Sørensen, som er styreleder i Troens bevis og tidligere pastor, fikk e-posten med invitasjonen natt til fredag. Han blir en av 2.300 personer som får være til stede i begravelsen til Graham, som omtales som verdens mest kjente predikant. Alle gjenlevende eks-presidenter og visepresidenter, samt sittende president Donald Trump, er også blant gjestene.

Graham døde onsdag i forrige uke, 99 år gammel.

Sten Sørensen ble overrasket og glad da han så e-posten med invitasjon til Billy Grahams begravelse som finner sted fredag 2. mars. Foto: Mona Wikøren
Sten Sørensen synes det er en stor ære å være invitert til Billy Grahams begravelse. Foto: Mona Wikøren

Stor begivenhet i USA

– Jeg synes det er gripende å bli invitert til begravelsen. Det er nesten for godt til å være sant. Jeg reiser med respekt, ære og ydmykhet, sier Sørensen til Kvinesdal24.

Jeg reiser med respekt, ære og ydmykhet

Han sier at begravelsen kommer til å bli hovednyheten for alle store medier i USA på fredag.

– Trolig med direkteoverføring, sier Sørensen.

– Vet du om presidentene vil tale under begravelsen?

– Jeg vil tro at kanskje en av eks-presidentene vil tale på vegne av seg selv og de andre, og så er det vel ikke til å komme utenom sittende president, Donald Trump.

Sten Sørensen viser et bilde av Billy Graham sammen med president Bill Clinton. Foto: Mona Wikøren

Viktig for USAs presidenter

Han forteller at begravelsen blir en viktig markering av livsverket for en av USAs mest populære personer.

– Han er blitt hedret som «årets person» i utallige kåringer, sier Sørensen og legger til:

– En gang ble han spurt om han ville stille til valg som presidentkandidat. Da svarte han at han ikke ville ta et steg ned. Slik betraktet han kallet til å forkynne de gode nyheter, sier Sørensen.

Han forteller at Graham har hatt et spesielt og nært forhold til alle presidenter siden Eisenhower på 1940-tallet.

Han har nok fungert både som rådgiver og sjelesørger for presidentene

– Han har nok fungert både som rådgiver og sjelesørger for presidentene. Bill Clinton uttalte at man kunne føle at det var en Guds mann som talte - det kunne merkes i hele rommet, sier Sørensen.

Sten Sørensen blar i boken om Billy Graham og viser flere bilder som viser hvor mange mennesker som møtte opp når Graham skulle tale. Foto: Mona Wikøren
Sten Sørensen blar i en bok han har om Billy Graham og viser bilder av Graham sammen med flere av USAs tidligere presidenter. Foto: Mona Wikøren

Forkynt for hele verden

Han sier det ikke er noen i verden som har forkynt til flere mennesker enn Graham.

– Han har talt ansikt til ansikt til 220 millioner mennesker. Han var den første predikanten som fikk tale etter at Sovjetunionen ble løst opp. Han har dessuten talt i det lukkede Nord Korea. Når han har besøkt andre land, er det blitt betraktet som offisielle besøk, sier Sørensen for å beskrive hvor stor personlighet det er som skal hedres i fredagens begravelse.

Sørensen har aldri hilst på Graham selv. Men han har hilst på sønnen Franklin Graham, som har overtatt sin fars lederplass i Billy Graham Evangelistic Association.

Dette bildet er avfotografert av boken om Billy Graham. Graham ble 99 år gammel. Foto: Mona Wikøren

Det blir ikke en trist begravelse, men et verdig farvel.

– Så det blir ikke en trist begravelse, men et verdig farvel. Jeg tror alle er glade for at han fått lov til å flytte hjem. Han ble nok tatt i mot i himmelen som en av de største ambassadørene fra verden. Han var et av de største trærne i Guds hage, smiler Sørensen.

Han regne med å reise til USA på onsdag og kommer trolig hjem igjen mandag neste uke.