Det har vært bekymringer nasjonalt over at deltids brannkonstabler fikk avkortet dagpenger hvis de ble permittert av hovedarbeidsgiveren.

Justis- og beredskapsdepartementet har derfor kommet frem med et forslag til løsning på problemet:

Departementet foreslår at kommunene betaler lønnstapet, som en midlertidig ordning, til deltidspersonell i brann- og redningsvesenet som er permitterte eller arbeidsledige fra sin hovedarbeidsgiver. Staten vil i neste omgang betale tilbake de økte kostnadene dette medfører for kommunene.

Skaper merarbeid

– Jeg synes det er trist at de ikke kan være tydeligere på fritak for brannvesenet. Denne ordningen utsetter det bare med at kommunene skal forskuttere, mens de har klart å gi andre yrkesgrupper fritak, sier brannsjef i Brannvesenet sør IKS, Knut Berg Bentsen.

Han presiserer at det er bra med en ordning, men at det slår negativt ut på et interkommunalt brannvesen som Brannvesenet sør IKS.

– Det er utfordrende, for vi dekker seks kommuner så det skaper merarbeid når vi skal søke refusjon i seks eierkommuner. Sett i lys av alle andre forskrifter de har, så syns jeg det er rart at de ikke lager en forskrift som fritar våre brannkonstabler i deltidsarbeid.

– De gjør det av samfunnsinteresse. Så det virker urettferdig at de møter motstand, sier brannsjef Knut Berg Bentsen i Brannvesenet Sør IKS. Foto: Brannvesenet Sør IKS

– Urettferdig

– Det er våre deltidsbrannmenn som blir berørt av dette når de får beskjed om at de får redusert lønn. Ingen tar jobb som brannmann på deltid for å bli rike av det. De gjør det av samfunnsinteresse. Så det virker urettferdig at de møter motstand, påpeker Bentsen.

Ingen tar jobb som brannmann på deltid for å bli rike av det. De gjør det av samfunnsinteresse. Så det virker urettferdig at de møter motstand

Han viser til at de nå har fått en lovnad om at deltidsansatte brannmenn som er permittert fra sin hovedjobb ikke skal tape penger på å ta vakter, men det er et stykke igjen av hvordan det skal effektiviseres.

– Det jobber vi nå med. Vi hadde møte i går med brannsjefen i Agder, og nå venter vi på sentrale retningslinjer, forteller Bentsen.

Brannkonstabler på deltid slipper lønnstap hvis de er permittert fra sin hovedarbeidsgiver. Foto: Svein Morten Havaas

Utfordringer

Kontorsjef Liv Tove Espedal i NAV skriver til Lister24 at når det gjelder brannmannskaper som jobber vanlig bakvakt, er regelen at de skal føre antall timer per vakt som de er lønnet for. Andre unntak er ikke gitt per nå.

– Slik regelverket er utformet vil det alltid kunne være utfordringer med inntektstap for de som får dagpenger ut fra godt betalte jobber og som i dagpengeperioden tar arbeid i dårligere betalte jobber, sier Espedal.

Slik regelverket er utformet vil det alltid kunne være utfordringer med inntektstap for de som får dagpenger ut fra godt betalte jobber og som i dagpengeperioden tar arbeid i dårligere betalte jobber.

Kompenseres

Stortinget har vedtatt at staten skal kompensere kommuner og fylkeskommuner for urimelige virkninger av skattesvikt, inntektsbortfall og merutgifter, sier senior kommunikasjonsrådgiver Andreas Bondevik i Justisdepartementet til Lister24.

– Stortinget har allerede vedtatt å øke rammeoverføringer med 6,45 milliarder kroner. Stortinget har også bedt regjeringen redusere arbeidsgiveravgiften med fire prosentpoeng i 2. termin. For kommunene og fylkeskommunene samlet vil dette redusere utgiftene med i størrelsesorden to milliarder kroner. Regjeringen vil komme med en samlet vurdering av de økonomiske konsekvensene av virusutbruddet i revidert nasjonalbudsjett for 2020.

Brannsjef Knut Berg Bentsen ved Brannvesenet sør IKS synes at regjeringen burde kunne matche fritaket de har gitt andre yrker, med brannvesenet også. Foto: Brannvesenet Sør IKS