Leserinnlegg

Ferie går foran Edvin Vik, og med Waterloo, Verdun, Omaha beach og Dunkerque - pluss innom Urban II med korstogene og Leopold II med Kongo ga det noen perspektiv.

Det blir fort evig polemikk med Vik, men bortsett fra ekstra hengivne som elsker alt de ønsker å høre, så går de fleste lei.

Det er uinteressant med evig briefing av Koran-sitater, den har vært kjent i 1400 år som alle kan lese (på forskjellige språk). Hva som kom først og kopiert av hvem er også uinteressant, for alle skrifter er produkt av sin tid, utvekslet og videreutviklet fra hverandre med høylytte diskusjoner, splittelser, krig og galskap (ofte basert på annet enn teologiske interesser - for Paris er jo en messe verdt?).

Jeg er kritisk til alle religioner og ideologier, spesielt islam, men balanse, at intet kun er svart eller hvitt men med mange nyanser og fakta opplyser ikke Vik. Det blir lett mye ensidig glorifisering av noe og svartmaling av annet, og begge deler blir feil. Strategien virker å fremstille ting stykkevis og delt og ikke fullt og helt for å holde liv i en flamme, og metoden er som Trumps med å gjenta budskapet 3 ganger i samme setning så det sitter.

Var Napoleon kun 150 cm høy; sa Marie Antoinette at de fattige kunne spise kaker i stedet for brød; har jøder, kristne og muslimer hatt evig fiendskap og hogget hodene av hverandre i 1400 år basert på religiøse skrifter og blind troskap? Nei, og historien er full av lignende «sannheter» som virker umulige å endre. Konfrontasjonene har som oftest hatt andre årsaker enn teologiske, og den vestlige kristne sivilisasjon har masse å stå til rette for i så måte. Skaping av forenklede fiendebilder forårsaker dessverre fortegnede bilder av den historiske virkeligheten, og folks mangel på kunnskap eller vilje til å tilegne seg er bare trist.

Muslimsk sfære strakte seg en gang opp i Frankrike og Østerrike, og i Europa står Bosnia og Albania tilbake med hovedsaklig muslimsk majoritet, der kristne og muslimer levde side om side som lyngdøler og kvindøler inntil Jugoslavia forvitret da noen igjen trykket på rette nasjonale, etniske og økonomiske knapper (det trengs bare én person pluss noen dedikerte tilhengere for å starte kaos, splid og galskap). Jeg oppfordrer leserne til selv å studere muslimsk og jødisk historie og hvordan de sammen med kristne har omgått hverandre i de forskjellige områder opp gjennom – på godt og vondt. Mange vil nok få store overraskelser som nok ikke stemmer med vedtatte sannheter og forutinntatte holdninger, MEN – det er viktig å bruke seriøse nøytrale kilder og ikke kilder man «liker å lese» og som sympatiserer med det man ØNSKER å høre.

Det er viktig å bruke seriøse nøytrale kilder og ikke kilder man «liker å lese».

De såkalte gudegitte autoriteter har det visst vært nok av også i egen kristen kulturarv, men vært på vikende front med renessanse, opplysningstid og videre frigjøring og utvikling. Men gudene skal vite at det finnes nok av autoriteter som kjemper med nebb og klør for å reversere.

Det at du ikke skal ha andre guder enn meg og gjøre alle folkeslag til mine disipler er vel også doktriner med tragiske konsekvenser under rette omstendigheter og personer - eller? Var ofringen av Isak og Jesus’ utsagn at den som elsket far, mor, sønn og datter mer enn ham ikke var han verdig også klar beskjed om at lydighet gikk foran familien - eller? Vi lukker øynene for egen historie og adferd, med mye av årsaken til at vi sitter i dagens hengemyr med oppblomstring av radikale bevegelser etter 2. verdenskrigs geopolitiske hendelser. Og vår overmettede medieverden der én person kan nå hele verden med sine meninger (uten filter eller korreksjon) i løpet av sekunder gjør ikke ting bedre. Derfor er Viks «folkeopplysning» kun næring til forlengelse av stillingskriger med tunnelsyn. Og i muslimsk verden finnes sekulære, ateister, dobbeltmoral, ulydighet, refleksjon, selvstendig tenkning, humanisme osv, men i realpolitikkens verden innordner de fleste seg de som til enhver tid har makten – som over alt ellers!

Larry Skaar,

Oslo 12. august