Kvinesdal24 har omtalt striden mellom Statnett og kommunen.

– I saken deres kan teksten tolkes som om vi har nektet å gi informasjon om anlegg under utførelse i Kvinesdal, og dette er ikke tilfelle. Det vi er uenige om gjelder anlegg utenfor Kvinesdal kommune, understreker, Lise Marie Evensen, som er seniorrådgiver på skatteområdet i Statnett.

Klage

Brevet det refereres til i Kvinesdal24s sak er datert 26. januar i år. Statnett har svart på dette i februar. I brevet ønsker kommunen svar på anlegg under utførelse og levetid på våre kraftledninger i drift. Disse spørsmålene er besvart, ifølge Evensen.

Vi mener at opplysninger om prosjektene som ligger utenfor Kvinesdal og som er gjennomført i perioden 1989 til 2016, ikke er relevant for beregning av eiendomsskatt i Kvinesdal for 2017.

– I tillegg ønsket kommunen omfattende opplysninger om prosjektenes innhold. Kommunen mener at disse opplysningene er nødvendige for å behandle Statnetts klage på eiendomsskattefastsettelsen for 2017 for nettanlegg i drift i Kvinesdal. Dette har vi ikke besvart, men påklaget til kommunen. Vi mener at opplysninger om prosjektene som ligger utenfor Kvinesdal og som er gjennomført i perioden 1989 til 2016, ikke er relevant for beregning av eiendomsskatt i Kvinesdal for 2017, sier Evensen.

Ikke svar

Hun avviser det som påstås i Kvinesdal24s omtale av saken.

– Statnett skal betale riktig eiendomsskatt til kommunene, og vi skal selvsagt gjøre vårt for at saksbehandlingen blir god, slik at kommunen får den informasjonen de trenger. Statnett har oversendt opplysninger til Kvinesdal kommune i forbindelse med fastsettelse av eiendomsskatt. Vi har sendt to ulike brev, ett i januar og ett i februar i år. Brevet i februar var svar på pålegget fra kommunen, sier Evensen, og fortsetter:

– Kommunen har i svaret fra oss fått informasjon om status i utbyggingen og hvor mye vi har investert i Kvinesdal transformatorstasjon per 31. desember 2017. Kvinesdal kommune er blitt oppfordret til å spesifisere hvilken informasjon de eventuelt mangler, men kommunen har ikke svart oss på dette. Vi antar da at kommunen har fått de opplysningene de mener er nødvendige.

6,79 millioner

I 2017 betalte Statnett 6.769.000 kroner i eiendomsskatt knyttet til deres anlegg i drift, opplyser seniorrådgiveren. Dette omfatter transformatorstasjoner, kraftledninger, tele- og fiber.

Statnett påklaget Kvinesdal kommunes eiendomsskattevedtak for 2017 for kraftledninger.

– Det skyldes at metoden for beregning av eiendomsskattegrunnlaget var basert på et prinsipp som Høyesterett ved dom av 26. juni 2017 fant var ulovlig. I oktober 2017 sendte Statnett brev til Kvinesdal hvor vi ba om at eiendomsskatten for transformatorstasjoner i drift ble korrigert. Dette gjorde vi fordi grunnlaget for eiendomsskatten var basert på det samme ulovlige prinsippet, uttaler Lise Marie Evensen.

Statnett har ikke fått svar fra kommunen på klagen fra 2017, og heller ikke på kravet om ny takstfastsettelse for transformatorstasjonene.

– Hva som vil danne grunnlag for eiendomsskatt i 2018 er derfor uvisst, men vil sannsynligvis være lavere enn tidligere. Basert på takster fra 2017 og informasjon om anlegg under utbygging pr 1.1.2018 utgjør beløpene 6.769.000, som var taksten for 2017 for anlegg i drift pluss utbyggingsprosjektet Vestre Korridor på rundt 4,8 milliner og NordLink-kraftledningene på 245.000 kroner, sier Evensen.

Hun mener samarbeidsklimaet mellom den statlige kraftutbyggeren og kommunen er godt.

– Vi har etablert en god dialog med økonomisjef Ove Ege i Kvinesdal kommune, en god dialog som vi håper vil kunne fortsette fremover, avslutter seniorrådgiver Lise Marie Evensen.