– Vi har konstatert at utbygger har klart å skremme vekk det hekkende kongeørnparet fra reiret. Utbyggers ornitologer bekreftet at kongeørnparet har forlatt reiret, og det er et klart brudd på naturvernloven og dyrevelferdsloven, sier Rune Haaland, generalsekretær i Motvind Norge.

Han forteller at de derfor har i overkant av 20 personer fra protestorganisasjonen ute for å sperre anleggsveien.

– Vi ber om at politiet stopper arbeidet nå i hekketiden.

Vi har konstatert at utbygger har klart å skremme vekk det hekkende kongeørnparet fra reiret.

– Voldsom aktivitet

Haaland regnet torsdag morgen med at politiet kommer til stedet.

– Vi venter på at de kanskje tar en tur hit. Da må de vurdere om prosjektet er i henhold til lovverket. Det blir opp til deres jurister å vurdere.

Haaland beskriver arbeidet som pågår på anleggsplassen som hensynsløst.

– De har sprengt innenfor hensynssonen, og når det gjelder kongeørn er hensynssonen satt til 1000 meter. Men det har vært voldsom aktivitet her, de gikk over til doble skift når de skjønte at vi ville stoppe dem, til og med i påsken. Det gjelder om å få stoppet arbeidet, sier generalsekretæren.

– Tror du protesten i dag vil føre til endring av noe vis?

– Om det blir endring på grunn av i dag er det ingen som vet, men de på den andre siden skal være klare over at vi vet og følger med på hva de gjør. Vi vil levere inn en politianmeldelse der vi ber politiet etterforske og straffe de to involverte partene, entreprenøren Risa og Buheii vindkraftverk. Kanskje til og med Naturvernets miljøtilsyn, men det blir opp til våre jurister å vurdere.

Men det har vært voldsom aktivitet her, de gikk over til doble skift når de skjønte at vi ville stoppe dem

Sendt bort av politiet

Agder politidistrikt meldte på Twitter torsdag formiddag at de er på Buheia vindpark der det demonsteres.

– Innsatsleder på stedet melder om en rolig tone mellom partene. Det er 10–15 demonstranter til stede, lyder det i Twitter-meldingen.

Klokken 11.38 har politiet oppdatert med ny Twitter-melding:

– Demonstrantene forlater stedet, det har ikke kommet til konflikter. Det var 20 personer som demonstrerte mot utbygging av vindmølleparken. Ikke nødvendig med pålegg eller anmeldelser fra politiets side, lyder det i meldingen.

Haaland sier seg fornøyd med besøket av politiet.

– Det var koselig. Det er alltid hyggelig med politiet fra Flekkefjord. Nå er jeg på vei til Flekkefjord for å politianmelde utbyggerne, forteller han.

Haaland sier han hadde håpet at politiet skulle bruke sin myndighet til å «stoppe lovbruddet», men at de nå vil gi dem mulighet til å se nærmere på saken.

– Siste ord er ikke sagt.

Det var koselig. Det er alltid hyggelig med politiet fra Flekkefjord.