Konferansen fant sted i Kvinesdal kulturhus på lørdag, og ble arrangert av Vest-Agder fylkeskommune.

På foredragslisten var blant annet både Kvinesdals ordfører Per Sverre Kvinlaug, og influencer Henriette Kjørmo fra Flekkefjord.

– Målet med denne konferansen er å engasjere ungdom til å bidra med egne meninger og innspill til den nye regionale planen for Lister, forteller Lisbeth Reed, rådgiver for Vest-Agder fylkeskommune.

Hun forklarer at denne regionale planen som skal lages skjer etter et ønske fra kommunene i Lister, da forrige plan ble utformet i 2006 og at den derfor ikke omfavner de samme problemstillingene som er i dag.

Engasjerte ungdommer

Per Sverre Kvinlaug er glad for å se engasjerte ungdommer.

– Jeg vil jo at hver enkelt ungdom skal bli hørt, og være med på å bidra til denne regionens fremtid, sa han fra talerstolen under konferansen.

– Tenk at det er en Greta Thunberg i dere alle, så viktige er dere og meningene deres, sa han til ungdommene på konferansen.

Jeg vil jo at hver enkelt ungdom skal bli hørt, og være med på å bidra til denne regionens fremtid.

Influencer og Tiktok-kjendis Henriette Kjørmo var også til stede for å snakke litt om arbeidssituasjonen i regionen. Hun slet med å finne seg jobb etter utdannelsen som barne- og ungdomsarbeider, og søkte derfor hjelp hos NAV.

– Jobben NAV gjør er kjempebra, og de er viktige for utrolig mange. Men jeg ble oppfordret til å flytte ut av kommunen for å finne jobb, fortalte hun.

Kjørmo ønsker at det skal skje endringer i regionen som gjør at det blir lettere å få seg jobb i kommunene.

Influencer Henriette Kjørmo fra Flekkefjord har som 22-åring på bygda ikke tatt lappen, og bruker det lille som er av kollektivtransport i bygda for å komme seg rundt. Foto: Stine Grønolen

Kollektivtrafikk og miljø

Bertine Midttun fra Farsund, var som nyvalgt leder for Natur og Ungdom, også med på konferansen for å dele sine tanker.

– Få av de lokale partiprogrammene hadde klima som en av sine hovedprioriteringer, sa hun.

Midttun satte også fokus på kollektivtilbudet i regionen, noe kvindølen Ole Andrè Helle også ville si noe om:

– Altså for å si det sånn: Mister du bussen som går hjem 20. juni, så kommer du deg ikke hjem før 20. august om du skal belage deg på kollektivtrafikken, fortalte han.

Som en som kommer fra gen gård, og som bor et stykke oppi dalen, så sa Helle at han er oppgitt over tilbudet i kommunen.

– Unger fra dalene her risikerer å bli ekskludert fra samfunnet dersom de ikke har foreldre som kan bruke timer på å kjøre de, til venner eller fritidsaktiviteter, sa han under konferansen.

Kvindøl Ole André Helle er oppgitt over kollektivtilbudet i kommunen, og da spesielt i dalførene. Til høyre sitter Bertine Midttun og til venstre sitter Azizullah Azizi. Foto: Stine Grønolen

Inkludering

Azizullah Azizi fra Farsund brukte også denne konferansen som en mulighet til å sette fokus på et mer inkluderende Lister i fremtiden.

– Inkludering betyr ikke bare å gi noen et sted å være. Inkludering betyr å gi alle like muligheter til å delta i samfunnet som alle andre, og det handler om tillit og respekt, sa han.

Azizi kom til Norge etter å ha vært alene på flukt i fire måneder fra krigen i Afghanistan. Han lærte seg språket fort, og ville bli en del av samfunnet.

– Men det var ikke så enkelt. Jeg smilte og sa «hei» til folk på butikken. Noen smilte tilbake, men noen svarte meg «fuck you, jævla flyktning», Jeg ønsker at Lister-regionen skal se ut som denne konferansen, der alle har mulighet til å komme sammen om fremtiden, sa han fra talerstolen.

Azizullah Azizi har jobbet hardt for å bli inkludert i samfunnet, og ønsker regionen skal bli mer inkluderende for alle. Foto: Stine Grønolen
Leder i Natur og Ungdom i Farsund, Bertine Midttun ønsker et større fokus på klimaet for Lister-regionen fremover. Foto: Stine Grønolen
Illustratør og designer Frode Skaren skapte sin egen arbeidsplass i Kvinesdal, og oppfordrer ungdommen til å følge drømmene sine og til å ikke gi opp. Foto: Stine Grønolen
– Skal vi klare å endre regionen, må vi som politikere høre på dere, sa Kvinesdal-ordfører Per Sverre Kvinlaug til ungdommene. Foto: Stine Grønolen
Frode Skaren har jobbet med flere store bedrifter i Norge fra sitt kontor i Kvinesdal. Foto: Stine Grønolen