Kriminalteknikere fra Kripos sikrer tekniske spor ved kummen der liket av Tina Jørgensen ble funnet, på parkeringsplassen ved Bore Kirke. Foto: Pål Christensen, Stavanger Aftenblad
Tina Jørgensen ble drept i 2000. Nå er en mann fra Lyngdal pågrepet i saken. Foto: Politiet

Politiet bekreftet på en pressekonferanse i politihuset i Stavanger onsdag formiddag at 36-åringen fra Lyngdal kjente drapsofferet Tina Jørgensen fra før.

— Ut fra de opplysningene vi har, er det mye som tyder på at Tina og siktede har hatt kjennskap til hverandre, sa politioverbetjent Bjørn Kåre Dahl på pressekonferansen.

Flere involvert?

Politiet bekreftet samtidig at mannen ikke har vært i deres søkelys tidligere i den 15 år gamle drapssaken, men vil ikke si noe om 36-åringen er kjent av politiet fra før i andre sammenhenger. Etterforskningsledelsen ønsker ikke å gå ut med detaljer rundt personen og hans forhold til Tina Jørgensen nå. De vil heller ikke si noe om hvordan han stiller seg til siktelsen eller hva han har sagt i avhør.

Lyngdølen ble pågrepet i sin bopel hjemme i Lyngdal klokken 09.40 onsdag. Han ble så transportert til politihuset i Stavanger og avhørt i flere timer. Mannen er siktet for drap eller medvirkning til drap i Tina Jørgensen-saken i Stavanger. Det siste betyr at det kan være flere involvert i drapssaken.

— Vi kan ikke utelukke at flere har vært involvert. Men vil ikke si noe om hvor sannsynlig det er. Vi har flere som vi sjekker ut, men vil ikke kommentere annet enn at vi har pågrepet en person, sa politiadvokat Herdis Traa på torsdagens pressekonferanse.

Hun kunne samtidig ikke utelukke flere pågripelser i saken.

Har forklart seg

36-åringen fra Lyngdal lot seg avhøre i løpet av onsdagen. Han har gitt en forklaring om sine bevegelser i Stavanger drapsdagen for 15 år siden, men politiet ønsker ikke å gå i detalj på hva denne forklaringen innebærer. På pressekonferansen ble det imidlertid bekreftet at mannen ikke har bodd i Stavanger.

— Vi ønsker ikke å gå i detalj om bakgrunnen for at siktede er pågrepet. Men det er informasjon politiet har fått som har ført til siktelse og pågripelse, sa politiadvokat Herdis Traa.

Om politiet har DNA-spor som knytter 36-åringen opp mot saken vil de ikke si noe om på det nåværende tidspunkt.

Fengslingsmøte

36-åringen sitter nå i arresten i Stavanger og blir fremstilt for varetektsfengsling i Stavanger tingrett fredag. Politiet vil der be om en lengre fengsling med brev- og besøksforbud. Fengslingsmøtet vil av hensyn til etterforskningen trolig bli holdt for lukkede dører.

På torsdagens pressekonferanse sa politiadvokat Traa og politioverbetjent Bjørn Kåre Dahlat lyngdølen ikke tidligere har vært i politiet søkelys i Tina Jørgensen-saken.

Det var natt til søndag 24. september 2000 at Tina Jørgensen forsvant i sentrum av Stavanger. Liket av 20-åringen ble funnet skjult i en kum ved Bore kirke på Jæren. Etter å ha fått mange tips, tok politiet opp igjen saken i mars 2013. ## Tror på oppklaring

Politiet har tro på å oppklare den 15 år gamle drapssaken.

— Selv om det er 15 år siden det skjedde og vi gjorde mye etterforskningsarbeid den gangen, er det fremdeles tidlig i etterforskningen av denne delen av saken. Det gjenstår mye arbeid. Men vi har sterkt håp om å oppklare saken, sa Bjørn Kåre Dahl.

Politiet jobber nå bredt med saken og på ulike fronter. Det videre arbeidet vil blant annet innebære tradisjonell etterforskning som avhør og snakke med folk. I tillegg vil et stort materiale fra tidligere i saken bli benyttet.

— Vi har store oppgaver foran oss. En del av etterforskningen vil dreie seg om hva siktede gjorde i Stavanger. Men vi vil ikke kommentere mer om hva han selv sier om det nå, sa politioverbetjent Bjørn Kåre Dahl på pressekonferansen.

Det er satt ned en egen etterforskningsgruppe bestående av flere personer hos politiet i Stavanger som jobber med saken. Foreløpig har de ikke bedt om bistand fra Kripos eller andre.