var så bred at to personbiler kunne passere hvis de ikke var for store. I 2017 vil man altså nøye seg med en smalere bro enn det man bygget for godt over 100 år siden. Forstå det den som kan, hvis noen kan forstå det? I tilfelle E39 blir stengt i Fedaområdet blir vegen gjennom Feda brukt som omkjøringsveg. Derfor anbefaler jeg at man monterer trafikklys på begge sider av brua samtidig som den bygges – forutsatt at fylkeskonservatoren kan akseptere trafikklys i den vernede bebyggelsen på Feda.

Noen begrunnelse for å bygge ny bro så smal har jeg ikke hørt, men det er naturlig å tro at her skal det spares penger. Det er jo billigere med en smal bro og i tillegg slipper man å flytte det lille gamle huset som ligger kloss i vegen. Dette er sikkert vernet, men det vil være en svært enkel sak å flytte med mobilkran, eller bare skli det ved hjelp av 4 stålbjelker. Grunnmuren kan så rives og føres opp igjen før man senker huset ned på muren igjen. Dette må da være en akseptabel kostnad for å få en bro på Feda som kan fungere i et par hundre år framover. Jeg forutsetter nemlig at en ny bro bygges så solid at en ny «Synne» ikke klarer å skade den.

Det vil være en skam og et hån mot Fedas befolkning om vegvesenets plan blir gjennomført. Vi forventer ikke bro med gul midtlinje, men en som er like bred som vegen på begge sider. Det er ikke noe teknisk problem å få det til, så det må være penger som er problemet. Jeg forventer nå at Kvinesdals politikere med ordføreren i spissen og med bistand av rådmann og øvrig administrasjon gjør absolutt alt for at vi skal få en brukbar bro på Feda. Videre forventer jeg at regionens fylkespolitikere står opp og kjemper for det samme. Jeg forventer også at avisene som dekker Kvinesdal følger opp saken slik at vi på Feda kan følge med hvordan det går. Det har vært alt for stille hittil.

Underskriftskampanje og fakkeltog nevnes nå på Feda. Vel og bra for å tilkjennegi befolkningens syn, men det er bare politisk press som kan få vegvesenet og fylkeskommunen til fornuft.

Jan M. Fundal