Det fremgår av et brev som er sendt til kommunen ved ordfører Per Sverre Kvinlaug.

Stiftelsens styreleder, Dagrun Eriksen, viser innledningsvis til at Arkivet er freds- og menneskerettighetssenteret på Sørlandet.

– For å nå ut til regionens innbyggere med historisk og samfunnsmessig kunnskap som bidrar til demokratisk bevissthet og holdningsdannelse, er vi avhengig av fortsatt støtte og samarbeid med begge Agder-fylkene og alle de 30 kommuner. Over statsbudsjettet dekkes nærmere 60 prosent av driften. Fylkeskommunal og kommunal støtte er derfor avgjørende og gjør det mulig å opprettholde et kvalitativt og spennende tilbud til alle skolene og regionens innbyggere, skriver Eriksen.

Skoleelever er Arkivets viktigste målgruppe. Ved besøk får elevene både en omvisning i hovedutstillingen — «Brennpunkt Arkivet: Okkupasjon, motstand, fangenskap og samarbeid i Agder 1940-1945» og et undervisningsopplegg. l utstillingen settes blant annet menneskers ulike handlingsvalg i fokus på en slik måte at elevene aktivt engasjeres og involveres underveis i omvisningen. Undervisningen gjennomføres av Arkivets ansatte formidlere.

– l undervisningen trekkes det Iinjer mellom de brutale historiene som er blitt fortalt i kjelleren og samtidens utfordringer og muligheter. Slik legges grunnlag for historisk refleksjon og holdningsdannelse som gjør elevene bedre rustet til å ta samfunnsansvar som aktive og verdibevisste individer, skriver Dagrun Eriksen.

Ved siden av klassebesøk på Arkivet, besøkes også mange kommuner i begge fylker gjennom ulike opplegg i den kulturelle skolesekken.

Kommuner som yter tilskudd i henhold til anbefalte støttesatser, får gratis omvisning og undervisning for sine skoleklasser.

For øvrig har begge fylkeskommuner og Kristiansand kommune til sammen bidratt med halvparten av finansieringen av nybygget til 30 millioner kroner som åpnes offisielt 1. februar 2018. Alle ordførere inviteres til denne åpningen, opplyser Eriksen. Stiftelsen Arkivet vil sende egen invitasjon til dette arrangementet.