De legger samtidig til at de synes det er et merkelig regnestykke som legges for dagen i forhold til å dekke kostnadene til denne miljøanalysen(kostnadsberegnet av Mattilsynet til 40.000 red. anm.).

– Kommunen som har tillatt forurensning fra ulike utslippskilder skal betale 6.000 kroner. Forurenserne som er Eramet Norway Kvinesdal As, Borregaard Trælansfos AS, Kvina Verft med flere skal betale 0 kroner. Listerskjell AS, som ikke har hatt noe aktivitet i fjorden og som skal drive miljøvennlig næring uten utslipp av miljøgifter skal betale 34. 000 kroner, skriver styreleder i Listerskjell, Steven Treland.

Opplysningene fremkommer i en klage på et vedtak som formannskapet i Kvinesdal har fattet, og hvor det fremgår at Listerskjell får 6.000, altså 15 prosent av det totale beløpet på 40.000.

Blåskjellene på anlegget til Listerskjell vokser hurtig Foto: Privat

– Ulønnsomt

I klagen fortsetter han slik:– Når man oppsummerer disse postene, blir resultatet at det er svært lønnsomt å være forurenser, og det er svært ulønnsomt, eller skal vi si dyrt, å være miljøvennlig. Det er dette resultatet som er en del av rammen som blir lagt for oss som vil være med på det grønne/blå skifte. For oss som vil være med på å skape ei bærekraftig framtid gjennom blåskjelldyrking.

At klagen på dette vedtaket kommer så sent (sendt 31/1 −2020) begrunner han med at de ved en feil ikke har blitt gjort kjent med vedtaket før nylig.

– Listerskjell AS som skal drive miljøvennlig og bærekraftig, næring ved å etablere blåskjellproduksjon i Fedafjorden er av Mattilsynet blitt pålagt å gjennomføre områdeanalyse i Sagebukta. Konsentrasjonen av ti ulike tungmetaller samt PAH skal undersøkes. Kostnaden er beregnet til 40.000, påpeker han. Han kommer også med en oppfordring til de folkevalgte i Kvinesdal.

Når man oppsummerer disse postene, blir resultatet at det er svært lønnsomt å være forurenser, og det er svært ulønnsomt, eller skal vi si dyrt, å være miljøvennlig

Blåskjellene på anlegget til Listerskjell vokser hurtig Foto: Privat

Oppfordring

– Kjære kommunepolitikere: Man kan ikke regne på denne måten dersom Kvinesdal kommune skal bli med på det grønne/blå skifte. Akkurat som man lokker med byggeklare næringstomter på land, må man nå også lokke med byggeklare næringstomter under vann (områder avsatt til akvakulturformål i kommuneplanens arealdel), og da er reint vann første bud. I forhold til vår næring trenger vi å vite om vannet i Fedafjorden er reint nok til blåskjellproduksjon. Slik kunnskap stiller ikke kommunen til rådighet. Undervannstomtene er ikke klare.

Han sier dessuten at den fruktbare Øyesletta ikke tar slutt ved Øye Smelteverk.

– Den fortsetter hele 15 kilometer under vann med et enormt potensiale for miljøvennlig matproduksjon.

Alf Ingebretsen og Hans Aase foran prøveanlegget i Fedafjorden. Foto: Privat

Sier fra seg tilskudd

– Vi sier herved fra oss kommunens tilskudd på 6.000 og foreslår at dette beløpet heller kan inngå i et framtidig kommunalt fond til miljøovervåking av Fedafjorden. Vi vil heller fortsette vår dialog med Mattilsynet, som nå ser ut til å ville ta kostnaden med områdeanalyse i Sagebukta, uttaler styrelederen i Listerskjell, Steven Treland.

Vi sier herved fra oss kommunens tilskudd på 6.000

Hans Aase foran prøveanlegget i Fedafjorden. Foto: Privat