Strømmen blir dyr i Sør-Norge tirsdag. Fra Sunnhordland til Buskerud (NO2) blir spotprisen årets høyeste mellom klokka 7 og 8, da den bikker 2 kroner/kWh

På Østlandet (NO1) har ikke spotprisene vært så høye siden 16. januar. Døgnprisen på 92 øre/kWh er den høyeste på fire uker. På Vestlandet har ikke strømprisen bikket 2 kroner per kWh siden 5. januar, skriver Europower.

Prisene faller kjapt utover formiddagen. Fra klokken 10 og utover dagen blir prisene i Sør-Norge liggende et sted mellom 81 og 94 øre/kWh. Kunder med strømstøtte betaler maks 86 øre/kWh etter støtte, men før avgifter og nettleie.

I Midt-Norge og Nord-Norge er stigningen langt unna nivåene i sør. Høyeste timepris blir på 81 øre/kWh, i tre timer fra klokken 20 tirsdag kveld.

Tom Arild Støle

18 ble tatt for å kjøre for fort

Utrykningspolitiet (UP) knep til sammen 18 fartssyndere da de onsdag kveld hadde fartskontroll i 70-sonen på E39 ved Skoland i Lyngdal.

Høyeste målte hastighet var 90 kilometer i timen. Sjåføren av dette kjøretøyet endte opp med et forelegg på 7.050 kroner, ifølge bøtesatsene.

Ingen personer mistet førerkortet i fartskontrollen. Grensen for å miste førerkortet i en 70-sone er 106 kilometer i timen.

Siste innlegg

Har du tips eller spørsmål om dette emnet? Vi vil gjerne høre fra deg!

Send inn
NTB

MC-fører hentet av luftambulanse etter ulykke i Sandnes

En MC-fører er fraktet med luftambulanse til sykehus etter å ha kjørt av veien i Sandnes. Ulykken framstår som alvorlig, opplyser politiet.

Politiet i Sørvest meldte klokken 19.45 at nødetatene hadde rykket ut etter melding om at en motorsykkel hadde kjørt av veien i Søredalen.

– Ulykken framstår som alvorlig, skriver politiet på X.

Ifølge politiet var motorsykkelen en del av et større følge.

– MC-føreren er hentet av luftambulansen og fraktet til Stavanger universitetssjukehus, skriver operasjonssentralen.

NTB

Maskert person med machete i Kristiansand sentrum

Politiet rykket onsdag ut til Wergelandsparken i Kristiansand sentrum etter melding om en maskert person med machete. Politiet har kontroll på personen.

Politiet er på stedet og har kontroll på person, opplyser politiet i Agder på sine nettsider klokken 16.07.

Politiet opplyser at vedkommende har oppholdt seg i parken og var i besittelse av en stor kniv.

– Kniven er ikke brukt, eller truet med på noen måte, skriver politiet.

NTB

Fall i salg av trelast

Treindustrien er bekymret for at man mister produksjonskapasitet av trelast i Norge på bekostning av tømmereksport. Foto: Foto: Terje Pedersen / NTB

I april ble det et fall i salg av trelast, opplyser Treindustrien. Samtidig når tømmerprisene nye høyder.

– Mange sagbruk melder om røde tall på bunnlinjen og vansker med å skaffe råvarer i form av tømmer. Samtidig sendes tømmer ut av landet til rekordhøye priser, og et prisnivå som ikke matcher det sviktende markedet i norsk byggenæringen, sier administrerende direktør Heidi Finstad i Treindustrien.

I april var salget i volum rundt 4 prosent lavere enn samme måned i fjor. Salget av trebaserte byggevarer som konstruksjonsvirke og øvrig hvit trelast økte med 2 prosent sammenlignet med forrige periode.

Samtidig falt eksporten av trelast med 4 prosent, mens eksporten av sagtømmer som råvare fortsatte å øke. I april steg denne med 4 prosent.

– Det er fare for å miste produksjonskapasitet av trelast i Norge, på bekostning av eksport av tømmer som råvare. Kortsiktige gevinster i råvaremarkedet internasjonalt kan fort få langvarige konsekvenser for norsk verdiskaping, sier Finstad.

Tom Arild Støle

Fikk kontroll på skogbrann etter to og en halv timer

Foto: Flekkefjord brannvesen

To og en halv timer etter at brannvesenet fikk melding om en gressbrann ved Skogetjern, vest for Sira i Flekkefjord, fikk brannvesenet kontroll på brannen.

Like før klokken 18.30 kunne brannvesenet opplyse om at de hadde kontroll og at de vil fortsette med etterslokking i området.

Det var like før klokken 16 onsdag brannvesenet rykket ut til det som ble meldt å være en gressbrann. Ifølge brannvesenet var det åpne flammer og mye vind på stedet, og man hadde ikke kontroll.

Brannen oppstod ved en badeplass i nærheten av Tronåsen.

Brannvesenets utrykningsleder Jørgen Tele kunne opplyse til Fædrelandsvennen ved 17.30-tiden at det brant i et område på rundt ti mål og at de hadde ni personer ute for å slokke brannen.

Brannen i Flekkefjord var den tredje gress- og krattbrannen i Lister onsdag. Onsdag formiddag ble det meldt om brann i terrenget i Eiken mens brannvesenet onsdag ettermiddag rykket ut til en gressbrann ved E39 i Lyngdal.

Operasjonsleder Linn Andresen i Agder politidistrikt opplyser at politiet ikke oppretter sak på forholdet.

Tom Arild Støle

Rykket ut til gressbrann ved E39

Brannvesenet hadde raskt kontroll på gressbrannen, like ved E39, nord for Åtlandstunnelen, onsdag ettermiddag. Foto: Torrey Enoksen

Brannvesenet i Lyngdal rykket onsdag ettermiddag ut til en gressbrann i enden av Røyskårsletta, like nord for Åtlandstunnelen på E39.

Flammene var slått ned like før klokken 14.30, ifølge brannvesenet.

Skadene var minimale og begrenset seg til noen få kvadratmeter i veikanten.

Foto: Torrey Enoksen
NTB

Første fugleinfluensatilfelle hos menneske i Australia

Fugleinfluensaviruset H5N1 har tatt livet av milliarder av tam- og villfugler over hele verden siden utbruddet i 2020. Et barn i Australia har også fått påvist smitte, men har blitt friskt igjen, ifølge myndighetene der. Foto: Illustrasjonsfoto: Frank May / NTB

For første gang er det påvist fugleinfluensa hos et menneske i Australia. Personen er et barn som ble smittet i India, men som nå har blitt friskt.

– Dette er det første bekreftede tilfellet av høypatogen fugleinfluensa hos et menneske i Australia, sier Claire Looker, som er leder for helsemyndigheten i delstaten Victoria, der tilfellet ble påvist.

– Barnet fikk en alvorlig infeksjon, men er ikke lenger dårlig og har blitt helt frisk, understreker hun.

Det er foreløpig ikke påvist flere smittetilfeller blant mennesker. Helsemyndigheten i Victoria tror heller ikke at det er sannsynlig, ettersom viruset ikke lett spres mellom mennesker.

Det påviste tilfellet av fugleinfluensa i Victoria er av virustypen H5N1, men typen er ikke den samme som har spredd seg i USA, sier Looker.

En gårdsarbeider i delstaten Texas i USA testet positivt for viruset tidligere i år da det spredte seg til amerikansk storfe.

Oseania er det eneste kontinentet i verden der pattedyr så langt ikke har blitt smittet av fugleinfluensaviruset H5N1. Men australske myndigheter advarte onsdag om at en annen type av den høypatogene fugleinfluensaen er påvist hos en eggprodusent i nærheten av Melbourne.

Fugleinfluensaviruset H5N1 har tatt livet av milliarder av tam- og villfugler over hele verden siden utbruddet i 2020, samt spredt seg til flere pattedyr. Fugleinfluensaen har også tatt livet av flere ville fugler i Norge.

NTB

Politiet rammes dersom det blir streik i staten

En streik i staten vil særlig ramme politi, universiteter og høyskoler. Unio tar ut 1600 i streik dersom det ikke blir enighet om oppgjøret i staten denne uka.

Unio har allerede varslet et mindre streikeuttak fra fredag 24. mai. Nå varsler de en betydelig opptrapping fra 27. mai.

I alt 1594 medlemmer av Unio tas ut i streik dersom partene i lønnsoppgjøret i staten ikke blir enige hos Riksmekleren før fristen ved midnatt torsdag 23. mai.

De største uttakene gjøres ved NTNU, Universitetet i Bergen, Universitetet i Sørøst-Norge og hos politiet.

Streiken få konsekvenser for avvikling av eksamen. Hos politiet rammes flere politidistrikt, utrykningspolitiet, Kripos og Økokrim.

– Uttaket vil blant annet ramme flere passkontor, og flere av politiets aktiviteter blir betydelig redusert, opplyser Unio.

NTB

Enighet i lønnsforhandlingene for kjemisk teknisk industri

IE & FLT og Norsk Industri unngikk mekling og er blitt enige i årets lønnsforhandlinger for kjemisk teknisk industri.

– Vi er svært fornøyde. Dette er et historisk godt oppgjør og resultat for kjemisk teknisk overenskomst, sier forhandlingsleder Cay Nordhaug i IE & FLT.

De brøt forhandlingene i forrige uke, men Norsk Industri ba om et møte for å prøve komme til en enighet. Partene ble blant annet enige om over en dobling av ansiennitetstilleggene, en økning på 3 kroner i fagbrevtillegget, og at minstelønna økes med 12,50 kroner.

Kjemisk teknisk overenskomst er en minstelønnsavtale, som betyr at lønnsforhandlingene fortsetter lokalt i de ulike bedriftene. Oppgjøret omfatter over 3200 IE & -medlemmer fra mer enn 160 bedrifter.

Åse Astri Bakka

Skogsarbeid førte til brann i terrenget - nå advarer brannvesenet: – Vær ytterst forsiktig!

Brannvesenet har rykket ut til gressbrann ved Verdalsveien i Eiken i Hægebostad.

Brannvesenet meldte om brannen 11.42.

Brannmannskap fra Eiken og Byremo har startet slukkingen av brannen og det blir meldt om foreløpig kontroll klokken 12.32.

- Det er et område på cirka 400 kvadratmeter som brenner. Slukningsarbeidet fortsetter, heter det i en melding fra Brannvesenet sør.

Like over klokka 13.40 oppdaterer brannvesenet med å opplyse at alle åpne flammer er slukket og at det jobbes videre med etterslukking.

Innsatsleder Terje Spilling opplyser at brannen antagelig startet som følge av skogsarbeid.

Han ber folk være ekstra forsiktige med ild ute i terrenget nå.

- Det er ekstremt tørt ute og veldig stor skogbrannfare og vind. Det er meldt noe nedbør i slutten av uka, men det er fremdeles for lite og for kortvarig - så vær ytterst forsiktig, er den klare anmodningen fra Spilling.

Foto: Tor Olav Rydlende
Foto: Tor Olav Rydlende
Foto: Tor Olav Rydlende
Foto: Tor Olav Rydlende
Foto: Tor Olav Rydlende
Runar Vassland slukker. Foto: Tor Olav Rydlende
NTB

Cloetta destruerer 850 tonn sjokolade

Da mistanken om at Cloettas produkter kunne inneholde forurenset palmeolje, stanset selskapet salget av 850 tonn varer, blant annet den populære kjekssjokoladen Sportlunch. Nå er det bestemt at hele varepartiet skal destrueres. Foto: Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB

Den svenske sjokoladeprodusenten Cloetta har besluttet å destruere 850 tonn sjokolade fordi palmeoljen som er brukt, kan inneholde kreftfremkallende stoffer.

Selskapet fikk melding om forurenset palmeolje før de aktuelle produktene var ute på markedet. De kunne derfor holde igjen varene på eget lager, melder SVT. De berørte produktene inkluderer blant annet Kexchoklad, Sportlunch og Polly.

Saken havnet fort på bordet til Malmö kommune, der Cloetta har sitt hovedkontoret.

– Cloetta har utført sine egne undersøkelser, og etter en dialog har vi kommet fram til at det ikke er mulig å utelukke helserisiko. De har derfor konkludert med destruering, sier Arvid Nordlund i byens miljøetat.

Sjokoladeprodusenten undersøker nå hvordan de skal destruere de mange tonnene med søtsaker.

NTB

FHI: 118 utbrudd av norovirus i 2023

FHIs årsrapport for smittsomme sykdommer for 2023 viser at 59 prosent av varslene om utbrudd var om koronavirus. Foto: Foto: Lise Åserud / NTB

I 2023 ble det varslet 528 utbrudd av smittsomme sykdommer. Av disse var 118 av varslene om norovirus, opplyser FHI i en ny rapport.

Fra helseinstitusjoner var det flest varsler om utbrudd av koronavirus, med 307 utbrudd, etterfulgt av norovirus, med 118 utbrudd. Det var 7 varslede utbrudd av influensa i 2023.

Antall varsler om norovirus fra helseinstitusjoner var på et noe høyere nivå enn før pandemien etter å ha ligget på et lavere nivå i 2021 og 2022 (25 og 80 utbrudd).

Det kommer fram i Folkehelseinstituttets (FHI) årsrapport om smittsomme sykdommer, som gir en oversikt over utbrudd som har blitt varslet til FHI fra 1. januar til 31. desember i 2023

Av de 528 varslede utbruddene var hele 59 prosent om koronavirus (SARS-CoV-2). Dette er likevel mindre enn i 2022 og 2021, da henholdsvis 86 og 93 prosent av varslene var om koronavirus.

Av alle varslede utbrudd i 2023 var 91 prosent varslet fra helseinstitusjoner, mens det for kun 5 prosent av varslene var mistanke om smitte fra næringsmidler. De resterende 4 prosentene var varsel om andre utbrudd.

Antall syke registrert i hvert utbrudd varierte fra 2 til 140 personer, og totalt ble det rapportert 5.500 sykdomstilfeller i 2023.

Det er fortsatt en stor underrapportering av utbrudd, opplyser FHI.

NTB

Løveunger født i Kristiansand

Natt til 18. mai ble det født løveunger i Dyreparken i Kristiansand. Alt ser ut til å gå fint med mor og tre unger. Foto: Dyreparken / handout / NTB

Dyreparken i Kristiansand utvider løvefamilien med nye medlemmer. Natt til 18. mai kom tre friske løveunger til verden.

Alt står bra til med både mor Kira og de tre ungene, opplyser Dyreparken.

– Kira er rolig, men på vakt, og passer godt på de tre små som hun dier. Nå er det viktig at alle fire får mest mulig ro, slik at moren får tatt seg av ungene på best mulig måte. Derfor har vi stengt Løvehuset for gjester inntil videre, sier dyrepasser Olav Åsland.

Det ble født fire løveunger lørdag, men den ene overlevde dessverre ikke. De tre søsknene er imidlertid friske og aktive, sier dyrepasseren.

Det er Dyreparkens hannløve Mufasa og løvinne Kira som er foreldre til de små. Begge ankom dyreparken våren 2022 etter anbefaling fra bevaringsprogrammet de er del av. Løveparet, som begge er fem år gamle, ble da introdusert som starten på en ny løveflokk i Dyreparken.

Det er imidlertid ikke første gang Mufasa og Kira blir foreldre. Høsten 2022 ble flokken utvidet med fire unger, en hunn og tre hanner, som fremdeles er å se i løveinnhegningen i Dyreparken.

Første gang Dyreparken fikk løveunger var i 2008.

Det er Dyreparkens løvinne Kira og hannløve Mufasa som er foreldre til de tre små. De er allerede foreldre fra før. Foto: Dyreparken / handout / NTB
Løvehuset i Dyreparken er for tiden stengt for besøkende for å gi den nybakte moren Kira litt fred og ro med sine små. Foto: Dyreparken / handout / NTB
NTB

Støre bekrefter: Norge anerkjenner Palestina som stat den 28. mai

Norge anerkjenner Palestina som en egen stat, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap). Foto: Foto: Erik Flaaris Johansen / NTB

Norge anerkjenner Palestina som en egen stat, kunngjør statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) på en pressekonferanse.

– Norge vil med det anse Palestina som en uavhengig, selvstendig stat med alle rettigheter og plikter det medfører, sa statsminister Jonas Gahr Støre på en pressekonferanse onsdag morgen.

Norges formelle anerkjennelse av Palestina trer i kraft tirsdag 28. mai 2024.

– Midt i en krig, med titusenvis av døde og skadde, må vi holde liv i det eneste som kan gi et trygt hjem for både israelere og palestinere: To stater som kan leve i fred med hverandre, sier Støre i en pressemelding.

Kan ikke bli fred uten tostatsløsning

Anerkjennelsen tydeliggjør det som har vært Norges holdning i lang tid. Fred i Midtøsten forutsetter en palestinsk stat, understreker Støre.

– Palestinerne har en grunnleggende, selvstendig rett til en egen stat. Både israelere og palestinere har rett til å leve i fred i hver sin stat. Det kan ikke bli fred i Midtøsten uten en tostatsløsning, sier han.

Støre oppfordrer flere land til å anerkjenne Palestina.

– Det kan bidra til at prosessen mot en tostatsløsning omsider kan komme i gang igjen og få ny kraft, sier Støre.

– Kan ikke vente

Den territorielle avgrensingen mellom staten Palestina og staten Israel bør basere seg på grensene fra før 4. juni 1967 med Jerusalem som delt hovedstad, med åpning for avtaler om landbytte, heter det.

Siden Oslo-avtalene for drøyt 30 år siden har Norge og mange andre land forsøkt en strategi hvor anerkjennelse skulle komme etter en fredsløsning. Det har ikke fungert, slår Støre fast.

– Vi må derfor tenke annerledes og handle deretter. En anerkjennelse kan ikke lenger vente til etter en fredsløsning, sier Støre.

Han sier det er flere grunner til at det er riktig å anerkjenne Palestina nå, blant annet den pågående krigen i Gaza.

– Krigen er et bunnpunkt i en langvarig, negativ utvikling i den israelsk-palestinske konflikten. Vi må mange år tilbake for å finne en tilsvarende alvorlig situasjon i Midtøsten som i dag, sier Støre.

Flere land vil anerkjenne Palestina

Flere europeiske land kommer til å anerkjenne Palestina 28. mai, opplyser utenriksminister Espen Barth Eide (Ap).

– Disse landene vil selv kunngjøre anerkjennelsen, sier han.

Også Spania og Irland ventes å kunngjøre sin anerkjennelse onsdag.

143 av FNs 193 medlemsland har allerede anerkjent Palestina som uavhengig stat, og flere EU-land har varslet at de om kort tid vil gjøre det samme.

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) på vei inn til pressekonferansen onsdag. Foto: Foto: Erik Flaaris Johansen / NTB
Åse Astri Bakka

Melding om innbrudd i bedrift

Klokka 09.00 onsdag opplyser Agder-politiet at de har fått inn melding om at det har vært innbrudd i en bedrift i Vanse.

Innbruddet skal ha skjedd i løpet av natta.

- Ukjent pr. nå om noe er stjålet. Patrulje er på stedet og gjennomfører åstedsundersøkelser, opplyser Operasjonsleder Arve Johan Myklebust.

NTB

Klart for prosedyrer i Baneheia-saken

Statsadvokat Johan Øverberg under rettssaken mot Jan Helge Andersen i Sør-Rogaland tingrett. Andersen er tiltalt for drapet på Lena Sløgedal Paulsen i Baneheia i Kristiansand hvor Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10) ble voldtatt og drept 19. mai 2000. Foto: Foto: Cornelius Poppe / POOL / NTB

Onsdag blir det prosedyrer fra aktor og bistandsadvokater i saken der Jan Helge Andersen er tiltalt for drapet på Lena Sløgedal Paulsen (10) i Baneheia.

Sløgedal Paulsen og Stine Sofie Sørstrønen (8) ble voldtatt og drept i Baneheia i Kristiansand 19. mai 2000. Jan Helge Andersen som ble dømt for voldtekt og drap på Sørstrønen og medvirkning til voldtekt på Paulsen, er nå tiltalt for også å ha drept 10-åringen.

Saken har gått i Sør-Rogaland tingrett i Sandnes siden mandag 15. april og nærmer seg slutten.

– Under bevisførselen har det fremkommet enkelte nye DNA- treff som knyttes til Jan Helge Andersen. Ellers har det ikke fremkommet veldig mye nytt i saken, sier bistandsadvokat Audun Beckstrøm til NTB.

Tunge dager

Sammen med Håkon Brækhus representerer Beckstrøm de fire foreldrene i saken. Etter aktoratets prosedyre onsdag, skal bistandsadvokatene også ha prosedyre.

– Det har vært en påkjenning for foreldrene å følge saken i retten. Særlig er det enkelte dager med detaljerte beskrivelser av hendelsesforløpet som har vært tunge. Likevel er det bra at saken har fått en ny, full rettslig behandling. Nå blir det opp til dommerne å vurdere den bevisførselen som har funnet sted i disse seks ukene. Retten har uttalt at dommen vil foreligge før sommerferien, sier Beckstrøm.

Kan få maksimalt to år

Forsvarerne Svein Holden og Cecilie Krogh Fornes skal prosedere torsdag, og regner med å bli ferdig da.

Andersen kan for øvrig dømmes til maksimalt to års fengsel for drap eller medvirkning til drap på Sløgedal Paulsen, ettersom han ble dømt til 19 års fengsel for voldtekt og drap på Sørstrønen og medvirkning til voldtekt av Sløgedal Paulsen i Agder lagmannsrett i 2002.

Opprinnelig ble Andersens tidligere venn Viggo Kristiansen utpekt av Andersen som hovedmannen bak de grusomme handlingene. Kristiansen har alltid fremholdt sin uskyld, men sonet nesten 21 år før han fikk saken gjenopptatt og ble frifunnet i 2022.

Rettstegning av Jan Helge Andersen i Sør-Rogaland tingrett. Andersen er tiltalt for drapet på Lena Sløgedal Paulsen i Baneheia i Kristiansand hvor Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10) ble voldtatt og drept 19. mai 2000. Foto: Tegning: Ane Hem / NTB
NTB

Sørlandsbanen stengt til og med torsdag

Det dreier seg om minst en kilometer med spor som er ødelagt med skader på sviller og skinner. Undersøkelser vil vise om omfanget er enda større. Foto: Bane NOR / NTB

Sørlandsbanen vil forbli stengt mellom Vegårshei og Gjerstad til og med torsdag på grunn av skader på sporet etter at et godstog sporet av mandag kveld.

– Det meldes om store skader på strekningen, og det vil være stengt til og med torsdag 23. mai, skriver togselskapet Go-Ahead på sine sider.

Selskapet skriver videre at alle deres tog vil kjøre, med noen unntak, og at det blir buss for tog på deler av strekningen.

– Det blir avvikshåndtering med buss mellom Kristiansand og Gjerstad.

Bane Nor varsler på sine sider at det kommer en ny oppdatering klokken 23 torsdag kveld.

Det var mandag kveld at et godstog på vei mot Alnabru i Oslo sporet av mellom Vegårshei og Gjerstad. Årsaken til at lokomotivet sporet av, var brudd i en aksling.

– Dette er en stor hendelse, det er heftige saker, sa pressevakt Harry Korslund i Bane Nor til NTB tirsdag ettermiddag.

Det dreier seg om minst 1 kilometer med spor som er ødelagt med skader på sviller og skinner. Undersøkelser vil vise om omfanget er enda større.

(©NTB)

Det dreier seg om minst en kilometer med spor som er ødelagt med skader på sviller og skinner. Undersøkelser vil vise om omfanget er enda større. Foto: Bane Nor / NTB Lokomotivet er slept til nærmeste stasjon og fjernet, men det står 600 meter med vogner fortsatt på skinnene. Foto: Bane Nor / NTB Sørlandsbanen er stengt mellom Vegårshei og Gjerstad etter at godstog sporet av mandag kveld. Foto: Bane NOR / NTB
NTB

NRK: Baneheia-dom kommer 2. juli

Dommen i Baneheia-saken kommer 2. juli, får NRK bekreftet.

Etter planen blir det rettsmøte i Sør-Rogaland tingrett denne dagen, der domspremissene skal leses opp, ifølge rikskringkasteren.

Saken har gått i Sør-Rogaland tingrett i Sandnes siden mandag 15. april og nærmer seg slutten. Onsdag morgen starter prosedyrene i saken.

Jan Helge Andersen kan dømmes til maksimalt to års fengsel for drap eller medvirkning til drap på Lena Sløgedal Paulsen, ettersom han ble dømt til 19 års fengsel for voldtekt og drap på Sofie Sørstrønen og medvirkning til voldtekt av Sløgedal Paulsen i Agder lagmannsrett i 2002.

NTB

350.000 venter på ny fastlege

Situasjonen er blitt noe bedre i fastlegeordningen. Foto: Foto: Gorm Kallestad / NTB

Antallet nordmenn som ikke har fastlege, har falt noe de siste årene – men antallet som venter på å få ny fastlege, har skutt til værs.

Det viser en ny evalueringsrapport fra Oslo Economics og Universitetet i Oslo, som legges fram i forbindelse med Fastlegekonferansen onsdag.

Fastlegekrisen har vært en av de mest omtalte problemstillingene i helsevesenet, og tidligere helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) la inn mye innsats for å snu trenden. Det er imidlertid etterfølgeren Jan Christian Vestre (Ap) som deltar på presentasjonen av evalueringsrapporten for 2023 – som viser noe framgang, men også store utfordringer.

Hele 350.000 venter på å bytte

Sommeren 2023 var hele 228.000 innbyggere i Norge uten fastlege, et antall som nå har falt til 181.000. Det var 521 nye fastleger som begynte i jobben i fjor, mot 309 som sluttet.

Fastlegetettheten har vokst kraftig det siste året, fra 0,92 til 0,95 per 1000 innbyggere. Dette skjer til tross for at antallet som har krav på fastlege, også økte kraftig.

Tross at det er færre som mangler fastlege helt, er det stadig flere som venter på å bytte fastlege. I 2020 var det kun 150.000 personer på venteliste for å få ny fastlege, mens i 2023 var det hele 350.000.

I tillegg er det en stor geografisk skjevfordeling: hele 45 prosent av Norges innbyggere bor i kommuner der ingen fastleger har åpen liste, det vil si ledige plasser. I usentrale kommuner har det i løpet av 2023 blitt færre plasser på fastlegelistene. Rapporten slår også fast at det må rekrutteres langt flere fastleger i årene framover dersom dagens utvikling fortsetter.

Legene er mer positive

Selv om det fortsatt er mange som venter på å få, eller få bytte fastlege, viser rapporten også at fastlegene er blitt langt mer positive til sin egen situasjon. I denne evalueringen, den tredje årlige evalueringen i rekken om fastlegenes situasjon, har andelen som opplever at deres arbeidsbelastning er for stor falt fra 80 prosent av fastlegene til 61 prosent.

Antallet arbeidstimer har også falt noe. Ikke minst har andelen som svarer at det er litt sannsynlig eller svært sannsynlig at de fortsatt er fastlege om fem år økt fra 50 til 70 prosent. Stadig flere har også fått styrket økonomi, samtidig er de negative til at det såkalte basistilskuddet er blitt tilpasset pasientene.

NTB

Sensasjonelle arkeologiske funn i Stavanger domkirke

Arkeologer har funnet det de tror er relikvieskrinet til Stavangers skytshelgen i Stavanger domkirke. Fram til nå har man trodd at dette gikk tapt under reformasjonen. Foto: Anette Øvrelid / Arkeologisk museum UIS/ Handout / NTB

Relikvieskrinet til Stavangers skytshelgen er funnet i Stavanger domkirke, til tross for at man i 500 år trodde det var blitt smeltet om under reformasjonen.

Arkeologer fra Arkeologisk museum ved Universitetet i Stavanger fant nylig restene av relikvieskrinet med armbeinet til byens skytshelgen, St. Svithun av Winchester.

Restene ble funnet gjemt i krypten under det nordre tårnet i Stavanger domkirke, skriver Universitetet i Stavanger i en pressemelding.

Dette til tross for at man i nesten 500 år trodde at relikvieskrinet ble sendt til Danmark og smeltet om under reformasjonen.

Funnet består av en forgylt kobberplate på fem ganger ti centimeter. Kobberplaten har små hull langs kantene som tyder på at den har vært festet til en større gjenstand, for eksempel en treplate. Dette ser arkeologene i sammenheng med en forgylt sølvmedaljong med dyremotiv, og flere dekorative edelsteiner av glass.

– Vi ble svært overrasket da vi gjennomførte en røntgenundersøkelse av kobberplaten. Bildet avdekker tydelig en kirkebygning med tårn og tak, søyler og vinduer, forteller konservator Bettina Ebert.

Alle disse funnene kan kobles opp imot relikvieskrinet til St. Svithun.

– For kirken og byen er dette funnet en sensasjon, sier utgravningsleder Sean Denham.

Utgravingen ble gjennomført av et forskerteam fra Arkeologisk museum ved UiS.