Konferansen fant sted i Kvinesdal kulturhus på lørdag, og ble arrangert av Vest-Agder fylkeskommune.
På foredragslisten var blant annet både Kvinesdals ordfører Per Sverre Kvinlaug, og influencer Henriette Kjørmo fra Flekkefjord.
– Målet med denne konferansen er å engasjere ungdom til å bidra med egne meninger og innspill til den nye regionale planen for Lister, forteller Lisbeth Reed, rådgiver for Vest-Agder fylkeskommune.
Hun forklarer at denne regionale planen som skal lages skjer etter et ønske fra kommunene i Lister, da forrige plan ble utformet i 2006 og at den derfor ikke omfavner de samme problemstillingene som er i dag.
To jenter vant 10.000 kroner
Engasjerte ungdommer
Per Sverre Kvinlaug er glad for å se engasjerte ungdommer.
– Jeg vil jo at hver enkelt ungdom skal bli hørt, og være med på å bidra til denne regionens fremtid, sa han fra talerstolen under konferansen.
– Tenk at det er en Greta Thunberg i dere alle, så viktige er dere og meningene deres, sa han til ungdommene på konferansen.
Jeg vil jo at hver enkelt ungdom skal bli hørt, og være med på å bidra til denne regionens fremtid.
Influencer og Tiktok-kjendis Henriette Kjørmo var også til stede for å snakke litt om arbeidssituasjonen i regionen. Hun slet med å finne seg jobb etter utdannelsen som barne- og ungdomsarbeider, og søkte derfor hjelp hos NAV.
– Jobben NAV gjør er kjempebra, og de er viktige for utrolig mange. Men jeg ble oppfordret til å flytte ut av kommunen for å finne jobb, fortalte hun.
Kjørmo ønsker at det skal skje endringer i regionen som gjør at det blir lettere å få seg jobb i kommunene.
– Dette er et viktig sted
Kollektivtrafikk og miljø
Bertine Midttun fra Farsund, var som nyvalgt leder for Natur og Ungdom, også med på konferansen for å dele sine tanker.
– Få av de lokale partiprogrammene hadde klima som en av sine hovedprioriteringer, sa hun.
Midttun satte også fokus på kollektivtilbudet i regionen, noe kvindølen Ole Andrè Helle også ville si noe om:
– Altså for å si det sånn: Mister du bussen som går hjem 20. juni, så kommer du deg ikke hjem før 20. august om du skal belage deg på kollektivtrafikken, fortalte han.
Som en som kommer fra gen gård, og som bor et stykke oppi dalen, så sa Helle at han er oppgitt over tilbudet i kommunen.
– Unger fra dalene her risikerer å bli ekskludert fra samfunnet dersom de ikke har foreldre som kan bruke timer på å kjøre de, til venner eller fritidsaktiviteter, sa han under konferansen.
«Vi må være rause og tåle annerledeshet»
Inkludering
Azizullah Azizi fra Farsund brukte også denne konferansen som en mulighet til å sette fokus på et mer inkluderende Lister i fremtiden.
– Inkludering betyr ikke bare å gi noen et sted å være. Inkludering betyr å gi alle like muligheter til å delta i samfunnet som alle andre, og det handler om tillit og respekt, sa han.
Azizi kom til Norge etter å ha vært alene på flukt i fire måneder fra krigen i Afghanistan. Han lærte seg språket fort, og ville bli en del av samfunnet.
– Men det var ikke så enkelt. Jeg smilte og sa «hei» til folk på butikken. Noen smilte tilbake, men noen svarte meg «fuck you, jævla flyktning», Jeg ønsker at Lister-regionen skal se ut som denne konferansen, der alle har mulighet til å komme sammen om fremtiden, sa han fra talerstolen.