Mandag blir det høyest strømpriser i Sørøst-, Vest- og Sørvest-Norge. Mellom klokken 8 og 9 på morgenen vil strømprisen der ligge på 2,32 kroner per kilowattime (kWh).

I Midt- og Nord-Norge blir prisen 2,016 kroner per kWh på sitt høyeste, viser tall fra strømbørsen Nord Pool.

Ser man bort fra strømstøtten men inkluderer merverdiavgift (25 prosent), forbruksavgift (9,16 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville landets høyeste makspris vært på 3,031 kroner. I Nord-Norge er det ingen moms på strøm til husholdninger, og i Finnmark og Nord-Troms slipper husholdninger og offentlig forvaltning også å betale forbruksavgiften.

En kilowattime tilsvarer strømbruk på én kilowatt over én time. En dusj på ti minutter bruker i snitt rundt 4,5 kWh, men det avhenger av temperatur og hvor mye vann dusjhodet leverer.

Den laveste kWh-prisen mandag blir mellom klokken 2 og 3 på natten i Nord-Norge, da på 31,04 øre. Prisen per kWh blir på sitt laveste i Sørøst-, Sørvest- og Vest-Norge 1,19 kroner og Midt-Norge 67,7 øre.

Lørdag var maks- og minstepris i landet på henholdsvis 1,82 kroner per kWh og 26,3 øre per kWh. Samme dag i fjor var den på 1,91 kroner per kWh og 13,2 øre per kWh.

(©NTB)

Åse Astri Bakka

14 ble straffet for høy fart

UP har tirsdag hatt fartskontroll i 70-sonen på E39 ved Skolandsvannet i Lyngdal.

Politiet skrev ifølge operasjonsleder Øyvind Hægeland ut 14 forenklede forelegg. Han opplyser at høyeste målte hastighet var 98 kilometer i timen.

Siste innlegg

Har du tips eller spørsmål om dette emnet? Vi vil gjerne høre fra deg!

Send inn
NTB

Mann som åpnet cannabiscafé, er siktet

Mannen som åpnet en cannabiscafé i Oslo i forrige uke, er siktet for grov narkotikaovertredelse.

Over hundre mennesker dukket opp før politiet stengte kafeen. Selv anslår Roar Mikalsen at han solgte over en halv kilo cannabis til rundt 50.000 kroner, melder NRK.

– Saken er foreløpig kodet som grov overtredelse. Men kodingen vil bli vurdert nærmere når det skal tas en påtaleavgjørelse, sier påtaleansvarlig Camilla Brekke til kanalen.

Hun sier det er en samlet vurdering som ligger til grunn for at det betraktes som et grovt narkotikalovbrudd.

Politiet har besluttet å ikke straffeforfølge kjøperne i saken. Det var kun selgeren som ble anmeldt. Mikalsen er leder i Alliansen for rettighetsorientert ruspolitikk (AROD).

– Utsalget ble stengt lørdag formiddag. Personer som var ved utsalget, ble bortvist av politiet, sier stabssjef Harald Nilssen i Oslo politidistrikt.

– Anledningen for kafeen er at staten i 15 år har sviktet ansvaret for de forfulgte på rusfeltet, sier Mikalsen.

Han mener at politikerne har avvist gjentatte rapporter om at straff for rusbruk bør avvikles. Selv mener han at narkotika må likebehandles med tobakk og alkohol. Tidligere har han invitert til utdeling av det illegale stoffet utenfor både Riksadvokatens kontor og politihuset i Oslo.

(©NTB)

NTB

Enighet om lønnsoppgjør innen bank og forsikring

Lønnsoppgjøret i finanssektoren er i havn med en ramme på 5,2 prosent. Oppgjøret omfatter 22.000 ansatte.

Finansforbundet og Finans Norge ble enige om et generelt tillegg på 2,65 prosent, minimum 15.000 kroner til hver.

– Den totale lønnsrammen vi ble enige om, er på 5,2 prosent. Dette er en ramme som gir våre medlemmer reallønnsvekst, sier forbundsleder Vigdis Mathisen i en pressemelding fra Finansforbundet.

Hun sier det har vært viktig å sikre alle et godt sentralt tillegg, samtidig som det skal være rom for gode lokale oppgjør.

– Vi har medlemmer på alle lønnsnivåer med ulik type kompetanse. Finansforbundet fikk gjennomslag for å utvide lønnsregulativet med seks trinn, noe som innebærer at enda flere finansansatte blir omfattet av lønnskapittelet i tariffavtalen.

Dermed er det tid for lokale oppgjør i hver enkelt bedrift.

Arbeidsgivere tilfreds

Arbeidsgiversiden Finans Norge er fornøyd med å ha landet oppgjøret. Det omfatter rundt 22.000 ansatte, hovedsakelig innen bank og forsikring.

– Vi har strukket oss langt. Gitt TBUs prognoser for prisvekst, vil dette gi reallønnsøkning for ansatte i finans, sier arbeidslivsdirektør Therese Høyer Grimstad i en pressemelding.

TBU – Teknisk beregningsutvalg – har anslått en prisvekst på 4,1 prosent i år. Med en ramme på 5,2 prosent, blir reallønnsveksten altså på 1,1 prosent.

Ville fjerne trinn

Finans Norge hadde ønske om å fjerne trinnene i lønnsregulativet sentralt, men det gikk altså ikke.

– Dette lykkes vi ikke med i år fordi det ble stilt betingelser fra Finansforbundet som vi ikke kunne akseptere, sier Høyer Grimstad.

Medlemmene kan fortsatt avtale trinnløst lønnssystem lokalt. Ordningen med overgangstillegg i finans fortsetter inntil pensjonsforlikets sliterordning i folketrygden er på plass.

NTB

Kristiansen forklarer seg i Baneheia-saken: – Det er en del nerver i spill

Viggo Kristiansen ankommer rettssaken mot Jan Helge Andersen i Sør-Rogaland tingrett tirsdag. Foto: Foto: Terje Pedersen / NTB

Viggo Kristiansen medga at han kjente på «en del nerver» da han startet sin forklaring i Baneheia-saken tirsdag.

– Jeg er bare et vitne og må rett og slett bare forklare meg så sannferdig som jeg kan, sa Viggo Kristiansen (44) innledningsvis i vitneforklaringen for retten.

Han ankom rettslokalet sammen med kjæresten tirsdag formiddag. Det er første gang han møter sin tidligere bestekamerat, drapstiltalte Jan Helge Andersen, siden straffeprosessen på starten av 2000.

Viggo Kristiansen har sonet nesten 21 år for drap og overgrep han ikke begikk. Etter at han for halvannet år siden ble fullstendig frifunnet og renvasket for enhver befatning med Baneheia-drapene, er hans tidligere kamerat blitt tiltalt i den gjenåpnede straffesaken.

Påtalemyndigheten mener nå Andersen var alene om å voldta og drepe Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10).

– Det er en del nerver i spill. Det har nok mye tilknytning til mediene og måten mediene er respektløse på. Jeg har kjent mediene mye på kroppen, og mye nerver knytter seg nok til det. Men jeg skal prøve å forklare meg så godt jeg kan, sa Kristiansen.

NTB

Nye regler gjør det forbudt å kaste usolgte klær

Usolgte klær skal ikke lenger kunne kastes, ifølge et nytt regelverk fra EU. Her fra en butikk i USA. Foto: Foto: Anne D'Innocenzio / AP / NTB

Et nytt regelverk fra EU forbyr store aktører å kaste klær, sko og tilbehør de ikke får solgt. Målet er at bransjen skal bevege seg bort fra overproduksjon.

– Klær blir produsert i unødvendige store mengder og mange av dem har en kvalitet som gjør at de ikke varer lenge. Å kaste usolgte og returnerte klær er å sløse med verdifulle ressurser, sier direktør i Miljødirektoratet, Ellen Hambro, i en pressemelding.

EU-parlamentet har støttet opp om et nytt regelverk fra EU som skal bidra til å redusere avfallsmengdene og stille krav til at produkter blir mer bærekraftige, heter det i pressemeldingen. Det pålegger virksomheter å innføre tiltak for å forebygge destruksjon av alle typer usolgte varer.

Når reglene blir en del av EØS-avtalen, vil de også gjelde for Norge.

EUs miljøbyrå EEA har estimert at mellom 264.000 og 594.000 tonn tekstiler blir destruert hvert år i Europa – uten å ha blitt brukt i det hele tatt.

NTB

Snittpris for strøm på 86,1 øre per kWh onsdag

I Sørøst-, Sørvest- og Vest-Norge blir det en snittpris for strøm på 86,1 øre per kilowattime (kWh) onsdag og en makspris på 1,21 kroner.

Onsdagens snittpris per kWh er 6,4 øre lavere enn tirsdag og 30,2 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

Maksprisen onsdag på 1,21 kroner per kWh er mellom klokken 8 og 9 på morgenen. Den er 79,1 øre lavere enn tirsdag og 30,6 øre lavere enn samme dag året før.

Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer moms (25 prosent), forbruksavgift (15,84 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Sørøst-, Sørvest- og Vest-Norge vært 1,73 kroner.

90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Det betyr at i den timen prisen ligger på 1,21 kroner, dekkes 43,7 øre.

Minsteprisen blir på 79,9 øre per kWh mellom klokken 15 og 16 og er den laveste i landet.

Svein Morten Havaas

Syklist til lege etter kollisjon med bil

En godt voksen dame som var fører av denne sykkelen ble kjørt til lege for sjekk etter kollisjonen med en bil. Foto: Torrey Enoksen

En godt voksen dame fikk mindre skader i et sammenstøt mellom sykkelen førte og en bil ved en parkeringsplass i Alleen i Lyngdal tirsdag.

Vakthavende operasjonsleder i Agder politidistrikt, Linn Andresen, meldte om hendelsen klokken 12.26 tirsdag.

- Det skal ikke være alvorlig skade på person. Politi og ambulanse er på vei til stedet, opplyste Andresen da.

En politipatrulje kom tidlig til stedet og snakket med de involverte og vitner til hendelsen.

Det ble også bekreftet av politiets operasjonsledelse i en melding et kvarter etter at ulykken først ble meldt.

- Syklisten blir kjørt til lege for undersøkelse av eventuelle skader. Politiet gjør undersøkelser på stedet og avhører vitner, skrev Andresen i oppdateringen.

Ulykken skjedde ved utkjøringen ved Walters bakeri og konditori.

- Bilen har stått på hjørnet i parkeringslukene med front mot Farsund. Den skulle svinge over begge kjørefelt for å kjøre ut mot fylkesvei 43. Da kom en kvinne syklende i høyre kjørefelt og det ble et sammenstøt der, sier politiets innsatsleder på stedet, Patrik Vollen.

Ifølge Vollen holdt både sykkel og bil gangfart da kollisjonen skjedde. Både syklist og bilist betegnes som «godt voksne damer» av innsatslederen.

- Syklisten ble kjørt til legesjekk. Hun har en litt hoven hånd, men det er ser ikke alvorlig ut, opplyser innsatslederen.

Politiet vil opprette sak etter hendelsen.

Ulykken skjedde i dette kryssområdet i Alleen. Bilisten svingte ut fra parkeringslommene ved Walters bakeri og konditori (i forgrunnen) med retning Farsund og fylkesvei 43. Foto: Torrey Enoksen
Politiet kom tidlig til stedet og snakket med de involverte/ vitner til ulykken. Foto: Torrey Enoksen
NTB

Politimannen anker voldsdommen til Høyesterett: – Svært skuffet

Advokat Heidi Reisvang i Elden Advokatfirma sier hennes klient er skuffet over lagmannsrettens dom. De kommer til å anke til Høyesterett. Foto: Lise Åserud / NTB

Forsvareren til Kongsberg-politimannen som tirsdag ble dømt til fengsel for vold, sier at hennes klient vil anke dommen til Høyesterett.

– Min klient svært skuffet over dommen, klar for å kjempe videre for en frifinnelse i Høyesterett, sier advokat Heidi Reisvang i en pressemelding.

Hun påpeker at dommen vil ha mye å si for det lovlige rommet politifolk har til å utøve makt.

– Dersom dommen blir stående, så er det slik at polititjenestemenn som er ute i gatene, og som skal avverge farlige situasjoner, nå vil måtte kalkulere sin egen risiko for straffeforfølgelse framfor å ta grep, sier Reisvang.

Hun sier at hennes klient har stått i en krevende tid.

– Min klient har hatt det veldig krevende helt fra denne saken skjedde. Det har vært ett og et halvt år hvor livet hans har vært på vent. Og det er ikke noe unntak nå. Det kommer til å bli sånn fremover og inntil denne saken er endelig avgjort.

– Men siste ord er ikke sagt i denne saken, sier hun.

NTB

Politimann dømt for vold i Kongsberg – lagmannsretten strengere enn aktoratet

Kameratene Kevin Simensen og Kristian Teigen i Borgarting lagmannsrett under ankesaken mot politimannen som ble tiltalt for voldsutøvelse mot de to under tjeneste på Kongsberg 30. oktober 2022. Foto: Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Borgarting lagmannsrett har dømt en politimann til 120 dagers fengsel for vold mot Kevin Simensen i Kongsberg i november 2022.

Straffen på 120 dager ble avsagt av dommerne i Borgarting lagmannsrett tirsdag. Da saken var oppe for retten la aktoratet ned påstand om fengsel i 60 dager mot politimannen.

– Lagmannsretten pekte på at politiet har et vidt handlingsrom for å bruke lovlig makt i tjenesten, og at det også tilkjennes en romslig margin for feilvurderinger før det er aktuelt å belegge tjenestehandlinger med straff, skriver domstolen i en pressemeldingen.

Politimannen sto tiltalt for grov kroppskrenkelse og grovt uaktsomt brudd på tjenesteplikten etter at han utøvet vold mot Kevin Simensen i Kongsberg natt til 30. november 2022. Han var også tiltalt for å ha slått Simensens kamerat Kristian Teigen to ganger i låret med batong.

Da saken ble behandlet av tingretten i fjor, var det uenighet mellom dommerne om politimannen burde dømmes eller frifinnes, men et flertall kom til at voldsbruken framsto som forsvarlig og frifant ham.

Saken var oppe til behandling i Borgarting lagmannsrett i starten av april.

Spesialenheten for politisaker la ned påstand om ubetinget fengsel i 60 dager for den tiltalte. Politimannens forsvarer mente klienten burde frifinnes.

NTB

Baneheia-foreldrenes bistandsadvokat: – Viktig at Viggo Kristiansen vitner i retten

Audun Beckstrøm representerer foreldrene til Lena Sløgedal Paulsen (10) og Stine Sofie Sørstrønen (8), som begge ble drept i Baneheia 19. mai 2000. Foto: Foto: Cornelius Poppe / NTB

Baneheia-foreldrenes bistandsadvokat sier det blir en spesiell dag for foreldrene når Viggo Kristiansen tirsdag skal vitne i saken mot Jan Helge Andersen.

– Det blir en spesiell dag i retten hvor Viggo Kristiansen skal vitne og Jan Helge Andersen sitter på tiltalebenken, sier Audun Beckstrøm til NTB.

Sammen med Håkon Brækhus representerer han foreldrene til Lena Sløgedal Paulsen (10) og Stine Sofie Sørstrønen (8), som begge ble drept i Baneheia 19. mai 2000.

– Foreldrene trodde i over tjue år at Viggo Kristiansen var gjerningsmannen etter dommene i 2001 og 2002. Men det er viktig at Kristiansen vitner i retten og forhåpentligvis får vi opplyst saken gjennom hans vitnemål, sier Beckstrøm.

Viggo Kristiansen (44) sonet nesten 21 år, men ble i 2022 frifunnet for voldtekt og drap på de små jentene i Baneheia i mai 19. mai 2000. I dag skal han vitne i saken mot Jan Helge Andersen som står tiltalt i den gjenåpnede straffesaken.

Påtalemyndigheten mener Andersen var alene om å voldta og drepe jentene i Baneheia.

NTB

Stadig flere tror på økte boligpriser

Flere tror på økte boligpriser fremover, ifølge en undersøkelse fra NBBL. Foto: Foto: Beate Oma Dahle / NTB

68 prosent tror på høyere boligpriser ett år fram i tid, viser apriltall fra NBBL. Det er opp fra 62 prosent i mars. Kun 7 prosent tror på lavere priser.

Det kommer fram i Norske Boligbyggelags (NBBL) boligmarkedsbarometer.

– Optimistiske boligprisforventninger bidrar isolert sett til å trekke opp aktiviteten i boligmarkedet. Jeg tror at boligprisene vil fortsette å øke moderat i månedene som kommer, sier sjeføkonom Hilde Midsem i NBBL.

Hun peker på at det ligger an til reallønnsvekst for de fleste i år, og at arbeidsledigheten er fortsatt lav. Midsem tror Norges Bank kommer med sitt første rentekutt mot slutten av året.

Forventninger til renten har endret seg lite fra mars til april i barometeret. Andelen som venter høyere renter fremover, økte litt, fra 23 prosent i mars til 27 prosent i april. 46 prosent venter at boliglånsrenten er lavere om et år, om lag uendret fra mars.

NTB

DNB-overskuddet falt i første kvartal

I årets første kvartal leverte DNB et resultat på 10,2 milliarder kroner. Det er 300 millioner kroner mindre enn i samme kvartal i fjor, en nedgang på 2,6 prosent. Foto: Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

I årets første kvartal leverte DNB et resultat på 10,2 milliarder kroner. Det er 300 millioner kroner mindre enn i samme kvartal i fjor.

Resultatet er likevel noe høyere enn det analytikerne hadde spådd. For mens første kvartal endte på 10,2 milliarder, hadde ekspertene trodde det ville bli et resultat på 9,5 milliarder etter skatt, ifølge estimater fra Bloomberg.

Kvartalsrapporten viser imidlertid at renteinntektene i første kvartal falt med 2,9 prosent sammenlignet med de siste tre månedene av 2023, ifølge E24.

At den norske økonomien forholder seg relativt robust til tross for høye renter, har imidlertid bidratt positivt til DNBs kvartalsresultat, skriver banken i en pressemelding.

– En sterkere start på året enn ventet styrker troen på at den norske økonomien er på vei mot en myk landing, sier administrerende direktør Kjerstin Braathen i DNB.

En myk landing vil si lavere vekst, men ikke så lav vekst at mange vil miste jobben, altså at man unngår resesjon.

DNB og andre banker har satt opp utlånsrentene i takt med Norges Banks rentehevinger. Bankene tjener mer når rentene stiger. Siden desember har Norges Bank holdt styringsrenten uendret på 4,5 prosent.

Ved børsåpning tirsdag, samme dag som kvartalsresultatene ble publisert, falt DNB-aksjen med 3 prosent.

NTB

Høyeste tømmerprisen i ett kvartal noensinne

Tømmerprisen har steget 95 kroner på ett år. Snittprisen per kubikkmeter tømmer var i første kvartal 619 kroner per kubikkmeter. Foto: Foto: Terje Pedersen / NTB

Snittprisen per kubikkmeter tømmer var i første kvartal 619 kroner per kubikkmeter. Det er den høyeste nominelle tømmerprisen i ett kvartal noensinne.

Hvis vi regner om til faste priser, må vi tilbake til slutten av 1990-årene for å finne tilsvarende høye tømmerpriser, ifølge SSB.

De gode tømmerprisene førte blant annet til høyt hogstkvantum. I alt ble det målt 3,1 millioner kubikkmeter tømmer i første kvartal. Bare en gang tidligere er det målt inn så mye tømmer i ett kvartal.

I alt ble det eksportert 1,1 millioner kubikkmeter tømmer i første kvartal i år, en liten økning fra første kvartal i fjor.

NTB

Boliger nær vindkraftverk selges til betydelig lavere pris

Boliger i nærheten av vindkraftanlegg selges med betydelige prisfall, viser en ny studie. De som bor nærmest, må tåle opp mot 15 prosent lavere boligpris.

Det kommer fram i den første kvantitative analysen av konsekvensene ved vindkraftutbygging på det norske boligmarkedet, som Finansavisen har omtalt.

Studien har sett på boligtransaksjoner i nærheten av alle de 61 kraftanleggene som er etablert på land i Norge.

– Man har regler om blant annet støysoner, men de som bor i nærheten av vindkraftverk, er i liten grad blitt hensyntatt, sier analytiker Markus Lund Andersen, som har vært med på å gjennomføre studien, til avisen.

Selv boliger som ligger så langt unna kraftanleggene som 6 kilometer, har ifølge studien et betydelig prisfall. Det tilsvarer 23.000 boligeiere som har solgt sine boliger med rabatt.

Boliger med en avstand på 1 til 2 kilometer fra kraftverkene har i gjennomsnitt et prisfall på 15 prosent. Avstander på 6 til 7 kilometer gir et fall på 4,4 prosent i snitt.

Den negative betalingsviljen er dessuten større i nærheten av vindkraftverk som er i drift, enn for vindkraftverk under bygging.

– Det er liten tvil om at de som bor i nærheten, får redusert sine boligpriser på grunn av visuell forurensning, støy og andre ulemper, forklarer Lund Andersen.

Studien er basert på 230.000 boligtransaksjoner i avstander på 30 kilometer eller mindre fra vindkraftverk i perioden fra 2010 til 2022.

(©NTB)

Åse Astri Bakka

MC i trafikkuhell

Klokken 18.41 mandag opplyser Agder-politiet om et trafikkuhell på Kvinlog i Kvinesdal:

- En MC involvert. Motorsykkelen har sklidd i en sving og veltet. Føreren er bevisst, opplyser operasjonsleder Øyvind Hægeland.

Like før klokka 20.00 oppdaterer politiet hendelsen:

- Motorsykkelføreren er tatt med i ambulansen til sykehuset i Kristiansand for sjekk. Føreren er oppegående. Han blir anmeldt for kjøring uten gyldig førerkort.

NTB

Brannvesenet har slått ned flammene i stor krattbrann i Åmli i Agder

Nødetatene rykket mandag ettermiddag ut til en krattbrann i et hyttefelt i Skjeggedal i Åmli i Agder, der flere hundre kvadratmeter sto i brann.

– Brannvesenet har slått ned flammene på stedet og er nå i etterslukkingsfase, skriver 110-sentralen i Agder på X like etter klokken 16.

Da brannmannskapene kom til stedet i 15-tiden, meldte de at flere hundre kvadratmeter sto i brann mellom hyttene i hyttefeltet i Åmli.

Brannen hadde ifølge brannsentralen en front på 100 meter, og mellom 10 og 12 mål hadde brent. Ingen bygninger skal ifølge brannvesenets innsatsleder, Petter Vinje Svendsen, ha tatt fyr.

– Men en hytteeier har fått lettere brannskader etter å ha slukket en brann under hytta si, så ambulansen er også på vei, sier Svendsen VG.

Han legger til at det er snakk om en bråtebrann som har kommet ut av kontroll.

Bråtebrenning, også kalt svedjebruk, er en gammel metode for å rydde jord etter vinteren. Metoden er tillatt til tross for bålforbudet, som gjelder fra 15. april, med mindre kommunens forskrifter sier noe annet.

(©NTB)

NTB

Forbud mot MC-klubb opp i Høyesterett

Hvorvidt MC-klubben Satudarah skal være forbudt i Norge eller ikke, skal nå avgjøres i den øverste domstolen.

Det har Høyesteretts ankeutvalget besluttet, opplyser domstolen på sine nettsider mandag.

Borgarting lagmannsrett besluttet i januar at MC-klubben kan forbys og at medlemmer kan straffes for deltakelse. De begrunnet forbudet med at det er nødvendig for å forebygge alvorlig kriminalitet.

Da saken var oppe i Oslo tingrett i mai i fjor, konkluderte Oslo tingrett med at MC-klubben fortsatt kunne være tillatt i Norge. Avgjørelsen ble anket til lagmannsretten, som altså kom til motsatt konklusjon.

«Samlet, og sett i lys av den fryktkapitalen Satudarah har i Norge og internasjonalt, og behovet for å bekjempe alvorlig kriminalitet, mener lagmannsretten at forbudet er nødvendig i et demokratisk samfunn», het det i kjennelsen.

Statsadvokaten og politiet tok i fjor saken til retten for å forby klubben, som de mener har som hovedformål å bedrive kriminalitet. I juni i fjor hevdet Satudarah at de legger ned virksomheten i Norge.

Saken er ennå ikke berammet for behandling i Høyesterett.

(©NTB)

NTB

Krattbrann i Åmli i Agder – flere hundre kvadratmeter i brann

Nødetatene har rykket ut til en krattbrann i et hyttefelt i Skjeggedal i Åmli i Agder. Ifølge brannmannskapene står flere hundre kvadratmeter i brann.

Det er flere hundre kvadratmeter i brann, skriver 110-sentralen i Agder på X / Twitter.

– Det brenner mellom hytter i ett hyttefelt og brannvesenet jobber med å skaffe seg oversikt om det har spredt seg til konstruksjonen på noen av disse, står det i meldingen.

(©NTB)

NTB

Kongehuset: Kongen er tilbake i arbeid – skal jobbe mindre fremover

Kong Harald gjør varige endringer i sitt program som føle av alderen, opplyser Kongehuset. Her er han avbildet under et statsbesøk fra Tanzania i februar. Foto: Cornelius Poppe / POOL / NTB

Kong Harald (87) er tilbake i jobb, men skal fra nå av jobbe mindre enn før av hensyn til alderen, opplyser Kongehuset.

– Kongen vil gjøre tilpasninger i sitt program fremover, av hensyn til sin alder. Dette vil innebære en varig reduksjon i antall og omfang av aktiviteter kongen deltar på. Det vil også gjøres praktiske tilrettelegginger i gjennomføringen av hans offisielle aktivitet, opplyser Kongehuset.

Kong Harald fikk i mars operert inn hjerteregulator ved Rikshospitalet i Oslo etter å ha blitt syk på ferie i Malaysia. Han har siden vært sykmeldt. I starten av april ble sykemeldingen forlenget med to uker, fram til 22. april.

– Kongen er glad for å være tilbake og gjenoppta sitt virke, opplyser Kongehuset.

Innlagt på sykehus i Malaysia

Mandag har kongen holdt audiens med forsvarssjef Eirik Kristoffersen, sjef for Brigade Nord, brigader Terje Bruøygard, og nestkommanderende i Forsvarsstaben, kontreadmiral Bjørn-Erik Marthinsen.

Kronprins Haakon har fungert som regent mens kongen har vært sykmeldt.

Kong Harald ble syk da han og dronning Sonja i februar var på privat ferie på øygruppen Langkawi i Andamanhavet, rundt 30 kilometer vest for det malaysiske fastlandet. 27. februar opplyste Kongehuset at kongen var innlagt på sykehus i Malaysia på grunn av en infeksjon.

Har fått pacemaker

Her fikk han operert inn en midlertidig pacemaker før han 3. mars reiste hjem til Norge med et medisinsk evakueringsfly fra Forsvaret. Vel hjemme fikk han operert inn en permanent pacemaker ved Rikshospitalet, og han ble utskrevet herfra 14. mars.

Også tidligere i vinter var kongen sykmeldt. 31. januar ble han sykmeldt som følge av en luftveisinfeksjon. Han var da tilbake i jobb 5. februar.

Kongen feiret 87 år 21. februar.

NTB

Viggo Kristiansen ønsker ikke å bli fotografert når han skal vitne i Baneheia-saken

Bistandsadvokat Brynjar Meling ber om at Viggo Kristiansen ikke blir fotografert i forbindelse med at han tirsdag skal vitne i Baneheia-saken. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Foto: Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Viggo Kristiansen (44) ber pressen respektere hans ønske om ikke å bli fotografert i forbindelse med at han tirsdag skal vitne i Baneheia-saken.

Kristiansen opplever det som belastende på nytt å bli anklaget for overgrep og drap i Baneheia for snart 24 år siden, og hans oppmøte i den gjenåpnede saken mot Jan Helge Andersen (43) er «i seg selv en belastning». Det skriver bistandsadvokat Brynjar Meling i en pressemelding mandag.

– Basert på dette anmodes pressen om å ta sin del av ansvaret for at saken gjennomføres på en mest mulig skånsom måte for Kristiansen, ved å unnlate å fotografere og publisere bilder av ham i forbindelse med saken, skriver Meling.

Viggo Kristiansen har sonet nesten 21 år for drap og overgrep han ikke begikk. Etter at han for halvannet år siden ble fullstendig frifunnet og renvasket for enhver befatning med Baneheia-drapene, er hans tidligere kamerat blitt tiltalt i den gjenåpnede straffesaken.

Påtalemyndigheten mener nå Andersen var alene om å voldta og drepe Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10).

– Kristiansen har et sterkt behov får å starte på nytt i livet og legge denne saken bak seg. Han har aldri søkt oppmerksomhet og aldri bedt om å bli en del av denne saken og man skulle tro at pressen vil utvise forståelse for at 24 år i medienes søkelys er tilstrekkelig, skriver Meling.