– Ta en ekstra titt ut av vinduet før du legger deg i kveld. Det blir et fascinerende syn, sier hobbyfotograf Lars Erik Nes.

Kristiansanderen bor på Slettheia, og tirsdag kveld setter han seg i båten og setter kursen mot en holme der han skal fotografere supermånen med Oksøy fyr i forgrunnen.

Fenomen

Noen ganger hvert år kommer fullmånen nærmere jorden. Dette heter supermåne og i kveld kan du få se det i Norge fra rundt klokken 20.33, ifølge Illustrert Vitenskap.

– I kveld kommer supermånen opp av havet, og for folk i Kristiansand vil den være på det fineste mellom klokka 22.30 og 22.50. Dette er fordi månen oppleves størst når den ligger rett over horisonten, forteller supermånemannen.

Lars Erik Nes fra Kristiansand gleder seg til kveldens supermåne. Foto: Privat

Én til tre ganger i året kommer fullmånen usedvanlig tett på jorda. Når det skjer, tar den opp omkring sju prosent mer plass på himmelen enn normalt, og den lyser 16 prosent sterkere.

Tårnet på Odderøya i Kristiansand fotografert med vakker måne fra Fiskåtangen 19. februar 2019. Foto: Lars Erik Nes

Fenomenet, som kalles supermåne, oppstår fordi månens bane er oval og jorda ikke ligger midt i ovalen. Det betyr at månens avstand til oss varierer i løpet av en måned.

Illustrert Vitenskap forklarer at når månen er lengst vekk, er den over 400.000 kilometer unna, og når den er nærmest, er den under 359.000 kilometer unna.

Vanskelig på bilder

Mange har nok erfart at det å ta bilder av månen ikke er så lett. Den skinner så stor og fin der på himmelen, men på bildet blir den bare en utydelig lys flekk.

Nes har gode råd, og selv er han er godt rustet for fotograferingen av supermånen i kveld.

– Man bør ha lang telelinse og selvfølgelig stativ. Hvis månen kommer opp sent på kvelden så er det ekstra vanskelig å fotografere for da er månen så lys og himmelen så mørk. I kveld kommer månen opp 45 minutter etter solnedgang og det kan passe bra, såfremt det er skyfritt da, sier han.

Nes jobber til daglig som utvikler, men er også er en ivrig naturfotograf.

Han gleder seg til kveldens supermåne.

– Det er fint å vende blikket oppover. Dette er en bra hobby, man kommer seg ut. Disse bildene blir noe annet enn vanlig jobb, sier Lars Erik Nes til Fædrelandsvennen.

Sist gang vi kunne oppleve supermånen var 13. juli 2022 klokken 20.37.