Rideklubben har den siste tiden opplevd økt aktivitet på kurs og treninger, og nå vil de prøve å utvide tilbudet.

Økende interesse

Kvinesdal rideklubb har i underkant av 70 medlemmer, og holder ridekurs en gang i måneden stort sett hele året.

Aldersspennet på ridekurset er fra 10-35 år, og alle deltakerne stiller med egen hest. Klubben har kapasitet til å ta inn to grupper à fem kursdeltakere hver gang. Nå er det flere som står på venteliste for å bli med på kurs.

I sommer skal klubben derfor forsøke å ha ridekurs en gang i uken, for å kunne gi tilbud til flere.

– Vi har jo mest lyst til å si ja til alle hver gang, men det har ikke klubben kapasitet til, forteller kursinstruktør Aina Emilie Skåland.

Kursleder Merethe Breimoen opplyser at de legger ut beskjed om påmelding cirka tre uker i forkant av kursene de holder, og da er det de som melder seg på først som får plass.

Leder av Kvinesdal rideklubb, Ida Marie Eriksen og klubbmedlem Linda Jerdal er godt fornøyd med søndagens ridekurs. Foto: Stine Grønolen

Store ambisjoner

Blant søndagens kursdeltakere var 13 år gamle Ingrid Marie Jerdal Lervik. Hun konkurrerer i distanseritt, og har som mål å ri åtte mils distanseløp i NM. I år er hun for første gang gammel nok til å delta.

– I dag var hun superflink, skrøt Skåland av hesten Bint Aisha.

Under kurset red Ingrid Marie sin Bint Aisha, en 14 år gammel araberhest. Instruktør Skåland ga tips innen dressur og longering, og synes at hesten var kjempeflink under dressurtreningen, til tross for at hesten egentlig blir brukt mest til distanse. Hun forklarte at distansehestene har veldig stor nytte av å samarbeide med styrke og balanse på samme måte som en hest som konkurrerer i dressur.

– Det som er viktig for meg er at rytterne har en lydig og kvikk hest som arbeider korrekt uansett hva de konkurrerer i, forklarer Skåland.

Kursansvarlig Merethe Breimoen trener vallaken Robbie på 12 år. Foto: Stine Grønolen

Tilpassede ridetimer

– Jeg jobber stort sett en-til-en med deltakerne, og alle kan selv bestemme det de har lyst til å trene på, legger instruktøren til.

Videre forteller hun at hun vil ha fokus på å undervise bredden i ridesporten, i alle ekvipasjer uavhengig av hva de har som hovedgren, og at hun alltid må tilpasse arbeid og øvelser til individ og hovedgren.

Hun bruker også en mikrofon under ridetimen, slik hun kan snakke med dem som sitter på hesteryggen uten å måtte rope. Rideelevene får da en høyttaler i øret, og får instruksjoner underveis. Skåland forteller at hun kan snakke til rytterne på 200 meters avstand, noe som kommer godt med.

Kursinstruktør Aina Emilie Skåland bruker mikrofon for å kommunisere til kursdeltakerne, som har lyden på øret. Her trener hun Merethe Breimoen og hesten Robbie. Foto: Stine Grønolen
VA Samir er føllet til hesten Ajmana, og han følger godt med når moren trenes i dressur. Foto: Stine Grønolen
Aina Emilie Håland kommer opprinnelig fra Råde, og er kursinstruktør for Kvinesdal rideklubb. Foto: Stine Grønolen
Kursinstruktør Aina Emilie Skåland i sving. Foto: Stine Grønolen