Plastemballasje er farlig søppel, og vi kaster stadig mer. Vi skulle ha vært på god vei i et grønt skifte, men drukner snart i vårt eget plastavfall. Hva kan vi gjøre?
Videre følger et knippe bilder som kan vise en del av løsningen, og gi litt håp.
Hvert år samler barn og voksne seg i Verevågen. De går sammen om å plukke søppel langs hele stranda på Stave. Det har ifølge Ernst Arild Mathiassen blitt en tradisjon. - Nå har vi plukket søppel langs stranda på Stave i 33 år. Jeg synes det er mindre søppel og plast de siste årene, sier Mathiassen.
Søgne Dykkerklubb har siden desember 2015 arbeidet systematisk med å fjerne spøkelsesredskap og søppel fra havets bunn. De har gjennomført ryddeaksjoner på store deler av Sørlandet og har vært en foregangsaktør i oppryddingsarbeidet av tapte fiskeredskaper i Norge. Her i aksjon i havnebassenget i Farsund.
Søppelrydding i strandkanten er bare noe av det elevene gjør i løpet av Havmonster-uka. Bildet er tatt av elevene selv.
– Målet er å skape nysgjerrighet og engasjement for å gjøre noe, sier lærer og primus motor, Agnethe Salvesen. I flere år har Farsund ungdomsskole lagt den vanlige timeplanen helt til side. I stedet har både elever og lærere brukt all tid på Prosjekt Havmonsteret. Et prosjekt som har fokus på utfordringen med plast i havet.
Nylig var Farsund barneskole og Vanse skole med på ryddeaksjon sammen med organisasjonen Klimaalliansen, for å rette søkelyset på miljø og marin forsøpling. Elevene samlet inn fire fulle sekker med søppel.
I vinter utførte rugbyklubben Farsund Bobcats strandrydding en lørdag. Her er fangsten etter at de ryddet Nesheimstranden.
Både lag, foreninger og skoler samler inn flasker for å pante dem og få inntekt. Her er noe av det 9. trinn ved Feda ungdomsskole samlet inn ved forrige innsamling.
På den siste innsamlingen fikk 9. klasse ved Feda ungdomsskole inn flasker til 8.000 kroner. De har, sammen med hele 9. klasse på Kvinesdal ungdomsskole, hatt to flaskeinnsamlinger, som totalt har resultert i 90.000 kroner.
9. klasse ved Lista ungdomsskole har også samlet inn flasker til inntekt for Polen-tur. På bildet panter Elena Grindheim, Alexander Skaara og Jamina Larsen siste rest av flaskene.
Husholdningene sorterer plastemballasjen sin. Elena Eik og Anders Eik Pilskog er opptatt av å skylle, tørke og sortere plastemballasjen riktig.
– Folk er blitt bedre og bedre på å sortere plast, sier Lechezar Dimitrov på renovasjonsrunden for å samle inn plast og papir mandag morgen.
Fra januar 2020 har vi kildesortert avfall ved Farsund omsorgssenter og omsorgsboliger. Ved Listaheimen sorteres avfall tilsvarende. Det er satt ut sorteringsvogner ved hvert avdelingskjøkken, samt enkelte andre steder. Helsefagarbeider Oskar Julius Spilde Hove jobber ved omsorgsboligene på Livdekrona. Her sorterer han plast og annet avfall i en av sorteringstrallene.
– Jeg vil gjerne tilby et alternativ til plast. Mange har ikke tenkt på at man enkelt kan bytte ut ting man til daglig bruker i plast, til fordel for naturmaterialer. Gjennom å gjøre små grep i hverdagen kan man ta bevisste valg rundt plast, sier Marte Kopperud, innehaver av Minna & Lilou.
– Etter hvert må vi regne med at ny plast ikke blir produsert av olje slik som nå. Gjenvinningsløsninger på det meste av materialer er veldig viktig. Verden er ikke perfekt. All plast som sorteres blir ikke til ny plast, men så mye som mulig blir det - og stadig mer, sier Lars Tjelland ved Renovasjonsselskapet for Farsund og Lyngdal (RFL).
Mange er opptatt av å formidle håp. Blant annet Solveig Egeland, gjennom Håpets katedral. – Håpets katedral handler om å forvandle vondt til godt og vise at det skapes håp når vi samarbeider, sier Egeland.