MANDAL Den sunne matbaren på hjørnet av Gierts Karis plass og Store Elvegate åpnet dørene i midten av april i år, og har solgt sunn mat som smoothie, wraps og salat til sultne mandalitter og turister. Fra 2. august har døra vært låst på det gule hjørnet.

– Vi hadde på forhånd avtalt at vi skulle ta en evaluering av driften i månedskiftet juli/august. Vi ser at det går mange dugnadstimer inn, og flere i styret har ønsket å bruke mindre tid på dugnad til dette konseptet, forklarer daglig leder Svein Arne Brådland.

Han har drevet matbaren sammen med sønnen Stian Brådland, i tillegg til Geir Iversen og hans sønn Tommy Iversen. Da spisestedet åpnet dørene i april, fortalte Brådland at gründerne hadde jobbet lenge med utvikling av konseptet, og at ideen gradvis hadde vokst frem.

De fire medeierne kommer ikke til å melde oppbud, men ser nå på muligheter for videre drift. Dersom Get It gjenoppstår, er det uansett under et nytt konsept. Selskapet leier lokalene i en femårskontrakt.

– Konseptet som er nå vil ikke driftes videre, men vi ser på andre muligheter for drift, eller om vi skal prøve å selge eller avvikle. Vi har foreløpig ikke tatt stilling til veien videre, og Get It er stengt på ubestemt tid, sier Brådland.

Gode odds

Med værgudene på rett side har turister utgjort en stor andel av kundegruppa gjennom ferieukene, men Brådland sier at antallet lokale kunder også har vært økende. Han sier at konseptet har blitt godt mottatt blant kundene, og beskriver omsetningen som «tålig bra» og som forventet, og at plasseringen av lokalet også er god.

– Man skulle alltids ønske høyere omsetning, men det har ikke vært uventet. Vi beregnet uansett at det vil ta mellom ett og to år før man kan ta ut akseptabel lønn, og etter 3,5 måned driver man ikke med overskudd. Det må mer inn, og når man ikke ønsker å legge inn flere dugnadstimer, har vi sagt stopp, sier Brådland.

Ikke lønnsomt

Når matgründerne nå velger å stenge dørene kun ei uke før Skalldyrfestivalen sørger for storinnrykk til byen, er det etter en helhetsvurdering av situasjonen.

– Vi hadde stillingskontrakter på ansatte som løp ut juli, og måtte da hatt ansatte frem til etter festivalen. Vi har ikke vært gjennom Skalldyrfestivalen tidligere og vet ikke hvilke salgstall vi kunne ha ventet oss, og måtte stille spørsmålet om hvorvidt det lønner seg, sier han.

Og på det spørsmålet ble konklusjonen «nei». Brådland understreker at det er leit å skuffe faste kunder.

– Vi har blant annet satset på forskjellige typer matintoleranse, og det er leit å skuffe kunder som har satt pris på tilbudet vårt, sier han.