Dette er de viktigste nyhetene fra natten, ifølge NTB:

Republikanske avhoppere hindret riksrett i USA

USAs sikkerhetsminister Alejandro Mayorkas slipper foreløpig riksrett etter at republikanernes forsøk på dette ikke fikk flertall i natt norsk tid. Flere republikanere gikk imot sitt eget parti. Innenrikskomiteen i Representantenes hus besluttet i går å anbefale at Mayorkas stilles for riksrett, tiltalt for «på systematisk og forsettlig vis» å ha nektet å håndheve føderale innvandringslover.

Avstemningen i Representantenes hus tirsdag endte med 214 stemmer for og 216 stemmer mot. Republikanerne, som har et knapt flertall i Huset, trengte hver eneste stemme fra sine representanter for å få til riksrett., men slik gikk det ikke.

Forslag om isolert Israel-støtte fikk ikke støtte i USA

Representantens hus i USA har avvist et forslag om en pakke kun med støtte til Israel. Det var republikanere som tok initiativ til forslaget. Forslaget innebar en pakke på 17,6 milliarder dollar – drøyt 185 milliarder norske kroner.

Allerede før avstemningen var over i natt norsk tid, var det klart at det ikke kunne få det nødvendige flertallet på to tredeler av representantene. Demokratene ønsker en bredere pakke med tiltak som også omfatter Ukraina-hjelp, internasjonal humanitærhjelp og friske penger til sikkerhet på grensa mot Mexico.

Austin forklarer seg for Kongressen 29. februar

I slutten av denne måneden skal USAs forsvarsminister Lloyd Austin møte i Kongressen og forklare seg om sykehusinnleggelsen og hemmeligholdet rundt denne. Justine Tripathi, talsperson for forsvarskomiteen i Representantenes hus, bekreftet i natt norsk tid at Austin 29. februar skal forklare seg for komiteen om hvorfor han ikke varslet om innleggelsen.

Rett før jul gjennomgikk Austin en mindre operasjon for prostatakreft. Han ble utskrevet fra sykehuset, men deretter innlagt igjen 1. januar på grunn av komplikasjoner.

Mann døde på settet til Marvel-innspilling

En mann som jobbet på settet til Marvel-serien «Wonder Man», har mistet livet i en ulykke i Los Angeles. Ulykken skjedde i går da mannen, som jobbet med rigging, falt ned fra en konstruksjon, ifølge bransjebladet Deadline.

– Våre tanker og kondolanser går til hans familie og venner, og vi støtter etterforskningen av omstendighetene rundt ulykken, sier en talsperson for Marvel. Ulykken skjedde i CBS Studio Center, som er et TV- og filmstudio i Studio City-distriktet i Los Angeles.

Russiske fly observert utenfor Alaska

Den nordamerikanske luftforsvarskommandoen meldte i natt at fire russiske militærfly er observert utenfor Alaska. De holdt seg i internasjonalt luftrom. Flyene var i Alaskas luftforsvarsidentifiseringssone og tok seg ikke inn i USAs eller Canadas suverene luftrom, opplyser North American Aerospace Defense Command (Norad).

En luftforsvarsidentifiseringssone er et område i luftrommet over tilgrensende områder utenfor en stats eget territorium, der staten krever at innkommende fly skal identifisere seg.

13 leiligheter evakuert etter brann i Oslo

I natt ble beboere i 13 leiligheter evakuert etter en boligbrann på Bjølsen i Oslo. Beboerne ble evakuert etter at det like etter klokken 2 begynte å brenne i boligen. Fem personer ble behandlet for røykskader, men det er ikke meldt om ytterligere personskader.

Brannen ble meldt slukket ved 3-tiden, og en time senere opplyste politiet at de fleste av de evakuerte kunne returnere til sine leiligheter. – Dette gjelder ikke leiligheten hvor brannen oppsto og leiligheten i etasjen over, skriver politiet i Oslo på X. Brannen ble meldt klokken 2.16.

(©NTB)

Tom Arild Støle

Anmeldt for å ha kjørt uten gyldig førerkort

Politiet stanset lørdag ettermiddag en bilfører som ikke hadde gyldig førerkort på Nordre vei i Farsund.

- Han blir anmeldt for dette, opplyser oppdragsleder Christian Ekra i Agder politidistrikt.

Siste innlegg

Har du tips eller spørsmål om dette emnet? Vi vil gjerne høre fra deg!

Send inn
Tom Arild Støle

Tatt av politiet etter forbikjøring

Politiet stanset ved 20-tiden lørdag kveld en bil som foretok en forbikjøring på en bakketopp på E39 ved Fosseland i Kvinesdal.

Sjåføren ble ilagt et forenklet forelegg, som ble vedtatt på stedet.

NTB

Kongen har fått lagt inn en midlertidig pacemaker

Det er ventet at kong Harald vil bli hentet hjem til Norge i løpet av et par dager. Foto: Javad Parsa / NTB

Kongen Harald har i dag fått lagt inn en midlertidig pacemaker ved sykehuset Sultanah Maliha på Langkawi.

Det skriver Kongehuset i en oppdatering lørdag.

– Pacemakeren ble implantert på grunn av lav hjertefrekvens. Beslutningen ble tatt i dag tidlig, og inngrepet var vellykket. Kongen har det etter forholdene bra, men trenger fortsatt ro. Inngrepet vil gjøre hjemreisen tryggere, sier Kongens livlege Bjørn Bendz.

Den medisinske hjemtransporten vil trolig finne sted i løpet av et par dager.

Tom Arild Støle

Biljakt i opp mot 200 km/t på ny E39

En mann i 40-årene skal ha kjørt opp mot 200 km/t i timen på den nye motorveien på E39 mellom Kristiansand og Mandal under en biljakt tidlig lørdag morgen.

Det opplyser operasjonsleder i Agder politidistrikt Miriam Stausland til Fædrelandsvennen.

Mannen er blant annet anmeldt for kjøring i påvirket tilstand.

- Vi fikk tips om en bil vi ønsket å kontrollere, som ikke stoppet på signal fra oss, sier Stausland.

Politiet tok derfor opp jakten på mannen. Det opplyses at det var en kort periode han kjørte så fort som 200 kilometer i timen. Ifølge operasjonslederen skal han raskt ha redusert farten ned mot 95 kilometer i timen. Da farten var på det høyeste skal politiet ha lagt seg litt bak.

Sjåføren ble pågrepet ved Mandalskrysset, uten dramatikk.

NTB

Person ranet på åpen gate i Kristiansand

En person ble fraranet en mobiltelefon på åpen gate i Kristiansand natt til lørdag. Ingen er pågrepet.

Gjerningsmannen benyttet seg av «en gjenstand» i ranet, uten at politiet i Agder vil si hva det er snakk om.

Mobiltelefonen ble funnet av en hundepatrulje i nærheten. Hendelsen skjedde langs Setesdalsveien ved Kristiansand kirkegård.

– Gjerningsmannen er ukjent, sier operasjonsleder Miriam Stausland til NTB.

Vedkommende truet ytterligere en person. Ingen av de fornærmede ble skadd.

NTB

Kaldeste vinter på over ti år

Denne vinteren har temperaturene i snitt vært 1,6 grader under normalen på landsbasis. Månedene som ligger bak oss, har vært de kaldeste på over ti år.

I tillegg satte vinterkulda inn allerede i oktober.

– Vinteren i år har føltes lang og kald fordi kulden startet tidlig. Fra oktober til midten av januar var det kaldt i Norge, selv om resten av verden var rekordvarm, sier Anita Verpe Dyrrdal, klimaforsker og leder for Norsk Klimaservicesenter i en pressemelding.

Snittemperaturen har vært lavere enn vanlig for fire av de siste fem månedene:

* Oktober: 1,7 grader under normalen

* November: 3,5 grader under normalen

* Desember: 3,2 grader under normalen

* Januar: 2,2 grader under normalen

* Februar: 0,6 grader over normalen

Forrige gang en vinter var kaldere her til lands, var i 2012/2013. Da ble kulden målt til 2,9 grader under normalen.

Vinteren biter seg fast i form av store snømengder mange steder. Ved utgangen av februar hadde sørlige områder på Østlandet og Sørlandet over 300 prosent av de normale snømengdene.

Minst snø sammenlignet med normale nedbørsmengder var det i deler av Trøndelag, Nordland, Troms og Øst-Finnmark.

NTB

Helikopter-vraket er hevet

Vraket av det havarerte helikopteret utenfor Bergen er nå hevet, ifølge Havarikommisjonen. Det vil nå fraktes til Bergen med skipet Normand Ocean.

Havarikommisjonen bekrefter dette overfor VG.

– Vi har hevet vraket og vi er på vei til Haakonsvern med helikoptervraket om bord. Det vil bli satt på land der om veldig kort tid, sier avdelingsdirektør Kåre Halvorsen i luftfarsavdelingen i Havarikommisjonen til avisen.

Vraket ble hevet lørdag morgen. Det ble funnet på 200–300 meters dyp.

– Det gikk etter forholdene greit, og vi har fått med hele vraket, sier Halvorsen.

Han opplyser at vraket er relativt helt. Tidligere er det funnet en dør, litt av et rotorblad og to peilesendere.

Inspektører fra Havarikommisjonen var fredag kveld på stedet for den siste kjente posisjonen til helikopteret. Vrakrestene ble funnet omtrent der de trodde det ville ligge.

Tom Arild Støle

Fotgjenger i veibanen førte til at tunnel måtte stenges

Fedaheitunnelen i Kvinesdal måtte stenges noen minutter av sikkerhetsmessige årsaker da det like før klokken 04.30 natt til lørdag ble meldt om en fotgjenger på E39.

Politiet fikk etter hvert kontroll på vedkommende, og kunne åpne europaveien igjen.

Et par timer tidligere på natten hadde politiet tatt hånd om en person som gikk på E39, øst for avkjørselen til Flekkefjord.

NTB

Reagerer på høy andel skadeskyting av rovvilt

En ny rapport viser at andelen skadeskyting av rovvilt er høy. Altfor høye mener Norges Jeger- og Fiskerforbund.

Andelen skadeskutt ulv de siste ni år ligger på mellom 17 og 24 prosent. Årets lisensjakt har en fastsatt kvote på 18 ulv. Dersom fellingene følger trenden fra tidligere år, vil det si at tre eller fire dyr skadeskytes, skriver Jakt og Fiske.

Rapporten er utarbeidet av Miljødirektoratet på oppdrag fra Klima- og miljødepartementet. Den viser skadeskyting av ulv, jerv, gaupe og bjørn fra 2014 til 2023. Miljødirektoratet regner dyret som skadeskutt hvis det løper mer enn 100 meter, etter at det er skutt.

– At vi nå har en «fasit» på andelen skadeskyting av rovvilt, er bra. Tallene er derimot alt annet enn bra, og noe vi tar på største alvor. Frekvensen må betydelig ned, sier informasjonssjef Espen Farstad i Norges Jeger- og Fiskerforbund til Jakt og Fiske.

Farstad sier at de vil vurdere tiltak som kan bedre situasjonen. De kan bli innført allerede ved neste jaktsesong.

Tom Arild Støle

Ung kvinne til sykehus etter trafikkulykke

Store materielle skader på personbilen. Foto: Torbjørn Witzøe / Fædrelandsvennen

En ung kvinne ble kjørt til sykehus i Flekkefjord etter en trafikkulykke på Abelnesveien, i nærheten av avkjørselen til Fjellse i Flekkefjord fredag kveld.

Hun skal ha vært både våken og ved bevissthet da ambulansen tok henne med.

- Skadeomfanget utover det er ukjent, sier operasjonsleder Tom Einar Gausdal i Agder politidistrikt.

Det var ved 18.45-tiden fredag kveld nødetatene rykket ut til ulykken.

- Det er snakk om et enslig kjøretøy med én person involvert, opplyser Gausdal.

Kjøretøyet skal ha kjørt utfor veien og havnet 10-15 meter ned i grøfta, mange meter nedenfor veibanen. På ferden ned har den tatt med seg et par større trær, samt at den ene bildøren er blitt revet av og motoren er blitt kastet ut.

- Vi vet ingenting om årsaken til ulykken, ettersom vi ikke har snakket med sjåføren. Det var ingen vitner til selve hendelsen, sier Tom Einar Gausdal.

Politiet avsluttet sitt arbeid på stedet like før klokken 20.30 fredag. De har opprettet sak på forholdet. Ifølge Gausdal er det ingen mistanke om at sjåføren har kjørt i ruspåvirket tilstand.

Det oppsto noe kø på stedet i forbindelse med ulykken. Bilen vil bli fjernet på et seinere tidspunkt.

En person ble tatt med til sykehus etter ulykken. Foto: Torbjørn Witzøe / Fædrelandsvennen
NTB

Alpinsenter siktet etter dødsulykke

Kjerringåsen alpinsenter i Sarpsborg er siktet etter at en 18 år gammel gutt døde i en skiheisulykke.

Den omkomne var 18 år gamle Roald Falch Eriksen fra Fredrikstad. Foreldrene hans sier til VG at de mener ulykken burde vært unngått.

– Jeg føler ikke jeg har fått startet sorgen engang, fordi jeg gjerne vil vite hvorfor og hvordan dette kunne skje, sier Roalds mor, Line Falch, til avisen.

Ulykken skjedde på ettermiddagen fredag 12. januar.

18-åringen gjorde vedlikehold på et stort hjul øverst i skitrekket og ble klemt inne.

– Han har ikke vært brukt i den type jobb noen gang, og så blir han hevet rett ut i det, sier Roalds far, Martin Eriksen.

Øst politidistrikt opplyser at saken fortsatt er i etterforskningsfasen og at det gjenstår flere avhør.

Daglig leder ved Kjerringåsen alpinsenter, Leif Skaar, forteller til avisen at de ikke ønsker å uttale seg om omstendighetene ved ulykken før politiets etterforskning er fullført.

– Vi legger stor vekt på å samarbeide med Arbeidstilsynet, Havarikommisjonen og politiet, slik at saken blir godt opplyst og at vi og andre anlegg kan unngå tilsvarende ulykker i fremtiden, forteller Skaar.

NTB

Den døde personen som ble funnet i Lillesand var savnet mann

Det var 54 år gamle Christian Oleg Horge fra Kragerø som ble funnet død i Lillesand torsdag ettermiddag.

Det siste livstegnet fra Horge var 8. desember i fjor. Familien meldte mannen savnet i midten av januar.

– Politiet har nå fått bekreftet identiteten på personen og det er den savnede som er funnet død. De pårørende er varslet. Per nå er det ingenting som tyder på at han er utsatt for noe straffbart, men vedkommende er sendt til obduksjon. Det er for tidlig å si noe om dødsårsak, men vi håper obduksjonen kan hjelpe oss med det, sier politiadvokat Kine Wesseltoft i Agder politidistrikt i en pressemelding.

Horge ble funnet etter at turgåere varslet politiet om funn av en mobiltelefon hvor id-kort til savnede var i etuiet. En hundepatrulje ble sendt ut og fant den savnede i terrenget et par hundre meter fra der telefonen ble funnet.

NTB

Trailer-stans inne i tunnel

- En trailer har fått stans i Skjeggestadtunnelen, melder Agder-politiet via X klokka 13.45 fredag.

Tunnelen ligger på E39 i Flekkefjord.

- Østgående kjørefelt stengt. Vanskelige siktforhold på stedet, advarer politiets operasjonsleder Øyvind Hægeland.

Klokka 13.55 melder politiet via samme kanal at trailer er ute av tunnelen og at trafikken går som normalt.

NTB

Forbruksgjelden fortsetter å øke

Nordmenns forbruksgjeld har økt med 300 millioner kroner siden forrige måned. På samme tid har den rentebærende kredittkortgjelden økt med 700 millioner kroner.

Tall fra Norsk Gjeldsinformasjon viser at den totale forbruksgjelden i Norge 1. mars var på 161,2 milliarder kroner. Det er en økning på 300 millioner kroner i løpet av siste måned.

Ifølge daglig leder Svein Ove Karstensen i Norsk Gjeldsinformasjon, skyldes økningen at mange ikke betaler alt de har utestående på kredittkortene sine.

Den rentebærende kredittkortgjelden har økt med 0,9 prosent (400 millioner) siden forrige måned, og utgjør nå 42,9 milliarder kroner.

– Veksten i forbrukslån har dempet seg, men de siste måneders økning i rentebærende kredittkortgjeld gir grunn til bekymring. Denne typen kreditt har en høy rente og det er viktig at folk nedbetaler denne type gjeld raskt, sier Karstensen.

NTB

Strømmen opptil 10.000 kroner dyrere i Sør-Norge i fjor

Med et standard forbruk betalte husholdninger i Sør-Norge mellom 8000 og 10.000 kroner mer for strømmen i 2023 enn tidligere år, skriver Europower.

Beregningene kommer fra Energidepartementet på forespørsel fra stortingsrepresentant Marius Arion Nilsen (Frp). De har regnet på hvor mye en standard husholdning betalte for strøm i 2023 i forhold til snittkostnadene i årene fra 2010 til 2020.

For 2023 er strømstøtten tatt med i regnestykket, skriver Europower. Beregningen er gjort for de tre prisområdene i Sør-Norge: NO1 (Østlandet), NO2 (Sørlandet) og NO5 (Vestlandet).

(©NTB)

Åse Astri Bakka og Tom Arild Støle

Person funnet med bruddskader

Foto: Lars Erik Larsen

Agder-politiet meldte like over klokken 12.30 fredag om at en mindreårig person var blitt funnet med bruddskader på Spindsodden ved Nordsundbrua i Farsund. Politiet fikk melding om hendelsen via AMK.

Kriminaltekniker og innsatsleder i politiet rykket ut.

- Pasienten er kjørt til sykehus, opplyser operasjonsleder Øyvind Hægeland i Agder politidistrikt.

Ifølge Hægeland er det snakk om en gutt i ungdomsskolealder, i midten av tenårene.

Politiet har gjennom fredagen jobbet med å finne ut hva som har skjedd, og har bant annet avhørt vitner som fant gutten.

Kommunedirektør i Farsund, Ståle Manneråk Kongsvik, skriver i en e-post til Lister24 at de er orientert om hendelsen.

- Vi vurderer situasjonen fortløpende i dialog med politiet, opplyser han.

Operasjonsleder Tom Einar Gausdal i Agder politidistrikt sier til Lister24 fredag kveld at de ikke har grunn til å tro at det har skjedd noe kriminelt.

NTB

Equinor gjenopptar flygingene etter helikopterulykken

Equinor gjenopptar helikopterflygingene på norsk sokkel etter helikopterulykken der én person mistet livet og flere ble skadd.

Det opplyser selskapet i en kort pressemelding fredag formiddag.

Equinor har siden helikopterulykken onsdag kveld innstilt alle sine flygninger til oljesokkelen i Nordsjøen.

Onsdag kveld havarerte et Sikorsky S-92-helikopter utenfor Sotra. En kvinne i 60-årene omkom, og fem andre personer ble skadd.

Åse Astri Bakka

Arbeidsulykke på sagbruk

Både politi og ambulanse rykket ut til stedet fredag formiddag. Foto: Tor Olav Rydlende

En arbeider skal ha kuttet seg i hånden på et sagbruk på Snartemo i Hægebostad.

Operasjonsleder Øyvind Hægeland i Agder-politiet melder via X like etter klokka 11.00 at ambulanse og politi rykker ut.

Klokka 11.47 melder politiet at den skadde tas hånd om av ambulanse og kjøres til sykehuset i Kristiansand.

- Ikke alvorlig skadd. Politipatruljen undersøker ulykkesstedet, opplyser operasjonsleder Hægeland.

Innsatsleder Trine Dragland på stedet opplyser at politiet gjør noen undersøkelser før de drar igjen. Foto: Tor Olav Rydlende
NTB

Ingen lenger kritisk skadd etter helikopterulykken, opplyser Haukeland sykehus

Ingen er lenger kritisk skadd etter helikopterulykken, opplyser Haukeland sykehus. En er alvorlig skadd og to lettere skadd.

– En er alvorlig skadd, men stabil, opplyser sykehuset på X, tidligere Twitter.

To personer er utskrevet fra sykehuset.

NTB

Færre barn i barnehager

Antall barn som går i barnehager i Norge, gikk ned i fjor, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB). Samtidig blir det vanligere for ett- og toåringer å gå i barnehage.

– I 2023 ble det registrert det laveste antall barn i norske barnehager de siste ti årene, med en total på 266.916 barn – en nedgang på 1814 barn sammenlignet med året før, sier SSB-rådgiver Johannes Bennetzen i en pressemelding.

Til sammenligning var antallet barnehagebarn i Norge 287.177 i 2013.

Nedgangen må sees i sammenheng med at befolkningstallene for de aktuelle årskullene har gått ned de siste årene, skriver SSB videre.

Det blir også færre barnehager i Norge. Siden toppåret 2008, hvor det var 6705 barnehager, har antallet gått ned til 5314, som var tallet i fjor.

Det ble færre kommunale barnehager, en nedgang på 21 til 2585 barnehager, mens det også ble færre private barnehager – en nedgang på 85 til 2717.

Det blir samtidig vanligere for de aller yngste barna å gå i barnehage. I fjor økte dekningsgraden for aldersgruppen ett til fem år fra 93,4 til 93,8 prosent. Og det er de aller yngste som står før økningen. I fjor økte andelen ett- og toåringer fra 87,7 til 88,6 prosent.

(©NTB)