Pernille Strøm (26) jobbet i Nordsjøen tidligere. Hun håper å finne seg en jobb innen industri, men er åpen for det meste. - Jeg synes det er vanskelig. Jeg synes det ser ut til å gå ut på at man kjenner noen som kjenner noen, forteller hun. Foto: Malene Sørensen Lundberg
Lars William Wroldsen var en av foredragsholderne som opplyste om dykkerbransjen. Foto: Malene Sørensen Lundberg

Flere hundre personer ble invitert av Nav til foredragene som har til formål å inspirere jobbsøkere. Der gav ulike aktører informasjon om ulike yrker og prosjekter, og Svein Arne Marcussen i Nav opplyste om utviklingen av arbeidsmarkedet.

– Vi ser at det er vesentlige endringer i arbeidsmarkedet, både i fylket vårt og i region Lister, forteller han og viser til statistikken:

Ledigheten i Vest-Agder har nemlig gått ned fra 5.739 i 2016, til 4.459 i desember 2017.

Svein Arne Marcussen i Nav presenterte dagens arbeidsmarked med endringene som har vært - og er å forvente. Foto: Malene Sørensen Lundberg
Slik ser statistikken ut for ledighets-utviklingen i Vest-Agder. Foto: Malene Sørensen Lundberg

– Formidabelt

– Det mest gledelige viser at nedgangen fra desember 2016 er formidabelt. Vi går inn i sannsynligvis et av de beste årene vi får i dette tiåret. Vi kan definitivt si at ting har snudd.

Utfordringene nå er imidlertid at endringene skjer mye fortere enn tidligere, påpeker han.

– Det vi ser er bekymringstegn, er at de uten fagutdanning eller høyere utdanning sliter, og de vil slite i fremtiden.

Kravet til utdanning vil bli kjempestort, formidlet Marcussen.

- Det er vanskelig. Det finnes noen jobber, men ingen jeg er utdannet til, forteller Marianne Aldana Martin (38). Foto: Malene Sørensen Lundberg

Tøft marked

Og kravet til utdanning er noe Marianne Aldana Martin (38) har lagt merke til. Hun har utdanning fra Mexico innen media-linjen. Aldana Martin bor på Lista i Farsund og merker at det er et tøft marked å få jobb i. Hun har nå vært arbeidsledig i ett år.

– Jeg skulle egentlig ikke vært her i dag for jeg hadde ikke fått beskjed om dette, men så hørte jeg fra noen venner at de var invitert til dette. Så da ble jeg med dem.

Men inntil pausen var det ikke noe spesielt av foredragene som hadde truffet bra hos Aldana Martin så langt.

– Jeg får med meg alt, men det er ingenting av det som kan hjelpe meg å finne et yrke. Det er ikke enkelt. Det er vanskelig. Det finnes noen jobber, men ingen jeg er utdannet til.

– Hva tror du løsningen kan være for at du får deg jobb?

– Jeg holder på med noen eksamen jeg skal gjøre ferdig, og så skal jeg søke om å ta en mastergrad i sosiologi og sosialarbeid, forteller hun.

Nils Wamestad fra Kvås håper at inspirasjonskurset kan åpne noen dører til arbeidsmarkedet. Foto: Malene Sørensen Lundberg

Håper å finne jobb

For Nils Wamestad er det viktig å få seg en jobb i nærområdet med hensyn til barna. Han har levert CV-er fra seg i både Farsund og Lyngdal, men har ikke hatt store hellet med seg så langt i prosessen.

– Jeg har vært uten jobb siden desember. Før det jobbet jeg for Power, men så ble det nedbemanning, og siden jeg var først inn - ble jeg først ut. Det er ikke lett, informerer han.

Han valgte dermed å ta turen til inspirasjonsforedraget i håp om å finne seg en jobb, alternativt om det finnes noen nye jobber.

– Jeg kunne ha jobbet i anleggsbransjen, sier Wamestad;

– Men dykker var ikke min stil, tilføyer han lattermildt.

Stig Thomas Lavold (t.h) synes foredragene var informative og lærerike. Her snakker han med en av foredragsholderne, Lars William Wroldsen, om dykkerbransjen. Foto: Malene Sørensen Lundberg

– Informativt

En annen som interesserte seg for diverse foredrag, var Stig Thomas Lavold.

– Det er informativt og lærerikt, forteller han.

Lavold har utdanning offshore og jobbet fem år i militæret. Etter at han sluttet i militæret tok han utdanning, og nå søker han jobb. Men det er slett ikke en lett oppgave:

– Markedet er dårlig. Når man søker på alt som er, blir man mektig lei.

Han synes det er flott at inspirasjonsforedrag arrangeres.

– Det er informativt og man finner nye muligheter. Og det er jo eneste måten å samle folk på. Noen går omtrent ikke ut døra og får seg ikke jobb, så folk setter seg fast, påpeker han.